Hirdetés

Ezt tudják rólad az IP címed alapján



|

Vajon ki nézheti meg az IP címedet, és mit deríthet ki mindebből?

Hirdetés

Bizonyos tekintetben az interneten barangolni olyan, mint egy autót vezetni. Az emberek látják a rendszámunkat, néhányan pedig képesek bizonyos információkat lekérni róla és az autó tulajdonosáról. Az IP cím hasonlóan működik, de azért nem annyira nyitott jellegű. 

Hirdetés

Amikor egy böngészőben megnyitunk egy weblapot, akkor a háttérben egy vagy több szerverkapcsolat is létrejön. Ezeken keresztül adatok töltődnek le a szerverekről, általában azért, hogy megjelenjenek a weboldalon. Ezek lehetnek szöveges elemek, képek, scriptek a hirdetésekhez vagy olyan információk, amelyekkel a böngésző rendezi az oldal elemeit. Minden egyes kapcsolat felfedi a csatlakozott szervernek az eszköz IP címét, cserébe a szerverét is látjuk. Ugyanez a forgatókönyv érvényes a levelezőklienseknél vagy a játékplatformoknál is, tehát az IP címünk minden kapcsolatnál látható. 

 

Mit árul el rólunk?

Ahogyan az autó rendszámánál, úgy itt sem feltétlen derül ki, ki az IP cím valódi tulajdonosa. Ha például otthonról internetezünk, rajtunk kívül lehetett egy ismerős, szobatárs, testvér vagy szülő is, aki a gépet használta. Ha nyilvános helyen voltunk, akkor a Wi-Fi-s kávézó tulajdonosáé az IP cím. 

 

Mit árul el egy IP cím?

 

Az IP címek nyilvános információkat fednek fel, amelyekből kiderül, melyik internetszolgáltató regisztrálta őket, és melyik régióban működnek. A címünket kideríteni ezek alapján nem lehet, de persze más a helyzet, ha például egy hatóság akarja megtudni azt. A szolgáltatók további információkat is tárolnak, például dátumot, időpontokat, és hozzárendelik az IP címekhez az előfizetőiket. Ezeket persze dinamikusan használják, így a címek idővel változnak. Ha a hatóság érdeklődik egy szolgáltatónál, akkor az IP cím és az előfizető könnyen összekapcsolható. Azonban míg az ISP tudja ki a tulajdonos, és, hogy hol lakik, addig mindenki más csak a szolgáltatót és a régiót tudja meg az IP címből. 

 

Védekezés

Az interneten alapvetően kétféle módon tudjuk magunkat megvédeni. Az egyik az, hogy olyan internetkapcsolatot használunk, ami alapján nem tudnak minket megtalálni. Ez lehet a kávézó nyilvános Wi-Fi-je, a reptéré vagy bármi másé. Persze az egy dolog, hogy a szerverek alapján nem találnak meg, más módon tudnak minket azonosítani - például ha vannak biztonsági kamerák vagy a használat előtt hitelesíteni kell az eszközt a kapcsolódáshoz. 

 

Sok dolog kiderül egy IP címből

 

A másik lehetőség egy proxy vagy egy VPN szerver használata. Ez gyakorlatilag egy gátat rak az IP címünk és az internet közé, ami azt jelenti, hogy minden kapcsolat kizárólag a proxyt vagy a VPN IP-jét látja, és nem a miénket. A szolgáltatás kiválasztásakor azonban körültekintőnek kell lenni, mert vannak, akik itt is tárolnak olyan információkat a felhasználókról, mint az internetszolgáltatók. A legbiztosabb módszer az, ha az effajta kapcsolatok láncszerű használatával nehezítjük a felfedezhetőséget. 

 

Ti használtok VPN-t valamilyen célból? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.