Hirdetés

Fontos, hogy ellenőrizd a rövidített hivatkozásokat



|

Megmutatjuk hogyan lehet mögé nézni a rövidített linkeknek.

Hirdetés

Aki sokat lóg a közösségi oldalakon, az szinte állandóan rövidített linkekkel találkozik. Az ilyen típusú hivatkozások nem csinálnak semmi mást, csak kattintáskor átirányítanak egy másik, tényleges weboldalra. A Twitteren ennek jó hasznát lehet venni a 140 karakteres korlát miatt, ugyanakkor a helytakarékosságon kívül veszélyes szokás az ilyen hivatkozások használata. 

Hirdetés

A veszély abban rejlik, hogy nem tudjuk, hová is visz minket a rövidített link. Miközben a http://bit.ly/1IQW3Bs nagyon jól mutat, semmit nem árul el a célállomásról, és rosszakarók esetén akár veszélyes, adathalász vagy más kártékony oldalakra is vezethetne. Szerencsére lehet védekezni a veszély ellen. 

 

A forrás

Az egyik dolog amire fontos figyelni az, hogy honnan származik a link. Ha egy megbízható ismerősünktől, akkor kis szerencsével rendben lesz, de egy cégtől vagy idegentől kapott, esetleg Facebookon összeszedett hivatkozással jobb fokozottan óvatosan bánni. Természetesen akkor sem vagyunk biztonságban, ha egy jó ismerősünk küldte a linket, hiszen lehet, hogy olyat küldött, amire nem vagyunk kíváncsiak, és az is lehet, hogy valamilyen kártevő küldte a gépéről. 

 

Egy hasznos beépülő

 

A cél

A legjobb az, ha mögé nézünk a rövidített linkeknek, és kiderítjük, hogy hová vezetnek pontosan. Természetesen a linkrövidítő szolgáltatások weboldalai is segítenek ebben, de mindig felkeresni ezeket nem túl praktikus. 

Szerencsére a Chrome és a Firefox böngészők kiegészítői között szép számmal találunk olyan beépülőket, amelyek automatikusan felfedik a rövidített hivatkozások céljait. Sajnos a Firefoxhoz írtak nagy része régi, és a gyakorlatban nem is igazán működik. 

 

Létezik webes segítség is

 

A Chrome felhasználói jól járnak a LinkPeelr nevű addonnal, amely akkor írja ki a végállomást, ha a rövidített linkre visszük az egeret. Többek között a t.co, a bit.ly, az is.gd és az ow.ly szolgáltatásokat is kezeli. 

Más böngészők használói jól járnak a LongURL nevű webes szolgáltatással is, ahová be lehet illeszteni a rövid linkeket. Hasonló elven működik az alternatívaként választható Unshorten is, ami szintén megmondja, hová vezet egy-egy hivatkozás. 

 

Ti mennyire szoktatok odafigyelni a rövidített linkekre? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.