Hirdetés

Hogyan faragjunk gyerekünkből tudatos felhasználót?



|

Az online veszélyekkel szemben az a legjobb védekezés, ha tudatosságra neveljük gyerekeinket.

Hirdetés

Kockázatos terep a világháló, ahol a tapasztalatlan, minimális szaktudással sem rendelkező felhasználók - kiváltképp a gyermekek - megszámlálhatatlanul sok veszélynek vannak kitéve. Előző cikkünkben a család digitális eszközeinek biztonságára fókuszáltunk, az abban tett megállapítások természetesen ugyanúgy vonatkoznak legfiatalabb korosztályra is.

A továbbiakban szóba kerül, hogy milyen tanácsokkal javasolt ellátni gyermekeinket annak érdekében, hogy képesek legyenek megelőzni a legtöbb veszélyes szituációt, ha pedig mégis találkoznak egy-egy gyanús támadási kísérlettel, miként cselekedjenek pánikba esés helyett, és hogyan használják ki a telepített védelmi rendszert.

Hirdetés

A rettegett közösségi média

Egy tinédzser ma már nem lehet meg közösségi média használata nélkül - ha tiltod, azzal több kárt okozol, mintha inkább megtanítod, miként használja és hogy viselkedjen. Nézzétek át együtt, kiket szabad bejelölni, mit jelent az, ha lájkol valamit vagy valakit, ha fotót készít valakiről, és azt teszi ki a falára az érintett beleegyezése nélkül, vagy ha például lépten-nyomon megosztja a nagyvilággal, hogy éppen merre jár és mit csinál. Ezekkel az információkkal könnyen vissza lehet élni (például ha a gyerek nyilvános bejegyzésben megírja, hogy hétvégére egyedül marad otthon és övé az egész lakás), aminek súlyos következménye is lehet.

Érdemes arról is elbeszélgetni vele, hogy a videómegosztó oldalakon olyan tökéletesnek, boldognak és tehetősnek tűnő influencerek legtöbbször nem a valóságot mutatják: reklámoznak, hazudnak, vagy csak úgy csinálnak, mintha minden rendben lenne, miközben az egész álcának csupán az a célja, hogy még többen kövessék őket a nagyobb bevétel érdekében.

A beszédes PEGI

Akárcsak a filmek, sorozatok, a videójátékok és applikációk is kapnak életkor-besorolást, amelyet például az ESET Parental Control képes kezelni. A szülői felügyeletnek ez a modulja teljesen automatikus, és a gyereknek letiltja az életkorának nem megfelelő alkalmazásokat, viszont amikor egy évvel idősebb lesz, segít a szülőnek felülvizsgálni a tiltott zónába került, vagy csupán korlátozott appok listáját. Természetesen az életkor-besorolás szerinti szűrést a szülő bármikor felülbírálhatja, amennyiben ártalmatlannak találta a gyermeke által kiszemelt játékot vagy alkalmazást.

A tiltás nem megoldás

Ha magyarázat nélkül tiltasz egy-egy szolgáltatást vagy applikációt, a leleményes gyermek előbb-utóbb másvalaki készülékén vagy egyéb kerülőmegoldással hozzá fog jutni az őt érdeklő tartalomhoz, sőt ilyenkor a tiltott gyümölcsöt még édesebbnek találja - ez pedig könnyedén komoly problémához vezethet. Sokkal hatékonyabb, ha az appok tiltásáról vagy időkorlátozásáról nyíltan beszéltek, együtt határozzátok meg az eszközhasználati időkorlátokat és a geokerítéseket is, amelyek a térképen a védett zónákat jelölik (például otthon, iskola, edzés).

A cél az, hogy tudatos felhasználót nevelj gyermekedből lehetőleg vita és nézeteltérés nélkül, illetve felkészítsd arra, hogy miként viselkedjék online, és hogyha bármi gondja van, bátran és nyíltan forduljon hozzád. Legyen akár nyolc-, akár 14 éves, számos tanácsot kaphat videó formájában is az ESET gyerekedukációs weboldalán, amely az online fenyegetéseket mutatja meg látványos és érthető formában.

Gyermekeink védelméhez ajánlott feltelepíteni az ESET Parental Control applikációt, amellyel az eszköz- és apphasználatot lehet kontrollálni, megóvhatjuk a nemkívánatos tartalmaktól, és helymeghatározással azt is tudni fogjuk, merre jár éppen. Ennek kényelmes eléréséhez installáljuk a saját okostelefonunkra is az ESET Parental Controlt szülői üzemmódban. Miután minden segítség jól jön, érdemes felkeresni az ESET szülőknek szóló cikkgyűjteményét, ahol jó néhány fontos témával kapcsolatban találunk hasznos tippeket.

Tippek szülőktől gyerekeknek

Ha valami furcsa, kérdezz: A digitális eszközök mindig azt csinálják, amire utasítják őket és amire képesek, sosem kezdenek önálló akcióba. Ha valami furcsa történik, a mobilon nem indulnak az appok, vagy új alkalmazások jelennek meg, váratlan weboldalak töltődnek be, és megmagyarázhatatlan üzenetek érkeznek, gyanakodj, és kérdezz.

Akár a való életben: Ha online találkozol valakivel, vagy egy csoporthoz csatlakozol, hiába van beceneved, és nem írod le elérhetőségeidet, attól még kinyomozható, hogy ki vagy, és az is, hogy mit tettél. Megállja a helyét a mondás, miszerint amit online teszel, annak örökre megmarad a nyoma, ezért viselkedj úgy, mint a való életben.

A neten mindent kérdőjelezz meg: Mióta a világháló a fő hírforrás, megszaporodtak a téves információk, és szárnyra kaptak az angol kifejezéssel fake news-ként emlegetett álhírek is. Különösen akkor légy bizalmatlan, ha lélegzetelállító újdonsággal találkozol, ne hidd el azonnal. Ellenőrizd a hír valóságát több, független forrásból is, ha pedig megmagyarázhatatlan egy ismerősöd online tevékenysége, feltételezheted, hogy identitáslopás áldozata lett.

Adataid digitális valuták: Még online sincs semmi ingen. Az ingyenesnek hirdetett játékok, appok és szolgáltatások nagy része ilyenkor adataidat kéri cserébe, amelyeket később értékesít például hirdetők felé. Az adataid sokat érnek a nagy cégeknek, és jobb, ha tudod, megfelelően összeválogatva az anonim adatgyűjtésből származó információiddal pontosan beazonosítható vagy.

Friss app, bonyolult jelszó: Soha ne használd ugyanazt a jelszót minden szolgáltatáshoz! Érdemes jelszókezelőt alkalmazni, amely képes biztonságos karakterláncokat generálni és több eszközön szinkronizálva meg is jegyezni számodra. Emellett törekedj rendszered és alkalmazásaid gyakori frissítésére - ezzel sok-sok felfedezett biztonsági rést befoltozhatsz, mielőtt egy kártevő kihasználhatná.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.