Hirdetés

Hogyan használj egy Chromebookot PC-módra?



|

Egy kis odafigyeléssel nem tűnik olyannak, mintha egy böngészőbe lennénk zárva.

Hirdetés

Amikor manapság leülünk egy PC vagy Mac elé dolgozni, akkor szinte biztos, hogy az időnk döntő többségét egy böngészőben töltjük. A böngésző pedig jó eséllyel a Google-től ismert Chrome lesz. Ha már eléggé megszoktuk a Chrome-ot, akkor később nem túl különös átülni egy Chromebook elé. Ennek ellenére még mindig zavaró lehet a Chrome OS-t futtató laptopoknál, hogy gyakorlatilag egy böngészőbe van zárva a virtuális mozgásterünk. 

Hirdetés

Márpedig egy PC attól PC, hogy rengeteg ablak van nyitva rajta, és alkalmazások vannak letűzve a tálcára vagy a dokkolóra. A Chrome OS-nél megadhatjuk, hogy mely oldalak és appok nyíljanak meg önálló ablakban (ellenkező esetben a böngésző lapjainál kell keresni őket), illetve azt is, hogy melyek legyenek letűzve a tálcára, amit ebben a rendszerben polc néven emlegetnek. 

 

Ismerős szolgáltatások

 

Az apró trükkök

Néhány apró trükknek hála a Chrome OS használata is lehet olyan, mintha csak egy PC vagy Mac előtt dolgoznánk. Ilyenek a gesztusok is. Ezen a téren a két-, három- és négyujjas mozdulatokra kell gondolni, amiket az érintőpadon lehet végrehajtani. 

A Chrome OS Chrome-jában például úgy lehet a lapok között váltogatni a legkényelmesebben, ha három ujjal simítjuk végig az érintőpadot. A felfelé irányuló három- és négyujjas mozdulatok ezzel szemben nem a lapok között visznek minket, hanem a megnyitott ablakok között segítenek navigálni. Az ilyen mozdulatok segítségével villámgyorsan lehet váltani a különböző appok között. 

 

Megszokott ikonok

 

A polc és a megnyitás

Az appok indításáért felelős polcon találjuk meg a Chrome OS-ben a parancsikonokat az appokhoz és szolgáltatásokhoz, amelyek futnak. A polc alapértelmezésben a kijelző alján foglal helyet, azonban ha jobb gombot nyomunk rajta, akkor a képernyő jobb és bal oldalára is elmozgatható. Arra is van lehetőség, hogy ha használaton kívül van, akkor automatikusan elbújjon. Ha nem a polcon, hanem egy rajta található app ikonján nyomjunk jobb gombot, akkor beállíthatjuk, hogy később is ott maradjon a könnyebb elérés érdekében. 

Ami az oldalak és szolgáltatások megnyitását illeti, azokat is lehet befolyásolni a Chrome OS-ben. A Gmailt például el tudjuk érni a Chrome böngészőn keresztül a szokásos módon, de arra is van lehetőség, hogy az alkalmazásindítón keresztül jussunk el a népszerű levelezőhöz. Ha az ikonján jobb egérgombbal kattintunk, akkor megadhatjuk, hogy a Chrome-ban hagyományos vagy letűzött lapon nyíljon-e meg a Gmail. Ugyanitt lehetőség van a külön ablak és a teljes méretű ablak beállítására is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.