Hirdetés

Hogyan tartsd biztonságban az androidos tableted?



|

Némi elővigyázatossággal sok bajt elkerülhetünk Android platformon.

Hirdetés

Az Android az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb operációs rendszer, és óriási szabadságot ad a készülékek testre szabásakor. Egy hardcore felhasználó gyakorlatilag bármit le tud cserélni, ami nem tetszik neki, és persze jól ért ahhoz is, hogy milyen appot szabad feltenni, és hová nem szabad nyomni. 

Hirdetés

Azonban az Androidot nem csak a tech szakértők használják, és legnépszerűbb mobilos rendszer fényében sok olyan emberhez is eljut, aki nem biztonsági szakértőként éli a mindennapjait. Nem arról van szó, hogy ők lusták vagy hozzá nem értőek lennének, egyszerűen csak átlagfelhasználók. Az egyre szaporodó vírusok és kártevők pedig nagy mennyiségben pályáznak rájuk és az adataikra. Éppen ezért adunk pár tippet, hogyan lehet elkerülni a nagyobb bajokat. 

 

Vigyázni kell az ismeretlen appokkal

 

Figyelni kell az appok telepítésére

Az egyik legjobb, amit tenni lehet a veszélyes appok elkerülésére az, ha nem használjuk a harmadik felektől származó alkalmazásboltokat és letöltögetős oldalakat, hanem maradunk a Play áruháznál, ha az appok beszerzéséről van szó. Természetesen ennek ellenére is jól meg kell nézni, hogy mit akarunk feltenni, hiszen az olyan népszerű címek esetében, mint az Angry Birds vagy a Clash of Clans, gyakoriak a csaló koppintások. Emiatt ajánlott ellenőrizni a fejlesztőt és a weboldalát, tényleg az igaziról van-e szó. Hasznosak lehetnek a Play áruház értékelései is, ahonnan visszajelzést kaphatunk a többi felhasználótól, ha valami bűzlik az app körül. 

 

Adathalászat és SMS-ek

Nem csak az appok esetében kell résen lenni. Ugyanúgy figyelni kell az adathalász weboldalakra és SMS-ekre, mint azt egy asztali gép böngészőjében és levelezőjében tesszük. Azért, mert most a telefonon találkozunk ilyenekkel, még ugyanolyan veszélyesek. Ha nem ismerjük az SMS feladóját, soha ne nyomjunk ott kapott hivatkozásra. A DHL sem küld ajándékba csomagot, főleg, ha nem is vártunk. 

 

Nem kell rá rakat, csak némi elővigyázatosságra van szükség

 

Zárolt kijelző

Ahogyan a többi rendszernél, az Androidnál is igaz, hogy nagyon hasznos a zárolt képernyő védelme. A Google már alapesetben is sokat tesz azért, hogy szerencsétlen esetben a készülék eltünése után egy tolvaj ne férjen az adatokhoz, de a beépített védelem felturbózható. A Picture Password Lockscreen például rajzminták alapján képes levédeni a készüléket. Az ERGO pedig trükkös megközelítést alkalmaz: biometrikus fülazonosítással kecsegtet (ismerősök megviccelésére és butább tolvajok ellen ez is jó, de a védelmet ne csak ez utóbbira alapozzuk). 

 

Antivírus-program

Ha a lehető legbiztosabbra akarunk menni, akkor érdemes egy vírusvédelmi alkalmazással is felturbózni a rendszert. Itt rengeteg kiváló megoldásból lehet választani. A teljesség kedvéért felsoroljuk a legkedveltebb, legmegbízhatóbb lehetőségeket: AVAST Mobile Security & AntivirusBitdefender Mobile Security & Antivirus, ESET Mobile Security & AntivirusLookout Security & AntivirusKaspersky Internet SecurityTrend Micro Mobile Security & AntivirusNorton Security antivirusMcAfee Antivirus & Security

 

Ne nyomjunk ismeretlen üzenetek hivatkozásaira

 

Szülői felügyelet

Amennyiben a a gyerekünk fogja használni a tabletet vagy az okostelefont, akkor nem biztos, hogy a fenti lépések elegendőnek bizonyulnak, illetve lehet, hogy valamelyik lépés kimarad. Éppen ezért ilyenkor ajánlott egy szülői felügyelet céljából írt appot telepíteni, ami képes meggátolni az appok telepítését, korlátozni a látogatható oldalak listáját vagy éppen a használat idejét. A kedveltebbek közé tartozik például a Kids Place, a Famigo, az MMGuardian és a Norton Family.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.