Hirdetés

Hogyan válts Windows XP-ről Windows 8.1-re?



|

Útmutató a frissítéshez azoknak, akik még kitartottak a Windows XP mellett.

Hirdetés

A Windows XP-t áprilisban végleg nyugdíjazta a Microsoft, és jövőre itt van a Windows 10 is. Bár a bankok vásárolhattak az újabb rendszerekre való átállásig kiterjesztett támogatást, a végfelhasználók csak annak örülhetnek, hogy néhány biztonsági cég még pár évig támogatja a koros rendszert. A váltás ugyanakkor elkerülhetetlen, előbb vagy utóbb muszáj lesz beadni a derekunkat egy napi használatú gép esetében. Választhatunk Linuxot, Windows 7-et, vagy a Windows 8.1-et is - a Windows 10-re viszont egy darabig még várni kell.

Hirdetés

Sokszor taglaltuk már, hogy nem kell félni a Windows 8.1-től, az egyik frissítése pedig még a kikapcsológombot és a Start menüt is visszahozta. A rendszer ráadásul felismeri, hogy asztali gépen dolgozunk, és magától az Asztalra bootol be. Most megmutatjuk azt is, hogyan lehet a Windows XP-ről egyszerűen Windows 8.1-re váltani.

 

Windows XP: lejárt a szavatossága

 

Óvintézkedések

Első körben azt kell ellenőriznünk, hogy a gépünk elbírja-e az új rendszert – a pontos, hardverekkel kapcsolatos követelmények itt olvashatóak: http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/system-requirements. Ezután mielőtt bármihez hozzákezdenénk, mindent mentsünk el egy biztonságos helyre (például egy külső merevlemezre), amire még szükségünk lehet: a fájljaink mellett gondoljunk a régi programok telepítőire és a licenckulcsokra is.

 

Mentsünk: mindent, amire csak szükségünk van

 

A Windows XP-t sehogyan nem lehet frissítés keretében Windows 7-té vagy 8.1-gyé varázsolni, hogy közben a fájlokat, programokat és beállításokat is megtartsuk. A legjobb általánosságban is az, ha tiszta telepítést végzünk, és egy teljesen üres rendszerre másoljuk vissza a fájljainkat, majd installáljuk a szükséges alkalmazásainkat.

 

Ha valami nem fut

Amennyiben a Windows 8.1 alatt valamilyen XP-s program futtatásával gondjaink adódnak, ne felejtkezzünk el a kompatibilitási módokról. Ezeket az adott alkalmazáson jobb gombot nyomva, majd a Tulajdonságokat választva, a Kompatibilitás fülön kell keresnünk. Amennyiben még így sem sikerül működésre bírni valamilyen régi alkalmazást, akkor vessünk be egy virtuális gépet, amin Windows XP fut. Ha a gépünk nem tud virtuális PC-t futtatni, akkor alternatívaként egy dual-bootos konfigurációt is építhetünk, amin az XP-t csak akkor futtatjuk, ha arra feltétlenül szükség van.

 

Kompatibilitási hibák: fontoljuk meg a virtuális XP használatát

 

Bár a Windows 8.1 nagyon előnyös azoknak, akik gyengébb konfigurációról akarnak frissíteni egy újabb operációs rendszerre, természetesen előfordulhat, hogy tapasztalunk némi akadozást a teljesítményben. Ilyenkor sokat dobhatunk a gépünkön egy SSD vagy némi plusz memória beszerelésével, de érdemes megfontolni a webes appok használatát is (például Office programcsomag helyett a Google Dokumentumokra szavazni). Ez utóbbiak mivel nem a mi gépünk erőforrásait használják, sok esetben jóval hasznosabbnak bizonyulhatnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.