Hirdetés

Hogyan védd meg az adataidat?



|

Rosszindulatú kémprogramok, adathalász webhelyek és hallgatózó Wi-Fi - érdemes odafigyelni.

Hirdetés

Az idei évben rengeteg adatlopásról hallottunk, és természetesen nem csak a celebek pucérfotós botránya volt meghatározó 2014-ben. Sokan azt gondolják, hogy velük ilyen nem történhet, pedig a weben észnél kell lenni, ha az adataink védelméről van szó, és az óvintézkedések is jól jöhetnek, ha váratlan meglepetésbe, adatlopásba futunk. 

Hirdetés

Ráadásul nem csak az óvatlan felhasználók kerülhetnek bajba mondjuk többször használt jelszavak miatt, hanem a tapasztaltabbak is, ha például rosszindulatú kémprogramba, adathalász webhelybe vagy éppen hallgatózó Wi-Fi-hálózatba botlanak. 

 

Biztonság mindenek felett

 

Védekezőállás

Amennyiben van rá lehetőség, használjunk kétfaktoros azonosítást. Egyre több online szolgáltató segít megvédeni a fiókunkat ezzel a módszerrel, amelynél a lényeg az, hogy a belépéshez egyszeri (például SMS-ben a mobilunkra küldött) kódot és a szokásos jelszót egyaránt kérik.

Szintén jó ötlet lehet rendszeresen megváltoztatni a jelszavainkat. Ez jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy egy ellopott adatbázisban ott legyen az aktuális kódunk. 

 

Lakat alá az adatokkal

 

Használjunk továbbá egyedi, összetett jelszavakat. Ezekben kell legyenek vegyesen betűk, számok és speciális karakterek, a jelszó álljon legalább 8 karakterből (az ideális jelszó körülbelül 15 karakter hosszúságú). Személyes információ ne szerepeljen benne, tehát a barát/barátnő vagy éppen a macska neve. A szótárakban megtalálható, értelmes szavakat is érdemes kerülni.

Fontos, hogy ugyanazt a jelszót ne használjuk több fióknál is. Ha egy cégtől adatokat lopnak, és a felhasználónevünk, valamint a jelszavunk a bűnözők kezébe kerül, ugyanazokkal az azonosítókkal hozzáférhetnek a többi fiókunkhoz is. Ha nem tudunk megjegyezni több, bonyolult jelszót, fontoljuk meg egy jelszókezelő program használatát. Ez eltárolja a jelszavakat, amelyek eléréséhez csupán egyetlen mesterjelszót kell megjegyezni. 

 

Gyakorlati tippek

Az alábbiakban adunk néhány gyakorlati tippet is a védekezéshez. 

Fentebb említettük a biztonságos jelszavakat - mit tegyünk, ha nem tudjuk őket megjegyezni, és nem vagyunk benne biztosak, hogy kellően bonyolultak? A választ ebben az írásunkban lehet megtalálni

 

Ettől egyszerűbben is lehet jelszót kitalálni

 

Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogyan lehet nagytakarítást tartani a facebookos alkalmazások között - időről-időre ki tudja mi gyűlik össze, ami használja az adatainkat. 

Ha a Dropbox okoz aggodalmakat, akkor itt leírjuk, hogyan lehet titkosítani a szolgáltató felhőjébe feltett tartalmakat, itt pedig az olvasható el, hogyan lehet engedélyezni a kétlépcsős hitelesítést

A legjobban talán mégis a nyilvános Wi-Fi hálózatokon kell észnél lenni - megmondjuk, miért, és mire kell figyelni

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.