Hirdetés

Így cserélj DNS-szervert

|

Megmutatjuk hogyan lehet Google DNS-re vagy OpenDNS-re váltani.

Hirdetés

A DNS- (domain name system) szerverek feladata az a gyakorlatban, hogy a domainek neveit (mint például a google.com) párosítsa a hozzájuk tartozó IP címekkel (a google.com esetében tehát a 173.194.39.78-cal). Amikor beírjuk a böngészőnkbe a google.com webcímet, akkor a gépünk kapcsolatba lép a DNS-szerverrel, az pedig lekéri, hogy milyen IP cím van társítva a beírt domainhez. A böngésző ezután csatlakozik az adott IP címhez, de nekünk már azt írja ki, hogy a google.com-on vagyunk rajta. 

Hirdetés

Nagy valószínűséggel a DNS-szerver, amit használunk, az internetszolgáltatónktól van. Ha van routerünk is, akkor a gépünk azt használja DNS-szervernek, de a kéréseket az útválasztó ismét továbbítja az internetszolgáltató DNS-szervereire. Bár a válaszok gyorsítótárba kerülnek, időnként mégis ismételt lekérésre van szükség, és ezt az új oldalaknál sem ússzuk meg. Feltételezhető ugyanakkor, hogy nem a mi szolgáltatónk DNS-szerverei a leggyorsabbak a világon – ez pedig még akár a böngészésünk sebességét is rossz irányban befolyásolhatja. Szerencsére van mód arra, hogy átváltsunk az OpenDNS-re vagy a Google DNS-re, és még gyorsabban böngésszünk. 

 

Váltás OpenDNS-re vagy Google DNS-re

 

Nyissuk meg a Hálózati és megosztási központot

 

Első lépésben kattintsunk jobb egérgombbal a Tálca értesítési területén található hálózati ikonra. Ezután nyissuk meg a Hálózati és megosztási központot. Majd a bal oldalon az Adapterbeállítások feliratot kell keresnünk, és megnyitnunk.

 

Irány az Adapterbeállítások módosítása

 

Most válasszuk ki azt a hálózati adaptert, amelynek a DNS-beállításait módosítani szeretnénk. Kattintsunk rá jobb gombbal, majd nyomjunk a Tulajdonságok sorra. 

 

Az Ethernet Tulajdonságai kellenek

 

A felugró ablakban a lista aljára kell görgetnünk, egészen A TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4) sorig. Ha kijelöltük, válasszuk ismét a Tulajdonságokat. A megjelenő ablakban várhatóan a DNS-beállítások automatikusra vannak állítva.

 

Görgessünk le a TCP/IPv4-ig

 

Ezt a jelölést kell alul átváltanunk, hogy most mi, manuálisan adhassunk meg más értékeket. A következő DNS-kiszolgálócímek használatára kattintva máris elkezdhetjük beírni az adatokat, amelyek a következők: 

 

Megérkeztünk a DNS-kiszolgálóhoz

 

Google DNS
Elsődleges DNS-kiszolgáló: 8.8.8.8 
Másodlagos DNS-kiszolgáló: 8.8.4.4 

OpenDNS
Elsődleges DNS-kiszolgáló: 208.67.222.222 
Másodlagos DNS-kiszolgáló: 208.67.220.220 

Végezetül muszáj megjegyezni, hogy a szolgáltatók ezzel a beállítással (jelen esetben a Google vagy az OpenDNS) követhetik a böngészési szokásainkat. Természetesen a banki adataink és a jelszavaink nincsenek veszélyben, így különösebben nem kell aggódnunk emiatt. 

 

Ti próbálkoztatok már hasonló beállításokkal?

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.