Hirdetés

Így cserélj DNS-szervert

|

Megmutatjuk hogyan lehet Google DNS-re vagy OpenDNS-re váltani.

Hirdetés

A DNS- (domain name system) szerverek feladata az a gyakorlatban, hogy a domainek neveit (mint például a google.com) párosítsa a hozzájuk tartozó IP címekkel (a google.com esetében tehát a 173.194.39.78-cal). Amikor beírjuk a böngészőnkbe a google.com webcímet, akkor a gépünk kapcsolatba lép a DNS-szerverrel, az pedig lekéri, hogy milyen IP cím van társítva a beírt domainhez. A böngésző ezután csatlakozik az adott IP címhez, de nekünk már azt írja ki, hogy a google.com-on vagyunk rajta. 

Hirdetés

Nagy valószínűséggel a DNS-szerver, amit használunk, az internetszolgáltatónktól van. Ha van routerünk is, akkor a gépünk azt használja DNS-szervernek, de a kéréseket az útválasztó ismét továbbítja az internetszolgáltató DNS-szervereire. Bár a válaszok gyorsítótárba kerülnek, időnként mégis ismételt lekérésre van szükség, és ezt az új oldalaknál sem ússzuk meg. Feltételezhető ugyanakkor, hogy nem a mi szolgáltatónk DNS-szerverei a leggyorsabbak a világon – ez pedig még akár a böngészésünk sebességét is rossz irányban befolyásolhatja. Szerencsére van mód arra, hogy átváltsunk az OpenDNS-re vagy a Google DNS-re, és még gyorsabban böngésszünk. 

 

Váltás OpenDNS-re vagy Google DNS-re

 

Nyissuk meg a Hálózati és megosztási központot

 

Első lépésben kattintsunk jobb egérgombbal a Tálca értesítési területén található hálózati ikonra. Ezután nyissuk meg a Hálózati és megosztási központot. Majd a bal oldalon az Adapterbeállítások feliratot kell keresnünk, és megnyitnunk.

 

Irány az Adapterbeállítások módosítása

 

Most válasszuk ki azt a hálózati adaptert, amelynek a DNS-beállításait módosítani szeretnénk. Kattintsunk rá jobb gombbal, majd nyomjunk a Tulajdonságok sorra. 

 

Az Ethernet Tulajdonságai kellenek

 

A felugró ablakban a lista aljára kell görgetnünk, egészen A TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4) sorig. Ha kijelöltük, válasszuk ismét a Tulajdonságokat. A megjelenő ablakban várhatóan a DNS-beállítások automatikusra vannak állítva.

 

Görgessünk le a TCP/IPv4-ig

 

Ezt a jelölést kell alul átváltanunk, hogy most mi, manuálisan adhassunk meg más értékeket. A következő DNS-kiszolgálócímek használatára kattintva máris elkezdhetjük beírni az adatokat, amelyek a következők: 

 

Megérkeztünk a DNS-kiszolgálóhoz

 

Google DNS
Elsődleges DNS-kiszolgáló: 8.8.8.8 
Másodlagos DNS-kiszolgáló: 8.8.4.4 

OpenDNS
Elsődleges DNS-kiszolgáló: 208.67.222.222 
Másodlagos DNS-kiszolgáló: 208.67.220.220 

Végezetül muszáj megjegyezni, hogy a szolgáltatók ezzel a beállítással (jelen esetben a Google vagy az OpenDNS) követhetik a böngészési szokásainkat. Természetesen a banki adataink és a jelszavaink nincsenek veszélyben, így különösebben nem kell aggódnunk emiatt. 

 

Ti próbálkoztatok már hasonló beállításokkal?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.