Hirdetés

Így ellenőrizd egy Windows 8.1-es gép specifikációit



|

Vajon milyen videokártya van a gépben? Megmutatjuk hol kell megnézni.

Hirdetés

Idővel még az alkalmi felhasználók is eljutnak az ilyen kérdésekig: milyen videokártya van a gépben? Mennyi hely van szabadon a merevlemezen? Milyen gyors a benne lévő processzor? Egy átlagember nem tud ezekre kapásból válaszolni, de ez persze nem is probléma. 

Hirdetés

Amennyiben viszont gépfejlesztésre kerül a sor, valamilyen hardverhibát kell elhárítani, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk a gép specifikációira, akkor nem árt a végére járni, hogy mi is dolgozik pontosan a PC-ben. Megmutatjuk, hol kell mindezt megnézni a Windows 8.1-ben

 

Processzor és memória

Ahhoz, hogy megtudjuk a PC alapvető specifikációit, a Rendszer panelt kell előcsalogatnunk a Windowsban. Ezt több módon is megtehetjük. Az egyik, hogy az egérkurzort a jobb felső sarokba visszük, majd a Charms menü megjelenése után a Beállítások, Számítógép információi sorra nyomunk. Alternatívaként a Vezérlőpulton keresztül is elérhető a Rendszer menüpont, ami megmutatja a processzor típusát, a RAM mennyiségét és azt, hogy 32 vagy 64 bites az operációs rendszer. Felül a Windows kiadása is látható. 

 

Kiderül, hány bites a rendszer

 

Videokártya

Jó kérdés, hogy milyen videokártya van egy PC-ben, illetve az is, hogy egyáltalán van-e benne külön ilyen. Amennyiben már bent vagyunk a fentebb említett Rendszer menüben, akkor a bal oldali panelén keressük meg azt a hivatkozást, amelyre Eszközkezelőt írtak. Nyomjunk rá, és várjuk meg, míg felugrik az új ablak. 

Az Eszközkezelő minden eszközt megjelenít, még a merevlemezeket és a perifériákat is - tehát a listában a grafikus vezérlő is jelen lesz. A felkutatásához alulra kell görgetni, és a Videokártyák részt lenyitni. Ahhoz, hogy több információt kapjunk az itt megjelenő elemekről, nyomjunk rájuk jobb gombbal, és válasszuk a Tulajdonságokat. 

 

Eszközkezelő

 

Tárhely

HDD vagy SSD van a gépben? Esetleg mindkettő? Kiderül, ha elindítjuk a Meghajtók töredezettségmentesítése és optimalizálása szolgáltatást a Windowsban. A megjelenő ablak segít optimalizálni az adattárolókat, megmutatja, hogy ezekből mennyi van, és, hogy milyen típusúak. 

Annak kiderítéséhez, hogy mennyi hely van még szabadon az egyes meghajtókon, csupán az Intézőt kell elindítani, vagy a Számítógép parancsikont megkeresni. A megjelenő ablakban az Eszközök és meghajtók alatt láthatóak az adattárolók, illetve a foglalt és szabad hely mennyisége ezeken. 

 

Ti mikor frissítettétek utoljára a gépeteket? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.