Hirdetés

Így ellenőrizd, hogy mennyit fogyaszt a grafikus chiped!



|

Két egyforma mobil GeForce GPU teljesítménye közt is lehet különbség. Minden attól függ, mennyit fogyaszthat, mekkora hőt termelhet. Így tudhatod meg, hogy mire képes a gamerlaptopod.

Hirdetés

Két egyforma mobil GeForce GPU teljesítménye közt is lehet különbség. Minden attól függ, mennyit fogyaszthat, mekkora hőt termelhet.

Akár gamerlaptopod van, akár újat vagy használtat szeretnél vásárolni, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mire képes az eszközöd grafikus chipje, ez a tudás ugyanis a későbbiek során sok bosszúságot előzhet meg, segíthet a felmerülő problémák megoldásában (akárcsak az otthoni szervizelés, amivel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk). 

Hirdetés

A PC World Segélyvonal rovatában korábban már pedzegettük azt a kérdést, hogy mivel mérhető egy notebook teljesítménye, ezúttal viszont kifejezetten a meglévő hardverünk fogyasztásának megállapítására megyünk rá, amivel ebben a chiphiányos időszakban bizony nem árt tisztában lenni. 

Így ellenőrizd, hogy mennyit fogyaszthat a grafikus chiped: 

1. Szükséges szoftverek beszerzése

Fontos, hogy mielőtt nekiállsz a beállítások ellenőrzésének, frissítsd a GeForce meghajtószoftvert az Nvidia weboldaláról. Emellett szükséged lesz még a HWiNFO rendszer-monitorozó moduljára, továbbá a grafikus kártyákat leterhelő FurMark szoftverre. Mindkettőt megtalálod a PC World Plus oldalon.

2. Gyári beállítás kiolvasása

A GeForce-ok maximális grafikus teljesítménye az a Power Limit, amit fogyasztásban a gyártó megenged. Amint ezt eléri a VGA, automatikusan csökkenti a boostórajelet és a feszültséget. A mobil GPU-nak ezt az értékét az Nvidia vezérlőpultjának bal alsó sarkában látható, Rendszerinformációk feliratra kattintva láthatod.

3. Méréses vizsgálat

Ha a valós fogyasztási értékre vagy kíváncsi, telepítsd a FurMarkot, majd indítsd el a HWiNFO Sensor paneljével együtt. A FurMarkban indítsd el a 4K-s GPU stressz-tesztet, közben pedig figyeld a HWiNFO GPU Power sorának maximális értékét, amely a grafikus chip valós idejű fogyasztását mutatja.

4. Fogyasztási keret növelése

A mobil GPU korlátozásának feloldása kizárólag a vBIOS cseréjével lehetséges, ami rizikós, és garanciavesztéssel jár. Helyette aktiváld a maximális hűtési profilt, ez segíthet némileg gyorsítani laptopodat. Asztali VGA-kártya Power Limit-értékét a PC World Plusról is telepíthető MSI Afterburnerben egyszerűen megnövelheted.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket Facebookon és e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.