Hirdetés

Így ellenőrizd, hogy PC-d futtatja-e a Windows 11-et!



|

A Windows 11-gyel szintet lép a Microsoft rendszerének hardverkövetelménye. Megmutatjuk, hogyan győződhetsz meg egyszerűen arról, hogy saját géped futtatja-e majd az új OS-t.

Hirdetés

Nemrég hivatalos megjelenési dátumot kapott a Microsoft következő operációs rendszere, a Windows 11, amely október 5-én fog elrajtolni (hogy eddig mennyire találtuk meggyőzőnek, mik az erősségei és mely területeken szorul fejlesztésre, azt ebben a cikkben olvashatjátok el.) Csakhogy a következő generációs Windowsnak is van egy gépigénye, aminek meg kell felelni a váltáshoz.

Legalább kétmagos, 1 GHz-es processzor, 4 GB RAM és 64 GB tárhely kell neki, valamint az alaplapnál az UEFI és a Secure Boot már nem opció, mint a Windows 10-nél, hanem előírás. Érdemes megemlíteni a TPM 2.0 támogatást is, amely erősen ajánlott hozzá, ugyanakkor a Windows 11 eddig kiadott béta verziói simán futottak nélküle, így nem tűnik kritikus követelménynek. 

Hirdetés

Azonban mielőtt váltásra adnánk a fejünket, érdemes ellenőrizni, hogy egyáltalán készen áll-e rá a hardverünk - ebben segít a PC World Segélyvonal rovata, az alábbi lépéseken végigmenve ugyanis le tudjuk csekkolni, hogy beleugorhatunk-e az új operációs rendszerbe annak megjelenésekor. 

Így ellenőrizd, hogy PC-d futtatja-e a Windows 11-et:

1. Új technológiák engedélyezése

Az új rendszer több modern technológiát igényel. Ilyen például az UEFI, amely a BIOS utódja. Szerencsére ez már több generáció óta minden PC-ben elérhető, ám elképzelhető, hogy nincs aktiválva, ahogy a Secure Boot funkció sem engedélyezett sok gép esetében. Ez egy egyszerű beállítással orvosolható.

2. Segédprogram beszerzése

A hivatalos honlapról, vagy a PC World Plus felületére belépve is letöltheted az Ashampoo Windows 11 Compatibility Check segédprogramot. Telepítés közben kéretlen szoftverektől, gyanús engedélyektől nem kell tartanod. A szoftver teljesen ingyenes, mindössze egy Ashampoo-fiók szükséges a futtatásához.

3. Teszt

A jobb felső sarokban látható Check Now gombra kattintva tudod elindítani a keresést, amely nem vesz többet igénybe egy percnél. Ha néhány évesnél nem régebbi, legfeljebb három-négy generációval ezelőtti a géped, jó eséllyel csupán a TPM 2.0 hiánya miatt fog panaszkodni, ám ennek pótlására az UEFI-s PC-kben van lehetőség.

4. Eredmény kiértékelése

CPU-, RAM- és tárhelyigényei igen mérsékeltek a Windows 11-nek, de például jó tudni, hogy 32 bites verzió nem készül a rendszerből. Az UEFI és a Secure Boot BIOS-frissítéssel és beállítással aktiválható a legtöbb gépen, viszont a TPM 2.0 mellett alapkövetelmény még a DirectX 12-kompatibilis VGA-vezérlő is.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket Facebookon és e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.