Hirdetés

Így foglal kevesebb helyet és lehet gyorsabb a Windows 10 a gépeden



|

Több szabad hely, nagyobb teljesítmény, áttekinthetőbb munkafelület - csupán néhány a felesleges alkalmazások eltávolításával nyerhető előnyök közül.

Hirdetés

Ritkán érkezik egy gyári Windows-telepítés olcsó játékok, fizetős programok ingyenes "csali" változatai, illetve a gyártó vagy partnereinek szolgáltatásait reklámozó appok nélkül. Vannak cégek, amelyek tényleg túlzásba viszik, mások visszafogják magukat, de egyáltalán nem jellemző, hogy bármelyikük teljesen "csupasz" operációs rendszerrel adjon át egy számítógépet, már csak azért sem, mert maga a Microsoft is egyre több kéretlen szoftvert ad a telepítés mellé.

Ebben a cikkben most nemcsak ezeknek a programoknak a fontosabb típusait mutatjuk be, de azt is, hogyan távolíthatod el őket a gépedről. Hidd el, megéri: felszabadul az általuk foglalt tárhely, gyorsabb lesz a PC, ráadásul biztonsági szempontból sem mindegy, hogy hány ismeretlen funkciójú, de a netet bőszen használó szoftver fut a rendszereden.

Hirdetés

Felfúvódás

A magyarul kéretlen programnak nevezhető alkalmazásokat többféle csoportba sorolhatjuk. Ha egy újonnan vásárolt számítógépről vagy frissen telepített Windowsról van szó, akkor nagy valószínűséggel a bloatware változatokkal találod magadat szemben: ezek nem csinálnak semmit, csak foglalják az értékes tárhelyet. Többségüket legfeljebb akkor indítod el, amikor véletlenül rossz helyre kattintasz a Start menüben, de a 64-128 GB-os háttértárak eltűnése óta valójában nem sok vizet zavarnak. Klasszikus példák ezekre a Windows 10-zel érkező Candy Crush Saga és más kisebb játékok.

A következő kategóriába tartoznak azok a szoftverek, amelyeket a számítógépgyártó installál az operációs rendszer mellé. Ezekkel jellemzően saját termékeit reklámozza, esetleg egy partnerével fog össze, de az is gyakori, hogy olyan extra funkciótat akar kínálni, amelyekre semmi szükségünk. Ilyen lehet például a Netflix vagy a Spotify kliense, de ne feledkezzünk meg az Office "click-to-run" változatáról sem, amely éppen az Office megvásárlására buzdít azzal, hogy amint rákattintasz, rögtön az előfizetés felé terel.

Ezek legnagyobb része egyébként szintén ártalmatlan, és csak a helyet foglalja, viszont időről időre akadnak olyan változatok is, amelyekbe kockázatot jelentő hátsó ajtó kerül. Ennek iskolapéldáját prezentálta 2014 körül a Lenovo, amikor előtelepítette a Superfish Visual Discovery nevű szoftvert több, végfelhasználói (tehát nem üzleti) piacra szánt noteszgépére és PC-jére.

Az SVD egy reklámokat megjelenítő trükkös program, amely a megnyitott weboldalakba illeszt be a témához kapcsolódó hirdetéseket. A Lenovo saját bevallása szerint ezzel csak vásárlóinak akart segíteni számunkra releváns termékek bemutatásával, azonban a Superfish belenyúlt a weboldalak kódjába, és teleszórta azokat reklámokkal, miközben megfigyelte a felhasználót, a titkosított kapcsolatokat pedig Man in the Middle megoldásokkal törte fel. Az esetből óriási botrány kerekedett, még az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma is figyelmeztetést adott ki, a Lenovo pedig gyorsan el is távolította a programot az előre telepített szoftverek közül.

Természetesen nem minden, a gyártó által előre telepített program kártékony, sőt különösen a notebookokra jellemző, hogy ezek hasznos extra funkciókat kínálnak.

Ide tartozhat például a kijelző fényerejének állításakor vagy a tapipad letiltásakor megjelenő ikon, de még fontosabb a számítógép hardveres lehetőségeinek kezelése is. Ezalatt a ventilátorok fordulatszámának kézi szabályozását, a teljesítményprofilok közötti váltást, az RGB-s billentyűzet beállítását és a BIOS frissítését értjük.

Az eddig felsorolt szoftverekben az a közös, hogy semmit sem tehetsz a gépre kerülésük ellen, hiszen már az első bekapcsoláskor ott várnak a háttértáron, a feladat tehát felismerésük és eltávolításuk lesz. Ezzel azonban a kéretlen programok listája még nem ért véget, mert vannak, amiket te magad fogsz majd telepíteni - és ehhez elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, aminek köszönhetően rossz gombra kattintasz a weboldalon vagy egy szoftver installálása során.

Egyes szoftverletöltéseket kínáló oldalak például azt a módszert alkalmazzák, hogy a letöltésgomb környékét alaposan megszórják különböző ajánlatokkal, amelyek nagyobb és feltűnőbb grafikákat alkalmaznak. Elég csak egy kicsit félrenézni vagy sietni, és máris nem a megcélzott program, hanem valami más kerül a kosaradba. Fontos, hogy nem klasszikus kártevőkről beszélünk, nem fognak adatot lopni vagy fájlokat titkosítani, csak az idődet és az erőforrásokat pazarolják.

Ennek az eljárásnak egy gyakori változata az, amikor nem a weboldalra, hanem telepítőcsomagba kerül valamilyen kiegészítő szoftver. Aki odafigyelés nélkül nyomkodja a tovább gombot, az ezt telepíti majd.

Nagyon sok shareware és freeware program alkotója próbálja meg úgy előteremteni a fejlesztéshez szükséges pénzt, hogy összeáll valakivel, akinek eladásaiból részesedést kap.

Előfordul ez a Filezillától kezdve a Notepad++-ig számos szoftverrel, a lényeg, hogy itt ismét rád hárul a felelősség: neked kell a telepítést végző varázsló lépéseinél szemfülesnek lenned, és amikor szükséges, beavatkoznod. Ennek eredményességét némileg megnehezíti, ha nem ismered a telepítés nyelvét.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.