Hirdetés

Így garantálhatod, hogy konzolod a lehető legkevesebb áramot fogyassza



|

Pár beállítás elvégzése az áramszámládat is csökkenteni fogja.

Hirdetés

Ínséges időket élünk, és nem tudjuk, mivel sújt még minket az élet, de az biztos, hogy ha valamin most spórolhatunk, érdemes kompromisszumokat kötni. Szerencsére a játékkonzolok esetében lehetőségünk van elvégezni néhány beállítást, amivel lejjebb szoríthatjuk fogyasztásukat, mely egyébként kikapcsolt állapotban sem 0 W.

Nem mellesleg a környezetet is óvjuk, ha csak annyi energiát használunk, amennyi feltétlenül szükséges, és nem kell nagy dolgokról lemondanunk.

Hirdetés

A PlayStation 5, valamint az Xbox Series X és S esetében különösen ügyeltek arra a tervezők, hogy ne falják az energiát, ha nem muszáj, így amikor a digitális boltot böngésszük vagy filmeket nézünk, a fogyasztás alacsonyabb, mint erőforrásigényes játékok futtatása közben. 

Az alábbi beállítások elvégzésével azonban jobb esélyeink lesznek, ha az a célunk, hogy átlagfogyasztás alatt maradjunk.

Xbox One és Xbox Series X|S

A Microsoft konzoljain eleve aktív az Instant On mód, ami egyfelől szuper, hiszen a gépek villámgyorsan bekapcsolnak, a játékaink akkor is frissen maradnak (többé-kevésbé), ha napokig nem indítjuk el a konzolt, és okostelefonunkról is kérvényezhetünk telepítést, hogy mire hazaérünk a munkából, már csak a játék indítása legyen hátra. A Series konzolok ebben a készenléti állapotban 10-13 W energiát esznek, a Series S aktív változatában 74 W-ot, a Series X pedig 153 W-ot is elvisz a Microsoft számításai szerint.  

Az energiatakarékos mód aktiválása viszont egyértelműen segít, ezt mind az előző, mind a jelenlegi generációs gépeken megtaláljuk. A Beállítások app Általános menüpontjában, az Alvó üzemmód és indítás csempét választva érhetjük el, az Alvó üzemmódot lenyitva válasszuk az Energiatakarékos lehetőséget. Ha már itt járunk, érdemes a Kikapcsolás ennyi idő múlva lenyílóknál a legalacsonyabb értéket választani, egyik gép se fusson fölöslegesen.

PlayStation 4 és PlayStation 5

A PlayStation konzolok esetében több dolgot érdemes megnézni, észben tartani. Egyfelől ajánlott mindig a pihenő üzemmód helyett a teljes kikapcsolást választani, a kettő opció egymás alatt helyezkedik el. Másrészt a Beállításokban megtaláljuk az energiatakarékossági lehetőségeket (PS5-ön a Beállítások -> Rendszer almenüben), ahol megadhatjuk, milyen hosszú inaktivitás után aludjon el a gép, és mely funkciók legyenek elérhetők pihenő üzemmódban. Ezek kikapcsolása minimálisan, de ugyancsak segíthet; a biztos viszont a gép teljes kikapcsolása. A kontrollerek elaltatásának idejét szintén szabályozhatjuk. Ha narancssárga LED-fényt látunk, a pihenő mód aktív, ha a masina nem világít, akkor szépen pihen.

Ezekkel a beállításokkal valószínűleg nem fogsz havi szinten ezer forintokat spórolni, de ha a sok kicsi összeadódik, az már meglátszik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.