Hirdetés

Így gyorsítsd fel a régi PC-d - második rész



|

Adunk pár újabb tippet az öregedő PC felgyorsításához.

Hirdetés

Egy windowsos PC életében elkerülhetetlenül is lesz olyan pillanat, amikor szoftveresen és/vagy hardveresen tenni kell valamit annak érdekében, hogy legyőzzük a lassulást. Ehhez korábban már adtunk öt tippet, most pedig következzen még néhány lehetőség. 

Hirdetés

 

Kártevők törlése

Bár meglepőnek hangzik, de a PC-k belassulásának az egyik legfőbb oka a kártevő(k) jelenléte. A mindennapok során nem is olyan nehéz félrekattintani egy weboldalon, a rossz letöltés gombra nyomni, és kéretlen programokat, eszköztárakat telepíteni az alkalmazások installálásakor. Az odafigyelés mellett tehát a begyűjtött kártevők törlése is kötelező feladat. Erre a célra tökéletes megoldást jelent például a nyomtatott kiadványunkhoz járó ESET vagy G-Data szoftvere, az igazán makacs helyzetekre pedig ott a jó öreg Malwarebytes Anti-Malware

 

Hasznos kellék

 

Plusz RAM

RAM-ból sosem elég, néhány év elteltével pedig szinte biztos, hogy szükségünk lesz még néhány gigabájtra - főleg akkor, ha egyszerre több programot szoktunk futtatni, esetleg a böngészés mellett játszunk és videót is szerkesztünk. Igaz, hogy a memóriapiac nem most a legolcsóbb, de 4 GB alá semmiképp ne adjuk - ha pedig jót akarunk, akkor törekedjünk a 8 GB RAM-ra. 

 

Újabb és jobb adattároló

Az évek múlásával az adattárolónk is lehet, hogy szűkössé válik, rosszabb esetben megadja magát. Ha a merevlemez 80-85 százalékig már tele van, akkor itt az ideje egy új, nagyobb HDD vásárlásának. Ha a gépben még nincs SSD, akkor törekedjünk ennek a beszerzésére és telepítésére is. Egy 120 gigabájtos a rendszer és a fontosabb alkalmazások számára tökéletesen elegendő, és ma már egyáltalán nem nehezen vagy drágán beszerezhető. 

 

Látványos eredményt érhetünk el a plusz memóriával

 

Windows 10

Amennyiben gyorsabban működő és gyorsabban betöltő operációs rendszerre van szükség, akkor nagyszerű választás lesz erre a célra a Windows 10. Sebességben már a Windows 8-ra sem lehetett panasz, a Windows 10-ben viszont már a csempéktől és a Kezdőképernyőtől sem kell tartani. Tény, hogy bizonyos helyzetekben egy Linux-disztribúció telepítése még nagyobb sebességet eredményez, de a Windows 10 mellett a kedvelt asztali környezetről és a használt alkalmazásokról sem kell lemondani. 

 

Töredezettségmentesítés

Manapság már nem kell akkora hangsúlyt fektetni a töredezettségmentesítésre, elvégre a modern merevlemezeknél kevésbé van ilyen téren probléma, és a Windows általában amúgy is automatikusan intézi a feladatot. Egy nagyon belassult PC-nél mindenesetre jó ötlet ránézni a merevlemezre és arra, hogy mennyire töredezett - akár egy töredezettségmentesítés is segíthet a gyorsításban. 

 

Ti elégedettek vagytok a mostani gépetekkel? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.