Hirdetés

Így kapcsolhatod be a PC-det távolról



|

A számítógépek már régóta támogatják a távoli bekapcsolás, felébresztés lehetőségét, ám ehhez néhány alaposan elrejtett beállítást el kell végezned. Segítünk aktiválni ezt a hasznos funkciót.

Hirdetés

Mindenkivel előfordult már, hogy azt kívánta, bárcsak hozzá tudna férni távolról is a PC-jéhez, amire számos okból szükség lehet, főleg ha számítógépünket nem csupán játékra, hanem munkára, a mindennapi ügyek intézésére is használjuk. Természetesen már létezik erre is lehetőség, a PC World Segélyvonal rovata pedig segít elvégezni az aktiválást, hogy működésre bírhasd ezt a funkciót. 

Hirdetés

Mivel a legtöbb gépen alapból tiltva van a dolog, ezért első lépésként ezt az akadályt kell megszüntetni, az alábbi lépéséken végighaladva pedig bárki könnyedén sikert arathat. 

Így kapcsolhatod be a PC-det távolról:

1. Hardveres funkció aktiválása

Minden PC támogatja a Wake on LAN-t, a legtöbb gépen azonban hardveresen tiltva van. Az engedélyezéshez lépj be laptopod, asztali PC-d BIOS-ába, majd itt a Power/Functions… lapon keresd meg a Wake on LAN opciót, és aktiváld (Enabled). A WOL csak vezetékes kapcsolattal működik, Wi-Fi-n nem.

2. Változtatások a Windows 10/11-ben

A Windows Eszközkezelőben a Hálózati kártyák pont alatt keresd meg Ethernet-adapteredet. A Tulajdonságokban a Speciális lapon aktiváld a Wake on pattern match, illetve a Wake on Magic Packet funkciókat, valamint az Energiagazdálkodás fülön engedélyezd, hogy az eszköz felébresztheti a számítógépet.

 

3. Távoli applikáció

A felébresztéshez egy "mágikus adatcsomagot" kell kapnia PC-dnek. Ehhez szükséged lesz a MAC-címére is. Ezt a Gépház\Ethernet\Kapcsolat tulajdonságai lapon találod. Mobilodra a Wake On LAN appot szerezd be (készítő: Mike Webb), amely azonos hálózatra kapcsolódva automatikusan megtalálja PC-det.

4. Lehetséges akadályok

Fontos, hogy PC-d alvó módban legyen, ne teljesen kikapcsolva. Néhány routeren a WOL-funkciót külön kell engedélyezni. Távolról is bekapcsolhatod PC-det, ehhez fix WAN és kliens IP-kre és porttovábbításra van szükséged. A Wi-Fi-s WOL (WoWLAN) csak megfelelő Intel WLAN-eszközök esetén érhető el.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket Facebookon és e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.