Hirdetés

Így kell beállítani, hogy az elküldött e-maileid egy idő után elérhetetlenné váljanak

|

Simán küldhetsz olyan e-maileket is a Gmailen keresztül, amik egy megadott időtartam után gyakorlatilag megsemmisítik saját magukat

Hirdetés

Különböző csevegőalkalmazásokban egyre elterjedtebbé vált mostanság az a funkció, amely segítségével üzeneteink egy idő után "megsemmisítik magukat", vagyis gyakorlatilag a lejárati időt követően törlődnek, nem kereshetők vissza. Kényes információk esetén ez elég hasznos lehet, viszont kevesen tudják, hogy ez az opció a legelterjedtebb levelező keretrendszerben, a Gmailen is használható. 

Ráadásul egyáltalán nem nehéz előcsalni ezt a lehetőséget, amelynek köszönhetően jó előre be lehet állítani, mennyi idő után váljon elérhetetlenné az elküldött levelünk. Az alábbiakban ezt magyarázzuk el részletesen. 

Hirdetés

A kezdés pontosan olyan, mint mikor egy "szokványos" levelet kezdünk el megírni a Gmailben: a jobb oldalon található menüsor legtetején található a méretes Levélírás gomb, erre kell ráböknünk.

A továbbiakban is mindent úgy kell tennünk, ahogy ezer és egy alkalommal már korábban is csináltuk, azaz szépen beírjuk az e-mail címzettjét, tárgyát, és magát az üzenetet is begépeljük. Ha mindennel készen vagyunk, akkor jön a trükk. 

Lent az épp megírt e-mail alján, a Küldés gomb mellett kis ikonok sorakoznak, itt adhatunk hozzá például csatolmányt is a levelünkhöz a kis gemkapocs ábrára kattintva. Nekünk most egy lakatot és egy kis órát formázó ikonra lesz szükségünk, ez a gomb aktiválja ugyanis a Bizalmas mód ki- és bekapcsolását.

Kattintás után felugrik egy új ablak, itt tudjuk pontosan beállítani ezt, milyen időtartam után váljon elérhetetlenné az üzenetünk (egy naptól öt évig terjednek az előre belőtt hosszok). Ugyancsak itt kapcsolhatjuk be az SMS biztonsági kódot is, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy egy külön ellenőrzőkód segítségével tudja csak a címzett megnyitni a levelet. Ezt e-mailben kapja meg abban az esetben, ha ő is a Gmail rendszerét használja, ha viszont nem, akkor SMS formájában érkezik meg hozzá a kód.

Ha esetleg később úgy döntenél, hogy a lejárati dátum elérkezte előtt szeretnéd megvonni a hozzáférést az e-mailhez, akkor a Gmail rendszerén belül az Elküldött üzenetek menüpontjában ki kell választanod a konkrét levelet, majd azt megnyitva, az e-mail legvégén találod meg a lejárat pontos dátumát és egy Hozzáférés megvonása gombot, utóbbival tudod azonnal megszüntetni a levél címzettjének hozzáférését. 

Mobiltelefonon sem bonyolultabb az egész procedúra, itt levélírás közben a jobb felső sarokban lévő három pöttyre kell böknünk, a felugró menüben pedig ugyancsak a Bizalmas mód menüpontot kell kiválasztanunk.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár