Hirdetés

Így kerüld el a kártevőket programtelepítéskor



|

Megmutatjuk mire kell figyelni az alkalmazások letöltésekor és telepítésekor.

Hirdetés

Manapság már egyáltalán nem számít nagy dolognak, ha néhány naponta egy új alkalmazást telepítünk. Azonban nem lehet mindenki biztonsági szakértő, egy nem annyira megbízható fejlesztő programja pedig zsákbamacskát is rejthet. A kevésbé tapasztaltak kártevőket és kéretlen alkalmazásokat is begyűjthetnek, amelyek nem csak biztonsági kockázatként rontják az összképet, de a rendszer teljesítményét és a böngészés sebességét is negatívan befolyásolhatják.

Hirdetés

Mutatunk néhány dolgot, amelyre odafigyelve elkerülhető a kártevők begyűjtése az alkalmazások letöltésekor és telepítésekor. 

 

Számít, hogy honnan töltöd

Egy program letöltése előtt meg kell nézni, hogy milyen típusú alkalmazásról van szó. Ajánlott néhány felhasználói visszajelzést is átböngészni, hogy tudjuk, mire számíthatunk. A letöltést megbízható oldalakról érdemes megkezdeni, mint például a FileHippo vagy a Major Geeks

 

Remélhetőleg ritkán lesz rá szükség

 

Nem muszáj persze a fentiekhez hasonló nagy gyűjtőoldalaknál maradni, hiszen általában a fejlesztő weblapja is megfelelő. Elvégre a legtöbb esetben ott található meg egy program legtisztább és legfrissebb verziójú kiadása. Amikor a fejlesztő honlapja irányít át minket egy letöltős oldalra, általában megnyugodhatunk, hogy az aktuális kiadást kapjuk. 

 

Nem árt ellenőrizni

Ha kétségeink vannak egy alkalmazás megbízhatóságával kapcsolatban, akkor nem elég az antivírus letöltésellenőrzésére hagyatkozni. Jó ötlet egy kézzel indított szkennelést végrehajtani, esetleg egy makacsabb kártevőkre szakosodott védelmi program tudását igénybe venni - ilyen többek között a Malwarebytes Anti-Malware

 

Ne maradjanak bepipálva az effajta dobozok

 

Természetesen a végpontvédelmi alkalmazások sem tökéletesek, így időnként előfordul, hogy téves riasztást kapunk. Érdemes kipróbálni egy másikat is, mint mondjuk a SUPERAntiSpyware. Ha több külön program szerint is kártevőről van szó, akkor gyakorlatilag biztosra mehetünk a VirusTotal keresőjével. Mivel a riasztás a kártevő nevét is kiírja, a Google segítségével azt is ki tudjuk deríteni, hogy mivel van dolgunk. Jobb esetben megnyugodhatunk, hogy csak egy téves riasztás volt. 

 

Kéretlen programok

Vírusvédelemtől függetlenül is észnél kell lenni az alkalmazások telepítésénél. Nagyon sok esetben a telepítőbe kéretlen programokat is csomagolnak, amelyek később bajt is okozhatnak, ha nem vagyunk elég körültekintőek, és nem vesszük ki a pipát mellőlük. Aki nem akar ismeretlen alkalmazásokat és furcsa böngészős beépülőket, átállított kezdőlapot és keresőt, az fordítson kiemelt figyelmet a párbeszédablakok közepén és alján elrejtett eszköztárak és extra programok telepítési opcióira. 

 

Ti milyen végpontvédelmet használtok? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.