Hirdetés

Így költöztesd át a Windowst újratelepítés nélkül



|

Megmutatjuk mit kell tenni, ha nem akarod újratelepíteni a Windowst.

Hirdetés

Amikor frissítjük a hardvereket egy PC-ben, általában apróbb hibákba is belefutunk – és a legtöbbször a meglévő Windows okozza a gondot. Természetesen mindig jó lenne az aktuális telepítést és adatokat átvinni a felújított gépre, de a kicserélt alkatrészektől függően ez a művelet nagyon körülményes is lehet. Egy alaplap cseréjénél például jobban járunk egy tiszta telepítéssel. Vannak azonban helyzetek (például új videokártya vagy HDD), amikor a meglévő Windowst is át lehet költöztetni. 

Hirdetés

Természetesen minden módszernek vannak előnyei és hátrányai, így érdemes ezekre odafigyelni. A legegyszerűbb az, ha az aktuális merevlemezt, SSD-t használjuk tovább, amire a Windows telepítve van. Az adatok így megőrizhetőek, mindehhez pedig semmilyen eszközre vagy külön szoftverre nincs szükség. Ha a HDD az elsődleges bootmeghajtó a BIOS-ban, a Windows ugyanúgy elindul egy apróbb vagy akár egy nagyobb ráncfelvarrás után is. 

Nem szabad elfelejteni, hogy egy tiszta telepítéshez képest mindenképp kompromisszumos megoldás a Windows átköltöztetése. Ilyenkor elvégre megmaradnak a régi hardverekhez telepített driverek is. A rendszer megpróbálja beazonosítani az új elemeket, és meghajtóprogramokat telepíteni hozzájuk, de nem biztos, hogy mindennel sikerrel jár. Az is lehet, hogy többé nem tudunk majd bebootolni, és csökkentett módban kell helyrehozni a hibákat, esetleg a dokumentumok mentése után mégis az újratelepítést választani. A költöztetéshez mindenesetre több lehetőség is létezik. 

 

Az aktuális HDD használata

Kisebb frissítéshez ez a legjobb módszer. Ha nem alaplapot cserélünk, a Windows általában elboldogul a driverekkel, vagy visszaállítja azokat alaphelyzetbe. Ettől függetlenül nagyon ajánlott minden szükséges meghajtóprogramot összeszedni egy pendrive-ra. 

 

A HDD klónozása

Gyakorlatilag a komplett adattárolót másoljuk le. Remek megoldás, ha jobb, újabb HDD-re vagy SSD-re váltunk, de szeretnénk megőrizni az adatokat, és a Windows újratelepítésével sem akarunk bajlódni. Alaplapcserénél vagy komplett PC-cserénél persze ez a megoldás sem vállalható. 

 

Windows Áttelepítő

A Microsoft célszoftvere a Windows beállításait hivatott átköltöztetni egy új telepítésre. Emiatt komplett gépcserénél előnyös ez a megoldás, amely gyárilag van beépítve a Windows 7-be és 8-ba. A dokumentumok, zenék, képek, levelezés és fiókok is átvihetőek, többek között. 

 

Ne feledjük a licenckulcsot

Amikor kicseréljük az alaplapot vagy áttesszük a meghajtót egy új PC-be, a Windows érzékeli a hardverváltozásokat, és érvénytelennek jelöli a telepítést. Ilyenkor újra meg kell adni a Windows licenckulcsát a rendszernek. 

 

Ti mikor telepítettétek utoljára újra a Windowst? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.