Hirdetés

Így költöztesd át az email-fiókodat

|

Ha bármilyen oknál fogva költöztetni kell az e-maileket, az sosem hálás feladat. Megmutatjuk, hogyan oldhatod meg ezt biztonságosan és egyszerűen.

Hirdetés

Manapság a felhőalapú adattárolás a menő, nemcsak fájlok, hanem levelek esetén is; a POP3-as e-mail-fiókok helyett szinte mindenki az IMAP elérést részesíti előnyben. Mégpedig azért, mert így a leveleket egy központi szerver tárolja, és nem probléma többféle eszközön is ugyanazt a fiókot használni: nem ritka, hogy valaki az otthoni és a munkahelyi gépen, valamint okostelefonon is használja fiókját, fiókjait. Vagy ami még kényelmesebb, a leveleket nem is kliensprogramból, hanem egyszerűen böngészőből éri el.

A felhővel mindaddig nincs is gond, amíg egy szolgáltatás működik - ha viszont valamilyen oknál fogva megszűnik, akkor legalább a fontos levelekről gondoskodni kell.

A történet aktualitását az adja, hogy a Vodafone Magyarország, miután felvásárolta a UPC-t, úgy döntött, hogy kivezeti a upcmail.hu, a chello.hu és a hasonló végződésű e-mail-címeket; március 2-től a szolgáltatások nem lesznek elérhetők, a levelek törlődnek. (Frissítés: A Vodafone Magyarország által számunkra elküldött pontosítást, illetve határidő meghosszabbítást a cikk végén találod.) Nem túl felhasználóbarát módon a Vodafone ráadásul úgy teszi ezt, hogy nem ad alternatívát és különösebb segítséget sem ahhoz, hogy valahogyan megmentsük a levelezést. A szolgáltató szerint: "Ha a böngészőben rákeres az »új e-mail-cím létrehozása« kifejezésre, azonnal rengeteg opció közül válogathat." Illetve: "Tudjuk, hogy az e-mail-fiók megváltoztatása nem egy kellemes feladat, ezért összegyűjtöttük önnek az összes fontos információt egy helyre." Valójában viszont érdemi segítséget nem nyújt a költözéshez.

Hirdetés

Legyél akár az imént említett szolgáltató pórul járt felhasználója vagy csupán egy másik, megszűnő levelezőszolgáltatás szenvedő alanya, a bosszankodást félretéve a következőket teheted: 1) Töröd a fejedet, hogy vajon milyen fontos ügyben adtad meg a megszűnésre ítélt címet (ha például a számlák ide érkeznek, akkor logikus, hogy frissíteni kell az érintett szolgáltató(k)nál az adatokat, de fontos az is, hogy aki például a Facebookra a megszűnő címmel regisztrált, az is frissítsen; hiszen hiba esetén az e-mail-cím nélkül nem vagy csak sokkal nehezebben lehet például megváltoztatni vagy visszaállítani a jelszót). 2) Lemented az egész levelezést, és az e-maileket átköltözteted egy másik fiókba.

Fejtörő

Kezdjük az első ponttal: alaposan át kell gondolnod, melyek azok az online és offline szolgáltatók, akiknek megadtad az e-mail-címedet. A legjobb módszer az, ha átnézed a leveleket, mert bárhová is regisztráltál, szinte biztos, hogy kaptál visszaigazoló e-mailt. Így legalább nem kell teljesen kútfőből kitalálnod mindent.

Költözés, de hova?

Noha feltételezhető, hogy az emberek többségének nem csak egyetlen egy e-mail-címe van, a helyzet az, hogy nagyon sokan élnek a szolgáltatók által nyújtott levelező szolgáltatással is. Költözni viszont csak akkor lehet, ha van hova, első lépésben ezért létre kell hoznod egy új e-mail-fiókot.

Rengeteg ingyenes szolgáltató közül lehet válogatni, érdemes azonban biztosra menni és a Gmailt választani.

Azaz irány a gmail.com és a jobb felső sarokban lévő "Fiók létrehozása" gomb. Ha esetleg nem szimpatikus a Google, esetleg elvi okokból nem jöhet szóba, akkor alternatívaként ott a Microsoft-féle Outlook, az Apple-féle iCloud Mail vagy az MIT és a CERN közös üzemeltetésében működő, teljesen független ProtonMail. Léteznek hazai szolgáltatások is, de ezektől jellemzően kis méretű tárhelyet kaphatunk, vagy fizetősek. A lényeg mindenesetre az, hogy legyen egy olyan új e-mail-címed, amit a továbbiakban az elektronikus levelezéshez szeretnél használni, illetve amelyre a régi leveleket át tudod mozgatni.

Levelek letöltése

Az e-mailek akár egyik fiókból közvetlenül a másikba is áttölthetők, de tapasztalatunk szerint ez a nem működik mindig zökkenőmentesen - a kliensprogram, a szerver beállításai vagy a rossz minőségű internetkapcsolat egyaránt azt eredményezheti, hogy a folyamat félúton megszakad. Lassabb, de biztonságosabb megoldás, ha a leveleket először letöltjük egy, a számítógépen lévő offline fiókba, majd onnan vissza. Itt jegyezzük meg, hogy a költöztetést célszerű számítógépről elvégezni, nem pedig okostelefonról. Szükséged lesz egy offline e-mail-kliensre; a Thunderbird például ingyenes és teljesen megfelel a célra. Töltsd le a magyar verziót, és telepítsd fel. A levelek költöztetését alább mutatjuk be lépésről lépésre.

E-mailek költöztetése biztonságosan 

1. Helyi levelező beállítása

Állítsd be a Thunderbird-klienst az e-mail-szolgáltató adatainak felhasználásával. Szükséged lesz az IMAP-címre, felhasználói névre és jelszóra. Várd meg, amíg a Thunderbird frissíti a szervermappákat, ez pár perc alatt megtörténik.

2. Gyors tárhely

Hozz létre egy offline, vagyis helyi mappát, amelyben a letöltött leveleidet fogod tárolni. Érdemes ezt az SSD-meghajtón megtenni (már persze ha van ilyen), mert a sok levél kezelése rengeteg véletlenszerű írással-olvasással jár.

3. Levelek lementése

Jelöld ki fiókodban az összes levelet, és egérrel húzd át őket az imént létrehozott helyi mappába - pontosan úgy, mintha fájlokat másolnál a Fájlkezelőben. A folyamat a levelek számától és méretétől függően hosszabb ideig is eltarthat.

4. Rendszerezés, takarítás

Ha letöltötted a leveleket, érdemes megnézni azt is, hogy mindenre szükséged van-e. A Thunderbird lehetőséget ad arra, hogy a leveleket a küldő neve szerint rendezd, így egyszerűbb dolgod van a többé már nem fontos levelek törlésekor.

5. Az új szolgáltatás felvétele

Ennek végeztével töröld a Thunderbirdben az első pontban beállított fiókot, majd vedd fel az új szolgáltató adatait. A beállításhoz szükséges minden adat elérhető kell hogy legyen a szolgáltató weboldalán. Lépj be, majd várd meg, amíg a levelezőprogram frissíti az adatokat.

6. Átmentés

Utolsó lépésként jelöld ki a helyi mappában a leveleket, és egérrel egyszerűen húzd át őket az új fiókba. Jó megoldás, ha nem az alapértelmezett, Beérkezett üzenetek mappába másolod őket, hanem készítesz egy új mappát a régi levelek számára.

A Vodafone Magyarország közleménye a cikk tartalmával kapcsolatosan:

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya közölte, hogy a vállalat 2021. május 31-ig meghosszabbította a hozzáférést a UPC e-mail  fiókhoz és az e-mail webtárhelyen tárolt tartalmakhoz. A szolgáltató a UPC-től átvett Webmail szolgáltatást  az alábbiak miatt a korábbi terveinek megfelelően megszünteti 2021. március 1-jén, de a hozzáférés és a tartalmak három hónappal tovább állnak majd a felhasználók rendelkezésére.

A UPC Magyarország felvásárlását követően a korábbi tulajdonos Liberty Global korlátozott ideig engedélyezte  a UPC Magyarországhoz köthető e-mail címek és webmail infrastruktúra  - így a upcmail.hu és chello.hu, továbbá a monornet.hu és upctelekom.hu webmail szolgáltatások - használatát, ezért jogilag nincs lehetőség arra, hogy a fenti e-mail fiókok ezt követően is működhessenek.

Az érintett lakossági és üzleti ügyfeleket november közepétől folyamatosan tájékoztatja a vállalat, hogy a felhasználók zökkenőmentesen tudjanak átállni másik e-mail fiók használatára a szolgáltatás kivezetése előtt. A szolgáltató a lehetőségeihez mérten igyekszik minden segítséget biztosítani az érintett ügyfeleknek, ezért a szolgáltatás kivezetése előtt 4 hónappal elkezdte a folyamatos tájékoztatást a változásról, és egy külön erre a célra létrehozott oldalon nyújt hasznos tanácsokat és információt az ügyfeleknek.

https://www.vodafone.hu/termekkivezetes/#webmail

További tippekre, szakértői cikkekre, remek teljes verziós programokra, biztonsági szoftverekre és értékes PC-játékokra számíthatsz, ha beszerzed a 2021/01-es PC World magazint!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.