Hirdetés

Így kövesd nyomon a tartalomfogyasztásodat!



|

Számos appon keresztül tarthatod számon, hogy milyen tartalmakat láttál vagy néznél meg, sokszor izgalmas statisztikákat is kaphatsz.

Hirdetés

Felgyorsult világunkban temérdek platformon keresztül zúdulnak ránk a tartalmak. Bár a mozik is újra erőre kaptak a koronavírus-járvány alatti leállások után, a pandémiának köszönhetően az otthonról élvezhető streaming szolgáltatások népszerűbbek lettek, mint valaha. A streaming piac egyre kiélezettebbé válik a szegmenst uraló nagyágyúk csatározásával (mint az HBO Max, a Netflix, a Disney+ és az Amazon Prime), a feltörekvő titánokkal (például az Apple TV+ és a Peacock), valamint olyan újoncokkal, akik szeretnének egy szeletet a tortából (lásd a hamarosan debütáló SkyShowtime-ot).

Ember legyen a talpán, aki képes lépést tartani azzal, hogy melyik streaming szolgáltatásban mit érdemes megnézni, ahogyan azt sem könnyű menedzselni, hogy több előfizetés esetén melyik felületen milyen sorozatokat kezdtünk el, és hol tartunk az aktuális évadban. Noha az egyes platformok rendelkeznek olyan funkciókkal, amikkel nyomon követheted a haladásodat, azonban sokan átláthatóbbnak és kezelhetőbbnek tartják, ha ezt egy külön alkalmazásban monitorozzák. Hovatovább az appokkal rendszerint megismerheted, hogy melyek a film- és sorozatfogyasztási szokásaid, szemléltetésül azt is, hogy mennyi időt töltesz a képernyő előtt, vagy melyik műfaj a legkedvesebb a szívednek. Nézzük a legpraktikusabb appok listáját.

Hirdetés

Nem csak egy Hobi

A Hobi (Android, iOS) az egyik legnépszerűbb alkalmazás ebben a kategóriában. Elsősorban sorozatok és tévéműsorok követésére szolgál, több mint ötvenezer cím található meg az adatbázisában. Kezdőképernyője mutatja a kiválasztott tartalmak nyomon követését, olyan részletekkel, mint a következő megnézendő epizód, a hátralévő részek száma és a közelgő megjelenések. De sokkal érdekesebb a Statisztikák szekció, amely - előfizetéstől függően - kimutatást ad sorozatfogyasztási szokásaidról. Megmutatja például, hogy mennyi epizódot daráltál le, mennyi időt áldoztál erre összesen, melyek a kedvenc műfajaid, mely alkotásokra szántad a legtöbb figyelmet, és azt is, hogy hol helyezkedsz el a Hobi-közösségben. Ingyenesen is használható, de a prémium előfizetés olyan előnyöket ad, mint a korlátlan számú eszköz használatának lehetősége, a reklámmentesség és a fejlettebb statisztikák.

A Trakt hivatalos appja elsősorban az iOS-felhasználókat célozza meg, de böngészőből bárki elérheti a szolgáltatást, a felhasználótábor projektjeinek köszönhetően pedig számos alkalmazással és médialejátszóval kompatibilis a rendszer, így többek között támogatja a VLC-t, a Plexet, az Infuse-t és a Hobit is. A Trakt a sorozatok és a filmek követésében segít. Megmutatja, hol tekintheted meg azokat (legyen az az Amazon Prime, a Crunchyroll, az HBO Max, a FilmBox vagy a YouTube Premium), értékelheted a látottakat, ajánlhatod másoknak, és természetesen betekintést kaphatsz abba is, hogy miket és hogyan fogyasztasz. Műfajok, időmennyiségek, epizódszámok - minden, amire csak szükség lehet, és mivel számos külsős fejlesztést támogat a rendszer, ezáltal átfogó képet kapsz magadról.

Ha valaki egy mindenfajta extra nélküli, csupán a fő funkcióra fókuszáló alkalmazást szeretne a telefonjára, amivel a szériáit és egész estés filmjeit "menedzselheti", az a SeriesGuide-ban (Android) találhatja a meg a számítását. Ebben nyomon követheted, hogy mit láttál, információkat kaphatsz a produktumokról, és a statisztikákra váltva arra az adatra is rásandíthatsz, hogy mennyi időt áldoztál már az életedből erre a hobbira. Hasonló szerepet tölt be a TVTime (Android, iOS) is, aminek az egyik legjobb tulajdonsága, hogy ajánlásokat tesz a nézési előzmények alapján, de az sem elhanyagolható, hogy az értékelésnél megadhatod, hol nézted, hogyan érezted magadat közben, és ki volt a kedvenc színészed benne. Alternatívát jelenthet továbbá a nyílt forráskódú Showly (Android), amely a fentieken túl a listák kezelésében nyújthat némi pluszt, de jó barátságot ápol olyan kritikaaggregátor oldalakkal is, mint a Metacritic és a Rotten Tomatoes.

Filmadatbázis kicsiben

Bár az eddig felvonultatott appok esetében előfordultak multifunkcionális darabok, a legtöbben a sorozatok miatt használják őket. Akad viszont számos alkalmazás a filmek lefedésére is. A leghíresebb talán mind közül a böngészőben is használható Letterboxd (Android, iOS), amely letisztult felülettel, felhasználóbarát kialakítással, részletes értékeléssel és egy hatalmas közösséggel teszi lehetővé, hogy a filmek szeretetének hódolj, és eközben ne vessz el a felhozatalban. Lehet vele naplózni, listákat készíteni, kapcsolatba kerülni más rajongókkal, és ami a legizgalmasabb, előfizetéssel részletekbe menő statisztikát követni. A megtekintéssel töltött idő és a műfajok rangsorolása csak a kezdet, akad itt többek között évtized szerinti rendszerezés, kedvenc színész és rendező, az év legjobbjai összeállítás, haladás a különböző kategóriákban, kollekciók és így tovább.

Minden filmrajongó ismeri az IMDb-t (Android, iOS), amely gyakorlatilag a filmipar alapértelmezett online adatbázisa, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy van egy mobilalkalmazása is, amellyel nyomon lehet kísérni a már kipipált és betervezett műveket egyaránt. Bár az IMDb alapjait a listakészítés, az eseményintegrációk, a toplisták, az érdekességek és a minimális statisztikák adják, legfőbb erőssége a fejlett értékelési rendszere, vonzerejét pedig adatbázisának nagysága, valamint az előfizetéses IMDb Pro adja, amivel közelebb kerülhetsz a szakma képviselőihez.

Noha a Letterboxd-dal és az IMDb-vel tulajdonképpen mindennemű követési igényedet kielégítheted, az alternatívák között érdemes számon tartani a SeriesGuide-ra hasonlító és sokoldalú Moviebase-t (Android), a felfedezésre és menetrendre fókuszáló Cinexplore-t (Android), a streaming platformok tartalmát monitorozó JustWatchot (Android, iOS), valamint a felhő-, Trakt- és IMDb-támogatással rendelkező MoviesFadot (Android) is. A felsorolt, ingyenesen is hozzáférhető appok statisztikagyártásban ugyan nem vehetik fel a versenyt nevesebb társaikkal, de egyes részleteikben kiemelkedőt nyújthatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor szerezd be a 2022/06-os PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.