Hirdetés

Így mentsd az adataidat a Windowszal



|

A Windows 8.1 már beépített megoldással is tudja garantálni az adataink biztonsági mentését.

Hirdetés

Egy PC-s katasztrófa vagy egy merevlemez meghibásodása esetén csak akkor garantálhatjuk a legkedvesebb fotóink és legfontosabb dokumentumaink meglétét, ha azokról készítettünk biztonsági mentést, lehetőleg rendszeresen. A legjobb az, ha otthon és egy távoli helyen, mondjuk a felhőben is vannak mentéseink. Ezen felül szóba jöhetnek a rendszerképet lementő alkalmazások is, amelyek akár az operációs rendszerrel is boldogulnak a mentéskor. 

Hirdetés

A legegyszerűbb mindig valamilyen automatizált megoldás, és szerencsére ma már egész sok ingyenes áll ezekből a rendelkezésünkre, ha az adatmentésről van szó. A PC-ket és az operációs rendszereket, programokat lehet pótolni, de a gyerekekről készült képeket és a fogalmazásokat, írásokat már nem. A legkevesebb, hogy egy külső merevlemezzel gondoskodunk a mentésükről. Ha a HDD már megvan, akkor csak egy szoftver kell hozzá, hogy ne legyen olyan időigényes a másolás. 

 

Fontosak a mentések

 

A beépített megoldás

Erre számos alternatíva létezik, de ha a Windows 8.1 beépített szolgáltatásánál maradunk, akkor muszáj beszélni a Fájlelőzményekről. Ez gyakorlatilag olyan, mint a Mac gépek esetén a Time Machine. A szolgáltatás időrendi verziókban menti el a Windows-könyvtárakat, tehát a dokumentumokat, a zenéket, a képeket és a videókat. A mentések segítségével visszamehetünk az időben, és a tartalmak és fájlok korábbi verzióit szükség szerint visszaállíthatjuk. Ez nagyon hasznos dolog olyankor is, amikor egy nagyobb dokumentumon dolgozunk, és egy hosszabb, kitörölt elemet szeretnénk visszahozni. 

 

A Windows 8.1 beépített megoldása

 

Alapértelmezés mellett a Fájlelőzmények óránként menti a dokumentumokat, ez azonban a beállításokban módosítható. Ahhoz, hogy elkezdjük használni a Windows 8.1-ben a Fájlelőzményeket, elsőként csatlakoztatni kell a külső adattárolót, majd belépni a Vezérlőpultba. Itt meg kell keresni a Fájlelőzmények ikonját, majd rákattintani. A következő oldalon be kell kapcsolni a szolgáltatást, innentől pedig nem lesz sok dolgunk. Ha konfigurálni szeretnénk, a bal oldali panelen lehet megadni a kizárandó mappákat, illetve kiválasztani a csatlakoztatott meghajtót. A külső mentési szolgáltatásokkal szemben a Fájlelőzmények negatívuma, hogy csak a Windows-könyvtárak tartalmát menti el. 

 

Ti milyen gyakran szoktátok menteni a fontos fájlokat?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.