Hirdetés

Így mondhatsz nemet rá, hogy a Spotify megossza az adataidat



|

A streaming szolgáltatás serényen gyűjti a felhasználói adatokat, de szerencsére nekünk is van némi beleszólásunk az információ kezelésébe.

Hirdetés

A Cambridge Analytica 2018-as botránya óta nagyobb figyelmet kap, hogy mihez kezdenek a tech cégek az óriási mennyiségben tárolt felhasználói adatokkal. A politikai tanácsadócégről kiderült, hogy a Facebookon keresztül 87 millió ember adataihoz fért hozzá illetéktelenül, amit aztán részben arra használt, hogy befolyásolja a szavazók véleményét a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban.

A hasonló botrányok ugyan szerencsére elkerülték, de a legnépszerűbb zenei streaming platform, a Spotify is élénken érdeklődik az adataink iránt, hiszen a bevételeinek csak egy részét teszik ki az előfizetési díjak, a többit a hirdetési felületek értékesítése hozza a konyhára. Az igazán hatékony reklámokhoz viszont személyre szabott üzenetek kellenek, itt jönnek képbe a Spotify által gyűjtött adatok.

Hirdetés

Ahogy a svéd vállalat adatvédelmi weboldala is írja, ezek között az alapvető információkon túl (számlázási és kapcsolattartási adatok) olyan tételeket találunk, mint a mobilunk érzékelő (pl. giroszkóp) adatai, a hozzávetőleges tartózkodási helyünk, a streamelési előzményeink, az érdeklődési köreinkre való következtetések stb.

Az adatokat pedig akár arra is felhasználhatja a szolgáltatás, hogy az anonim megosztásukkal segítse hirdetési partnereit a reklámok célzásában. Sokan akadnak, akiket ez nem zavar, mások viszont úgy gondolkodnak, hogy amit nem muszáj, azt inkább nem kötik a vásárlókra vadászó cégek orrára. Az utóbbi csoportnak lehet jó hír, hogy a Spotify lehetőséget biztosít az adatok megosztásának letiltására. Ennek lépései a következők:

  • Jelentkezz be a Spotify weboldalán, vagy indítsd el az asztali alkalmazást.
  • A jobb felső sarokban kattints a profilodra, és válaszd a "Fiók" menüpontot.
  • A megnyíló lap jobb oldalán látható menüből válaszd az "Adatvédelmi beállítások" lehetőséget.
  • Kapcsold ki a "Személyre szabott hirdetések" csúszkáját.

Ugyanitt a Facebook-adataink Spotify-jal való megosztását is letilthatjuk (lásd a képet), ami azoknak szól, akik a közösségi oldalon regisztrált fiókjukon keresztül használják a szolgáltatást. Aki pedig kíváncsi, hogy milyen információkat tárol róla a Spotify, az oldal aljára görgetve kérvényezheti a személyes adatcsomagja letöltését is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.