Hirdetés

Így nézd meg a korábban böngészett tartalmakat offline



|

Ha nincs internet, a Chrome és a Firefox az előzményekből is be tudnak tölteni egy-egy oldalt.

Hirdetés

Bárkivel előfordulhat, hogy éppen belemerült valamibe böngészés közben, amikor egyszer hirtelen megszűnik az elérése, és a nincs internet hibaüzenet ugrik fel. Ilyenkor legalább az lenne jó, ha vissza tudnánk térni az előzőleg megjelenített oldalhoz és annak a tartalmához. 

Hirdetés

Szerencsére a Google Chrome és a Mozilla Firefox böngészője képes rá, hogy könnyedén megjelenítse nekünk a nemrég megtekintett honlapokat, még offline is. Mindkét szoftver a cache-fájlokra alapoz ebben a feladatban, vagyis az átmenetileg lementett weboldal-adatokra. 

Természetes ez nem tökéletes megoldás, elvégre az oldalt frissíthetik amíg mi offline vagyunk, a renderelt mentett kiadás pedig nem pontos - ráadásul a böngésző csak egy korlátozott mértékben tárolja az előzményeinket. Az élő feedek sem hozhatóak vissza (mint például a Facebook hírfolyama), ugyanakkor egy fórumtéma vagy egy híroldal, érdekes cikk, recept még megmenthető. Hogyan? Mutatjuk. 

 

Chrome

A Google Chrome-ja egyelőre csak kísérleti funkcióként támogatja a nem élő weboldalak megjelenítését. Egy ilyen beállítással a Chrome egészen jól boldogul a korábban böngészett oldalakkal, még offline is. A beállítás aktiválásához be kell írni a címsorba, hogy [chrome://flags/#show-saved-copy], és Entert nyomni. 

 

Kísérleti funkció

 

Ezután a [Mentett másolat megjelenítése gomb bekapcsolása] résznél a legördülő menüből válasszuk ki az [Engedélyezés: Elsődleges] lehetőséget. A beállítás érvényesítéséhez a böngészőt újra kell indítani. 

A funkció teszteléséhez állítsuk a PC-nket offline állapotba, és nyissunk meg egy oldalt, amit nemrég böngésztünk. A Chrome-nak ekkor ki kell írnia a szokásos hibaüzenetet, viszont meg kell jelenítenie egy új gombot is, amivel előcsalható a mentett változat. Erre rányomva azt kell látnunk, amit a legutóbbi online állapotban megjelenített a szoftver. 

 

Firefox

A Mozilla böngészőjében nincs szükség eldugott beállítások aktiválására ahhoz, hogy offline tekintsük meg a korábbi tartalmakat. Ehelyett elegendő a menügombra kattintani a jobb felső sarokban, majd az ott látható ikonok közül a [Fejlesztő] feliratúra nyomni. Ebben a menüben az alul látható [Kapcsolat nélküli munka] sorra kell kattintani. A Firefox ezután megjeleníti az adott oldalakat, ha azok benne vannak a gyorsítótárában. 

 

Könnyű megtalálni

 

Ti milyen böngészőt használtok általában? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.