Hirdetés

Így nyomozd ki, hogy hibás-e a RAM-modulod



|

A memóriahiba sajnos gyakori, és rengeteg kellemetlenséget tud okozni. Ha ok nélkül "furcsán viselkedik", vagy lefagy a PC-d, ellenőrizd memóriamoduljaidat.

Hirdetés

PC-nkről érdemes folyamatosan gondoskodni, ha azt szeretnénk, hogy sokáig használni tudjuk. Nem csupán a rendszeres takarítás menthet gépéletet, de az is, ha odafigyelünk a teljesítményére, ez ugyanis előre jelezhet olyan problémákat, amiket később alaposan megérezhet a pénztárcánk, ha súlyosbodnak. Nyilvánvalóan a videokártya és a processzor esetleges meghibásodása jelenti a legnagyobb félelmet azok borsos árcédulája miatt, de a többi alkatrész sem adja olcsón magát.  

Hirdetés

Korábban foglalkoztunk már több alkalommal is a memóriával, például körüljártuk, hogy milyen előnyökkel jár, ha DDR5-re váltunk vagy éppen arra kerestük a választ, hogy igazából mennyi RAM kell egy modern PC-be, illetve számít-e az órajel. Ezúttal arra fókuszálunk a PC World Segélyvonal rovatának keretében, hogy mi a teendő akkor, ha memóriahiba lehetősége áll fent. 

Így nyomozd ki, hogy hibás-e a RAM-modulod:

1. Intő jelek

A memóriahiba komoly gondokat tud okozni bármely eszközön. PC esetében adatvesztés, megbízhatatlan működés az ismertetőjelei, ezért minél előbb meg kell szüntetni. Elsőként a BIOS-ban ellenőrizd moduljaid helyes beállításait, előfordulhat, hogy csupán ezzel vannak gondok.

2. Windows memóriadiagnosztika

A modern Windows rendszerek tartalmaznak beépített memória-ellenőrző programot, amely képes kimutatni az esetleges hardverhibákat. Ekkor azonban a Windows nem futhat, ezért a Start menüből indítsd el a Windows memóriadiagnosztika eszközt, és válaszd az első opciót.

3. Eredmény ellenőrzése

A vizsgálat eredményét a Windows Eseménynaplóban ellenőrizheted a Windows-naplók/Rendszer szekcióban, ahol keress rá a MemoryDiagnostics szóra. Amennyiben itt nem jelentkezik a probléma, esélyes, hogy nem hibás RAM okozza a gondjaidat.

4. Memória cseréje

Ha megtaláltad a hibás modult, ügyelj arra, hogy a többi, hibátlan példánnyal azonos paraméterűt válassz, vagy ha már amúgy is fejleszteni szerettél volna, cserélj párosával. Érdemes a számlát is előkeresni: néhány gyártó élettartam-garanciát vállal moduljaira.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.