Hirdetés

Így ossz meg mappákat Windows 8.1 és Windows 7 között



|

Megmutatjuk hogyan lehet könnyen megosztani a fájlokat a Windows rendszerek között.

Hirdetés

A mappamegosztás nem minden esetben olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Amennyiben eltérő Windows operációs rendszerek között akarjuk megosztani a fájlokat és a mappákat, akkor adódhatnak akár kellemetlen meglepetések is. Olyan helyzet is adódhat, hogy az egyik irányba minden működik, a másik oldalról azonban hiba kerül a gépezetbe. A siker sokszor csak apróságokon múlik, például egy-két kifelejtett beállításon.  

Hirdetés

 

Windowsok között

A mappamegosztás néhány lépést követően könnyen megoldható a Windows 8.1, a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP rendszerek között is. A folyamat első lépcsőjeként egy munkacsoporthoz kell rendelni a különböző gépeket. Otthoni hálózatok esetén ez a legegyszerűbb mód fájlok, mappák és nyomtatók megosztására. Ezután a Windows XP kivételével (ebben nincs ilyen külön opció) be kell kapcsolni a fájl- és nyomtatómegosztást, majd jöhet a mappa megosztása. 

Mivel könnyű összekavarodni több gép és eltérő operációs rendszerek esetén, ezért ha valami nem működik, illetve hibaüzeneteket kapunk, akkor érdemes az elejéről kezdeni a beállításokat. Ilyenkor ugyanis kiszűrhetőek az esetleges hiányosságok, pontatlanságok – amik kiküszöbölésével sok időt spórolhatunk magunknak. 

Megmutatjuk, hogyan lehet egy otthoni hálózaton a legegyszerűbben fájlokat és mappákat megosztani, különböző Windows rendszerek között. 

 

1. Az Intézőben jobb egérgombot kell nyomni, és a [Tulajdonságokat] választani. A számítógépnévnél a [Beállítások módosítása] jön, majd a [Módosítás] gomb. Az egyedi gépnévnél meg kell adni a választott otthoni munkacsoportot. A hálózat mindegyik gépénél ugyanazt kell beírni. 

 

2. A gépek újraindítása után a Vezérlőpultba kell lépni, majd a [Hálózati és megosztási központot] választani. Bal oldalon a [Speciális megosztási beállítások módosítására] kell kattintani, és engedélyezni a hálózatfelderítést, valamint a fájl-és nyomtatómegosztást. 

 

3. Rá kell nyomni [Az összes hálózat] mellett található, lefelé mutató nyílra. A [Nyilvános mappa megosztásánál] engedélyezni kell a [Megosztás bekapcsolása] funkciót. Windows XP-nél a kettes és a hármas lépésre nincs szükség. 

 

4. Az Intézőben jobb gombot kell nyomni a megosztandó mappán, és kiválasztani a [Tulajdonságokat]. A [Megosztás] fülön a [Speciális megosztás] jön, majd pipa a [Mappa megosztása] mellé. Az [OK] után a munkacsoport tagjai hozzáférnek a megosztott mappához. 

 

Nektek hány PC-tek van otthon? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.