Hirdetés

Így rejtsd el magad a Google elől!



|

A felhasználók jelentős része könnyelműen, gondolkodás nélkül adja meg személyes adatait a neten, de még csak ez sem kell ahhoz, hogy a Google többet tudjon rólunk, mint mi magunkról. Segítünk elbújni.

Hirdetés

Samsung mobilról netezel? Nem lenne rossz egy új telefontok, ugye? Vagy netán felkeltette az érdeklődésed egy tévé, esetleg? Hadd kergesselek végig vele az interneten, hátha meg is veszed, miután már huszonötször láttad!

Valószínűleg mindenki, aki nem tiltja le a hirdetéseket, érezte már úgy, mintha valaki figyelné minden lépését az interneten, mindent tudna böngészési előzményeiről, kihallgatná beszélgetéseit, ismerné gondolatait.

Ez lehet a Google, a Facebook és számos más szolgáltató, amelyeknek akarva-akaratlan betekintést engedünk az életünkbe. A személyre szabott hirdetések alapvetően jobbak (felhasználóknak és hirdetőknek egyaránt), mintha véletlenszerű, minket nem érdeklő dolgokkal találkoznánk lépten-nyomon, de akkor is ijesztő lehet, mennyire pontosan tudják a hirdetési rendszerek, mire vágyunk, hol jártunk, kivel találkoztunk legutóbb, mi érdekel minket általánosságban.

Bár a vállalatok ezt - az ő és hirdetőik szempontjából érthető okból - nem kürtölik világgá, néhány lépéssel gondoskodhatsz arról, hogy internetes tevékenységednek kevesebb nyoma maradjon, sőt a rosszakaróidnak nehezebb dolga legyen, ha ki akarnak deríteni rólad ezt-azt - és nem a böngészők inkognitómódja az egyetlen, ami rendelkezésedre áll. 

Hirdetés

Mi, ha nem a Google?

Nehéz elképzelni az életet a Google nélkül, hiszen akárhol járunk az interneten, valamilyen formában találkozunk vele: a legnépszerűbb kereső, a legelterjedtebb e-mail-szolgáltatás, a legnagyobb videómegosztó mind-mind az anyacég, az Alphabet ernyője alá tartozik, ahogy az egyik legtöbbet használt hirdetéskiszolgáló is. Emellett ott a Google Térkép, az Android operációs rendszer, a Chrome böngésző, a Translate fordító, a Drive felhőszolgáltatás és az ehhez kapcsolódó, ingyenes irodai programok vagy a Meet, amit sok más online csevegőhöz hasonlóan felturbóztak a pandémia kitörését követően. Ezek beépültek a mindennapjainkba, és megvan az előnye annak, ha egymással hatékonyan, gördülékenyen kommunikáló appokkal tevékenykedünk.

Radikális és nem feltétlenül szükséges megoldás lehet az, hogy minden helyett keresel valamilyen alternatívát. Ugyan a YouTube-ot nehéz lenne leváltani, mert sok tartalomgyártónak ez az elsődleges és egyetlen platformja, és az androidosoknak sincs sok választása, a többi szolgáltatást pótolhatod egy hasonló, közel olyan hatékony másikkal. A Google helyett például ott a DuckDuckGo, amit eleve azzal a szemlélettel hoztak létre, hogy a lehető leginkább védje (vagy legkevésbé támadja) a felhasználói személyes terét, de több mint 400 forrás segítségével találhatod meg a téged érdeklő információkat.

E-mailezésre használhatod például a ProtonMailt, ami titkosítva küldi el az üzeneteidet. A térképet kompromisszumokkal, de leválthatod az Apple Mapsre vagy a Bing térképre, viszont a Waze esetedben nem jó alternatíva, mivel az szintén a Google-é - itt a Here Maps lehet a menekülő útvonalad. A fordító helyett ott a DeepL.com, a Drive-ot leválthatod Microsoft OneDrive-ra vagy Dropboxra, az irodai alkalmazások helyett pedig jöhet a Microsoft 365, a Chrome helyett az Edge vagy a Firefox. A Meetet meg gyakorlatilag bármi pótolhatja, de a Signal az egyik legbiztonságosabb alternatíva, vagy nagyobb meetingekre ott a Zoom.

Mégis inkább a Google

Aki szabad akaratából vagy külső nyomásra mégis inkább maradna az Alphabet termékeinél, ne aggódjon, nem kell önként átadnia minden információt magáról, sőt az Európai Unió polgárai külön kérhetik, hogy ne legyenek kereshetők a Google-ben. 2014 óta közel 1,2 millió kérvény érkezett, amelyek mindegyikét egyesével ellenőrizték, és ennek eredményeképp 4,6 millió URL került le a találati listából. Ezek közül néhány kérvényt és azok elbírálásának eredményét a Google is közzétette honlapján. Egy magyar, az építőiparban dolgozó vállalkozó például szerette volna, ha egy cikk, mely arról szól, hogy rossz minőségű munkát ad ki a kezei közül, eltűnik a találatok listájából, de a Google nem tett eleget a kérésnek. Szintén nem törölték azokat a több évtizeddel ezelőtti bűnügyekről szóló cikkeket, amiket egy magas rangú köztisztviselő szeretett volna elrejteni. Ugyanakkor hat URL-t eltemettek, amelyek egy illető azon verseihez vezettek, amelyeket még kiskorúként írt, de két weboldalt, ami a szakmájáról szól, nem. Próbálkozni tehát lehet, az elbírálás mindenkinél egyéni.

A kérvényezést persze csak komolyabb esetekben kell használnod, alapvetően elég, ha elvégzel néhány beállítást a Google fiókodban. Ezt a myaccount.google.com oldalon teheted meg, ahonnan rögtön átléphetsz az Adatok és adatvédelem menübe. Itt érdemes az adatvédelmi javaslatok áttekintésével kezdeni, ahol beállíthatod az internetes és alkalmazástevékenységek, a helyelőzmények és a YouTube-előzmények automatikus törlését. Mindhárom esetben három gyakoriság közül választhatsz, de a három hónap minimum, bizonyára sokak számára nem elegendő.

Érdemes tehát a myactivity.google.com felé venni az irányt, ahol egyrészt láthatod, mennyi mindent tud és tárol a rendszer, másrészt kikapcsolhatod (akár apponként, szolgáltatásonként), hogy egyáltalán bármit megőrizzen. Ha a tiltás mellett döntesz, az előzmények nem vesznek el automatikusan, de egy kattintással törölheted őket. Érdemes elolvasni a deaktiválás (vagy ahogyan a Google reménytelien hívja, "szüneteltetés") előtt felugró szövegeket, amelyek pontosan részletezik, miről mondasz le, és mik azok a szolgáltatások, amelyeknél ugyanúgy tárolja a rendszer az információidat, hacsak nem tiltod meg külön.

Fel kell készülnöd arra is, hogy nehezebb lesz megtalálni, amit keresel, mert a Google nem fogja tudni a keresési előzményeidet arra használni, hogy pontosabb találatokat adjon.

Ha ez megvan, lépj tovább az adssettings.google.com oldalra, ahol a hirdetések személyre szabását végezheted el, egyben láthatod, mit gondol rólad a Google, és mennyire pontosan tudja, ki vagy valójában. Én például szerinte 25-34 éves férfi vagyok, továbbá helyesen ismerte fel internetes ténykedéseim elemzésével, hogy tartós párkapcsolatban élek, albérlő vagyok, techterületen dolgozom, nincs gyermekem, a magyar mellett egy további nyelveken beszélek, és az érdeklődési köreimet is nagyjából eltalálta, bár becsúszott néhány elem, amit nem tudok hova tenni: ilyen a kisállateledel, a porszívók és a jégkorong iránti érdeklődés (utoljára kb. 15 éve néztem hokit, még mielőtt a Toronto Maple Leafs mélyrepülésbe kezdett volna). Akit megrémiszt, hogy a Google ennyi mindent tud róla, egy kapcsolóval tehet ellene, ám ilyenkor a megjelenített hirdetések kevésbé lesznek számára relevánsak.

Visszatérve a myaccount.google.com aloldal adatvédelmi szegmensébe, javasolt még deaktiválni a személyes találatokat, illetve átnézni, hogy a profilod adatait, valamint a valós idejű tartózkodási helyedet kik látják. Előbbi azt eredményezheti, hogy lassabban találhatod meg, amit keresel, utóbbi pedig üres, hacsak nem engedélyezted valakinek direktben, hogy nézhesse, hol jársz.

Nincsen apám, se anyám, se istenem, se hazám

Előfordulhat, hogy korábban másképp viszonyultál a Google-höz, és sokkal több adatot tároltál, mint amennyinek ma hasznát vennéd. A fiókbeállítások "Személyek és megosztás" menüpontjában találhatod például a címtárat, melyet a rendszer hajlamos kérés nélkül is feltölteni, de néhány kattintással kitakaríthatod, ha nincs szükséged arra, hogy a kontaktjaidat a Google is lássa. A névjegyek "Egyéb névjegyek" menüpontjában azok nevét és e-mail-címét látod, akikkel valaha kapcsolatba léptél - akár úgy, hogy te írtál nekik, akár úgy, hogy ők neked.

Azzal, hogy ezeket törlöd, illetve kikapcsolod, a kapcsolatfelvételi adatok mentését (amit a Gmailben külön kell megtenni, nem elég az általános fiókbeállításoknál) nyilván nem fogod elrejteni a Google szemei elől, úgyhogy ezt inkább saját kényelmed és a nagyobb átláthatóság érdekében ajánlott megtenni. A névjegyadatok mentését akkor kapcsoljuk ki, ha nem szeretnénk, hogy más, bejelentkezett eszközökből az e-mail-címek, telefonszámok automatikusan átkerüljenek fiókunk címjegyzékébe.

Kényelmes, ha a Google Térkép használatánál nem kell beütnöd például az otthonod vagy a munkahelyed címét, de a "Saját helyek" funkció is tartogat veszélyeket.

Ha már eltároltad bármelyiket, az oldalon vagy az alkalmazásban a menüből pár kattintással törölheted is őket. Nem bonyolult, X-eket kell keresni a "Felcímkézett" fül megnyitását követően.

Itt lakom, de ne figyelj

A Google Utcakép szolgáltatásnak számos előnye van: megnézheted, hogyan néz ki egy épület, aminek csak a címét tudod, láthatod, milyen volt egy-egy környék néhány évvel korábban, és virtuálisan elutazhatsz olyan helyekre, ahova a valóságban (pláne a jelen körülmények között) nem tudnál. Ugyanakkor a fotókon megjelenhetnek olyan elemek, melyeket a rendszer nem homályosít el automatikusan, de te nem szeretnéd, hogy azokat mindenki lássa. A legtöbb arccal, rendszámmal megbirkózik, viszont ha mégsem járt sikerrel - netán egy egész házat, autót vagy bármi egyebet szeretnél elrejteni -, nyisd meg az Utcaképet, majd úgy, hogy épp rálátsz a homályosítani kívánt objektumra, balra fent kattints a három, egymás alatt lévő pontra, azután a "Hiba bejelentése" lehetőségre. Állítsd be úgy a képet, hogy a kifogásolt tárgy legyen a piros keretben, jelöld meg, mi a kitakarási kérelem oka, majd az e-mail-címed megadását követően el is küldheted az igényt. A Google-ön múlik, homályosít-e vagy sem, de jó eséllyel, ha nem csak trollkodásnak tekinti a kérést, eleget fog tenni neki.

Még jobban elbújnál?

Ha a Google egyes szolgáltatásainak minden beállítását végigtúrtuk, és mindent kikapcsoltunk, amit csak lehetett, tehetünk még egy-két lépést, hogy nehezebben lehessen beazonosítani minket.

Az inkognitómód szinte minden böngészőnek része, ha ezt használjuk, a böngészési előzményeink, a cookie-k és a kitöltött adatok nem kerülnek tárolásra, de a meglátogatott weboldalak és az internetszolgáltatók még így is láthatják tevékenységünket.

Nem kapunk teljes anonimitást, de legalább nem kell sietve törölni a meglátogatott oldalak listájáról azokat, amelyek megtekintésére nem vagyunk büszkék.

IP-címünk önmagában sok mindent elárul rólunk (például a tartózkodási helyünket is), de egy VPN-szolgáltatással trükközhetünk: adataink titkosítása mellett elérhetjük, hogy a céloldalak azt higgyék, teljesen máshol vagyunk, mint valójában. A TOR böngésző hasonló módon tesz minket többé-kevésbé beazonosíthatatlanná.

Érdemes lehet még leülni és átgondolni, milyen olyan weboldalak, szolgáltatások lehetnek, amelyekre valamikor regisztráltunk, de már rég nem használjuk őket. Keressünk rá e-mail-fiókunkban például az "Account" vagy "Registered" szavakra, így jó esetben kaphatunk egy listát, amely a regisztrációt visszaigazoló e-maileket tartalmazza, és nem kell a nulláról indulnunk. A böngészők beépített jelszókezelőit úgyszintén ajánlott átnézni.

Végül pedig ne feledd: csak annyi adatot adj meg, amennyit muszáj, és ha nem érzed feltétlen szükségét, ne engedélyezd a címed vagy a fizetési információid tárolását!

Ez nem a szolgáltatók általi esetleges visszaélések miatt fontos, hanem annak érdekében, hogy ha valamilyen úton-módon illetéktelenek lépnének be a fiókjaid valamelyikébe, ne tudjanak a kártyáddal fizetni, vagy ne derüljön ki számukra, hogy hol laksz. A jelszókezelők és a kétlépcsős azonosítás használata szintén alapvető a mai világban, egy LastPass, egy Bitwarden vagy az Apple-felhasználóknál az iCloud kulcskarika is segíthet, hogy kellően bonyolult jelszavakat állíthassunk be, és ne kelljen azokat észben tartanunk.

Még egy jó tanács a végére: az alkalmazásboltok elkezdték kötelezővé tenni a bennük publikáló fejlesztők számára a bekért adatok feltüntetését, így ha valamilyen alkalmazás túl sokat akarna rólunk tudni, kétszer is meggondolhatjuk, hogy letöltjük-e. Archaikus példa, de ha egy elemlámpa app szeretné tudni a tartózkodási helyünket és a legelső kisállatunk nevét, óvakodjunk tőle.

Hat program, ami segíthet a biztonságosabb netezésben

1. Ghostery

A nyílt forráskódú kiegészítő segítségével blokkolhatod a reklámokat és a követőkódokat a weboldalakon, megakadályozva ezzel az adatgyűjtést. Használható Firefox, Chrome, Edge, Opera, Safari és mobilos böngészőkkel is.

2. Telegram

A Signal mellett a Telegram a másik népszerű üzenetküldő alkalmazás, amely végpontok közti titkosítással gondoskodik arról, hogy üzeneteidet ne olvashassák illetéktelenek. Csoportbeszélgetéseket is létrehozhatsz benne.

3. LastPass

Valamilyen jelszókezelő használata feltétlenül ajánlott, mert azzal eleve nehéz lesz feltörni fiókjaidat, és attól, hogy a hackerek egy jelszót megszereznek, még nem fognak tudni mindenhez hozzáférni. A LastPass az egyik legjobb megoldás.

4. NordVPN

Az egyik legismertebb VPN-szolgáltatás a NordVPN, mellyel teljesen eltitkolhatod helyzetedet, és akár még olyan tartalmakhoz, streaming szolgáltatásokhoz is hozzáférhetsz, melyek Magyarországról nem elérhetők.

5. Unshorten.link

Ez egy egyszerű szolgáltatás: ha megadsz egy rövidített URL-t, megmondja, hova vezet, és biztonságos-e kattintani. A csalók előszeretettel használják a bit.ly-t és más, hasonló szolgáltatásokat, így viszont egy lépéssel előttük járhatsz.

6. Privacy Badger

Folyamatosan tanul a Privacy Badger, amely használat közben figyeli a folyamatokat, és ha három különböző oldalon méri be ugyanazt a trackert, felajánlja a letiltását. Nem adatbázisból dolgozik, így kevésbé terheli eszközünket.

Ha szeretnél hasonló tippeket kapni, akkor érdemes megvenned a 2022/01-es PC World magazint, és ha így teszel, értékes szoftvereket és PC-s játékot is kapsz hozzá ajándékba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.