Hirdetés

Így rejtsd el magad az interneten



|

A VPN-szolgáltatás segít elrejtőzni a neten a kíváncsi tekintetek elől, és ha jól választasz, sem lassulástól, sem kényelmetlenségtől nem kell tartanod.

Hirdetés

Senki sem szereti, ha árgus szemekkel figyelik minden online ténykedését. Márpedig amint egy adatcsomag elhagyja gépedet, máris rengeteg veszély leselkedik rá. Lehallgathatják a helyi Wi-Fi-n keresztül, megfigyelheti internetszolgáltatód, és megkaparinthatja egy rosszindulatú hacker is az interneten. Szerencsére azonban leleményes fejlesztők kitaláltak egy hatékony rejtőzködési technikát, amely nagyfokú biztonságot nyújt akár megbízhatatlan hálózatokon is: ez a VPN.

Hirdetés

Adatcsomagtolvajok

Az internetes adatforgalom kiindulópontja a klienseszköz, amely például egy chatprogram használatakor vagy egy weboldal betöltődésekor egy távoli szerverre küld adatcsomagokat, hogy aztán innen kapjon választ.

Már a klienst elhagyva, a Wi-Fi-hálózaton vagy az azt szolgáltató routeren/access pointon lehetőségük nyílik rosszindulatú hackereknek megszerezni ezeket az adatcsomagokat. Mindez akár teljesen észrevétlenül is megtörténhet.

A következő helyen az internetszolgáltató áll a sorban, ugyanis szintén "belenézhet" az említett csomagokba. Az Egyesült Államokban például az a sajnálatos szabályozás van érvényben, hogy a szolgáltatást nyújtó cégek akár értékesíthetik is egy harmadik félnek a böngészési szokásaidról árulkodó névtelen adataidat.

Ettől a ponttól egészen a távoli szerverig még számtalan helyen lehallgathatják a kommunikációt, sőt ezek alapján még vissza is követhetnek egészen a forrásig, vagyis rád találhatnak. Bár több csatornán is alkalmaznak valamilyen titkosítást, akár egy kisebb biztonsági rést, beállítási hiányosságot kihasználva is észrevétlenül hozzáférhetőek adatcsomagjaink.

A titkos alagút

A VPN, vagyis a Virtual Private Network egy virtuális magánhálózat, amely ugyanezt az útvonalat használja, ám már kliensoldalon titkosított adatcsomagokkal dolgozik, amelyek egészen egy távoli VPN-szerverig rejtetten közlekednek - tartalmukat sem a netszolgáltató, sem a nyitott Wi-Fi-t lehallgató hackerek, sem más, harmadik személy nem láthatja. A VPN-szerver földrajzilag több helyen is lehet a világban, innen indul ki adatcsomagod az általad eredetileg megcélzott szerver vagy szolgáltatás irányába. A VPN az IP-címedet is elrejti a kíváncsiskodók elől, így ez alapján sem tudnak téged megtalálni, és ami még fontosabb, a reklámcégeknek is jó nagy fejtörést okozol, ezáltal ugyanis képtelenek nyomon követni online tevékenységedet. Pontosabban a VPN-szerverig még szemmel tarthatnak, ám ott a többi klienssel együtt összekeverednek a követési adatok, így pedig szinte teljesen használhatatlanok.

Néhányan megkérdőjelezik a VPN szükségességét, ha átlagfelhasználókról van szó, mondván, ma már a webes adatforgalom döntő többsége titkosított HTTPS-csatornán folyik, és a VPN bevetése egyértelmű túlzás.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a virtuális magánhálózaton nem csupán a webes adatcsomagok, hanem minden más protokoll adatfolyama is titkosítottan közlekedik (például torrent, chat, streaming), és böngészési szokásaid nyomon követését is megnehezíted.

A VPN korlátai

Nagyon hasznosak és jelentősen növelik az online biztonság mértékét a virtuális magánhálózatok, de nem kínálnak teljes körű, tökéletes védelmet minden veszély ellen. A gyanútlanul letöltött zsarolóprogramokkal, vírusokkal szemben tehetetlenek, ahogy a gyenge jelszavak okozta biztonsági kockázatot sem küszöbölik ki.

Éppen ezért a VPN mellett kiemelten fontos a megfelelő kliensvédelem egy vírusirtó szoftverrel, a jelszavak kezeléséhez pedig egy megbízható jelszómenedzser, amellyel biztonságos, egyedi jelszavakat generálhatsz minden egyes, online szolgáltatáshoz kötött fiókod számára.

Böngészési szokásaid feltérképezésére is vannak trükkjei a hirdetési cégeknek. Például digitális ujjlenyomatot vehetnek rólad, ezért erősen ajánlott kellően biztonságos vagy beépülőmodullal megerősített böngészőt használni. Szintén nem lehet azt állítani, hogy a VPN alkalmazása teljes mértékben anonimizálja a felhasználót az interneten. Ehhez már a Tor hálózatra van szükség, ám cserébe nagymértékű lassulással kell számolni. Továbbá a DNS-mérgezéses, illetve DNS-kérelmek követésére szakosodott nyomkövetés ellen sem véd tökéletesen a virtuális magánhálózat, bár egyre több VPN-szolgáltató kínál biztonságos DNS-szervert is a VPN mellé.

Semmi sincs ingyen

Ahogy a legtöbb extra védelmi szolgáltatás, úgy a virtuális magánhálózat sem ingyenes. Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy több szolgáltató is kínál ingyenes VPN-t, ám ezekkel jobb, ha vigyázol. Bármelyiket is választod, szinte kivétel nélkül komolyabb lassulással jár a használatuk, emellett a sebességlimitet és az adatforgalmi keretet sem hagyhatod ki a számításból.

A korlátozások általában éppen annyira fájdalmasak, hogy rendszeres, állandó használatra már ne legyen elegendő az ingyenes kapcsolat. Gyakori gond, hogy a titkosítás gyengébb (például 128 bites), néhány szolgáltatás le van tiltva (például P2P, video streaming), nem választhatod meg, mely országban található VPN-szerverhez kapcsolódj, és csupán egyetlen eszközöddel használhatod. Ha mégis kipróbálnál egy ingyenes megoldást, előtte tájékozódj a választott ajánlatról, néhány vállalat ugyanis azzal pótolja a kiesett bevételt, hogy adatot gyűjt böngészési szokásaidról, majd továbbadja egy harmadik félnek. Erről, a VPN fő céljának ellentmondó üzleti gyakorlatról jellemzően az apró betűs részben találsz információt.

A fizetős VPN-szolgáltatások előfizetési díjai széles skálán mozognak. Az összeg nagyban függ a választott konstrukciótól, így például két-három évre szóló elköteleződés fejében már 1000 forintnál alacsonyabb havidíjért is lehet VPN-ed. Érdemes kipróbálni a klienseket és a sebességet is, továbbá átnézni a funkciókat, szinte minden szolgáltató kínál egyedi és hasznos extrákat.

Ha szeretnél további tippeket kapni, továbbá remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékot kapni, akkor vedd meg a 2021/03-as PC World magazint!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.