Hirdetés

Így rúghatod ki hálózatodról a Wi-Fi-tolvajokat



|

Ijesztően egyszerű rácsatlakozni egy Wi-Fi-hálózatra és elhappolni a sávszélességet, sőt akár médiaközpontodhoz is kapcsolódni. Segítünk kitakarítani a kéretlen vendégeket.

Hirdetés

Remek dolog, ha az otthoni Wi-Fit minden családtag zavartalanul használhatja, sőt a betoppanó rokonok, barátok is automatikusan kapcsolódni tudnak rá, azonban nem szabad megfeledkezni a biztonsági kockázatokról, hiszen ha nem gondoskodunk a hálózat megfelelő védelméről, akkor a szomszédtól kezdve a járókelőkig bárki kedvére szórakozhat a mi kárunkra. 

Korábban igyekeztünk segíteni a Wi-Fi kapcsán abban, hogyan bányászhatjátok elő az elfelejtett jelszavatokat ahogyan abban is, hogy miképpen tudhatjátok meg, ha a szomszéd élősködik a hálózaton. A PC World Segélyvonal rovata ezúttal arra fókuszál, hogy ha már megtörtént a baj, és idegenek használják a hálózatunkat, milyen eszközökkel ebrudalhatjuk ki őket. 

Hirdetés

Így rúgd ki hálózatodról a Wi-Fi-tolvajokat!

1. Jelek felismerése

Lelassult a netelérésed? Akadozik a streaming, pedig a szolgáltató szerint minden rendben? Lehet, hogy lopják a Wi-Fi-det. Lépj be routered kezelőfelületére, és ellenőrizd, hogy minden kapcsolódó klienst felismersz-e. Vizsgáld meg egyesével az adatátvitel mennyiségét is.

2. Fizikai tiltás

A beállításokban maradva a gyanús, ismeretlen eszközöket tiltsd és kapcsold le. Amelyik eszközöd nem működik, azt kapcsold vissza, a többinél viszont aktiváld a MAC (fizikai)-cím szerinti tiltást. Ez nem megkerülhetetlen, de néhány esetben hatásos lehet.

3. Tiszta lap

Ha bebizonyosodott a "lopás", érdemesebb Wi-Fi-nevet változtatni. Frissítsd a firmware-t is, cserélj jelszót, majd - amennyiben lehetséges - válts át magasabb titkosítási szabványra - lehetőleg WPA3-ra. A uPNP-t és a WEP-et tiltsd le, és ha kell, rejtsd is el az SSID-azonosítót.

4. Mobilapp, megelőző intézkedések

A modern routerek mobilalkalmazásai értesítenek, így amikor új eszköz csatlakozik otthoni hálózatodra, azonnal védekezhetsz. Megváltoztatott Wi-Fi-jelszavadat ne add ki senkinek, az IoT-eszközeid számára pedig hozz létre egy vendég-Wi-Fi-hálózatot.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.