Hirdetés

Így takarékoskodj az adatforgalommal mobilon



|

Néhány dologra ügyelve jelentősen csökkenthető a mobilinternetes forgalom.

Hirdetés

A mobiltelefonok hajnalán minden a percekről szólt, hiszen arra használtuk őket, hogy felhívjuk a többi embert. A túlforgalmazás elkerülése érdekében oda kellett figyelni, nehogy túl sokat beszéljünk. Manapság már sokkal inkább a megabájtok és a gigabájtok miatt szoktunk aggódni, hiszen minden a mobilos adatforgalomról szól. Sokszor még akkor is bajba lehet kerülni, ha a csomagunk korlátlannak van hirdetve - például úgy, hogy néhány gigabájt után lekorlátozzák a sebességet. 

Hirdetés

Használjunk bármilyen előfizetést is, az adatforgalommal való takarékoskodásra mindig jó odafigyelni. A legegyszerűbb egy Wi-Fi-hálózat használata, amikor csak lehetséges: reptéren, áruházban, kávézóban. Az alábbiakban megmutatjuk azokat a tevékenységeket, amelyeket mobilnetről mindenképp érdemes elkerülni. 

 

YouTube-feltöltések

Sokan vannak, akik nem bírják kivárni, hogy megosszák a legújabb mutatványukat a világgal, azonban a YouTube-ra való feltöltés mobilnetes szemszögből nem veszélytelen. A beállításoktól függően a HD-videók minden egyes perce akár 200 megabájtot is foglalhat, amit természetesen fel is kell valahogy tölteni a videomegosztóra. Ha cél a jó minőség, akkor öt darab egyperces videó akár egy teljes gigabájtot is elfogyaszthat. Megéri inkább kivárni, amíg Wi-Fi-közelbe jutunk. 

 

Egy HD-videó meglepően nagy is lehet

 

Videobeszélgetések

Skype, FaceTime - nagyon népszerűek, azonban ha kizárólag mobilnetes elérésünk van, akkor az adatforgalmi keretet is erősen tudják gyilkolni. Természetesen a fogyasztásuk nagyban függ attól, hogy mennyire jól optimalizált a konkrét app, és, hogy milyen felbontásban telefonálunk. Rosszabb esetben akár 3 megabájtot is fogyaszthat egy app, percenként. 

 

Mobilnetről nem érdemes

 

Online játékok

Természetesen nem minden játékra igaz, hogy nagy adatforgalmat generál, de mielőtt elindítunk valamit, ezt a kérdést mindenképp érdemes átgondolni. Az olyan valós idejű akciók, mint az Asphalt 8 vagy a Modern Combat 5: Blackout akár 1 megabájt adatforgalmat is generálhatnak egy percnyi játékidő alatt. 

 

Nem minden működik offline

 

Zenei streaming

Nagyon könnyű egy zenei streaminggel foglalkozó szolgáltatón keresztül zenét hallgatni, és még ideális is út közben, például a vonaton. Az adatforgalmi keretet viszont gyorsan hazavághatja bármelyik, hiszen 320 Kbps-os bitráta mellett percenként 2,4 megabájt, óránként 115 megabájt forgalmat generálunk. Mivel könnyű beleszaladni a több gigabájtos mennyiségbe is, ezért egyes mobilos appok alacsonyabb bitrátával is működnek. Ha a szolgáltatás lehetővé teszi, Wi-Fi-n keresztül érdemes offline hallgatásra elmenteni a számokat. 

 

Óvatosan a mobilnetes streaminggel

 

Videós streaming

Ha a zenei streaming rossz volt adatfogyasztás szempontjából, akkor a videós egyenesen rettenetes. Egy percnyi képanyag akár 50 megabájtba is kerülhet, egy órányi HD-videó pedig 3 gigabájtba. Természetesen a konkrét adatmennyiség a szolgáltatástól függ, de a szám mindenképp nagy lesz. Szerencsére léteznek olyan appok, amelyek a streaminggel foglalkozó oldalakról is tudnak lementeni videókat későbbi, offline használatra. 

 

Ti mennyire figyeltek az adatforgalmatokra?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.