Hirdetés

Így tartsd kordában CPU-d hőtermelését



|

A túlmelegedett processzor tartós lassuláshoz és akár adatvesztéshez, végzetes meghibásodáshoz vezethet. Így tudod ellenőrizni, hogy minden rendben van-e gépedben.

Hirdetés

Akár munkához, akár csak szórakozáshoz, vagy netalántán mindkettőhöz használjuk a PC-nket, komoly bosszúságot okozhat, ha probléma adódik vele, főleg ha olyasfajta gondról van szó, amit kellő odafigyeléssel akár meg is akadályozhattunk volna. Ilyen például a gépünk megfelelő hűtése és körültekintő takarítása, de ez még nem minden, vannak más tippjeink is, például CPU-s hőgondra. 

Számos módszer és szoftver lehet a segítségünkre abban, hogy a biztonságos keretek között tartsuk a processzorunk hőtermelését, ezekhez az egyszerű fortélyokhoz pedig még csak szakembernek sem kell lenni. A PC World Segélyvonal rovata négyet szedett össze közülük. 

Így tartsd kordában CPU-d hőtermelését:

1. A hőmérséklet kijelzése

Több szoftver is képes részletes hőmérsékletértékeket kijelezni Windows alatt. A Core Temp, a HWInfo vagy az NZXT Cam mind kiváló segédprogramok, akár az értesítési ikonok közé beékelődve, diszkréten is működnek, és csak veszély esetén riasztanak. Mindhárom program ingyenes, és a PC World Pluson is megtalálható.

2. A ventilátorok ellenőrzése

A CPU-magok vagy a tok magas hőmérsékletének elsődleges oka az elégtelen, meghibásodott hűtés lehet, ezért ellenőrizd a ventilátorok fordulatszámát. Erre kiváló a HWInfo, de érdemes az alaplaphoz, laptophoz mellékelt gyártói szoftvert is bevetni, ahol a szabályozást is beállíthatod.

Hirdetés

3. Hardveres hibák kiiktatása

Ha tartósan fennáll a gond, érdemes újrapasztázni a processzor és a hűtőblokk közti részt a hatékonyabb hőátadás érdekében. A ventilátor tartósan magas fordulatszáma arra is utalhat, hogy nagyobb hűtést igényel a CPU, emellett pedig a gép teljes kitakarításával a megfelelő légáramlást is biztosítani kell.

4. Underclocking

A legtöbb PC teljesítményét le is fojthatod. Ilyenkor megfelelő alaplapban az órajelek alacsonyabbra állításával párhuzamosan a működési feszültséget is csökkentheted, hogy jelentősen csökkenjen a hőtermelés. Ha jól egyensúlyozol, akár passzív hűtésű számítógépet is építhetsz így.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.