Hirdetés

Így tedd tönkre az SSD-d



|

Az adattárolókra vigyáznunk kell, mint a szemünk fényére - ameddig ki nem akarjuk dobni, akkor viszont el kell pusztítani. Megmutatjuk, hogyan teheted teljesen tönkre.

Hirdetés

Akár tönkre ment, akár nagyobbra vágysz, vagy csak a végét járja a tárolód, érdemes megfontoltan cserélni. Noha az adattároló legfontosabb feladata, hogy mindvégig biztonságban megőrizze adatainkat, amikor a cserére, kidobásra kerül a sor, elvárás, hogy tökéletesen eltakarítsunk róla minden adatot.

Hirdetés

Egy szimpla törlés vagy formattálás nem elegendő ehhez, ezt már mindenki tudja: innen még a legtöbb fájlt vissza lehet állítani, vagy - ha olyan fontos az információ - akár professzionális csapatot is megbízhatunk velük, hogy laborkörülmények között állítsanak vissza fájlokat, mappákat. Ha nem szeretnénk, hogy akár kidobásra, akár eladásra szánt tárolónkról bárki bármilyen személyes adatunkat kinyerje, takarítsuk le teljesen. Ez HDD, vagyis klasszikus merevlemez esetén nem túl nehéz feladat, sőt, a 100-as szög is sokszor segít, de mi a helyzet SSD-knél?

 

SSD-gyilkosság

A merevlemezeknél általában elfogadott adatmegsemmisítés, ha egy erős mágnessel simogatjuk meg a HDD-t. Ez SSD-nél hatástalan, ne is pazaroljuk az időnket. A 100-as szög, vagy csavar sem biztos, hogy tökéletes megoldás: csakis akkor van némi hatása, ha minden egyes chipet átfúrunk akár több lyukkal is.

Ha szeretnénk szoftveres megoldásnál maradni, érdemes formattálni, akár secure erase-zel törölni, majd titkosítani, majd formattálni és ismét titkosítani. Aki nagyon retteg attól, hogy a szemétből kihalászva lopják el régi Solid State Drive-járól féltett adatait, annak a Backblaze azt javasolja, hogy speciális szerszámokkal, akkurátusan pusztítsuk el fizikailag az SSD-t - miután szoftveresen többször is töröltük. Végső megoldásként az elégetés is javaslatként merül fel a cég tippjei között.

Mi, a PC Worldnél ennyire azért nem vagyunk paranoiásak: ha fizikai adattároló-pusztításról van szó, a 100-as szög és/vagy fúró csodákra képes, ha pedig szoftveres módszerre van szükség, a Secure Erase vagy a DBAN Hard Drive Eraser, illetve SSD-hez a Blancco Drive Eraser Free a jó segédeszköz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.