Hirdetés

Így tisztítsd meg a processzorhűtőt!



|

A PC belsejének tisztán tartása fontos, a nyári hőségben pedig egyenesen kötelező, ha nem akarod, hogy elszálljon a hardver. Segítünk kitakarítani.

Hirdetés

Tegyük fel, hogy ez egy átlagos hónap, egy hagyományos június, ám akkor sem lenne szabad a szőnyeg alá söpörni a gyakran használt elektronikus eszközök tisztán tartásának problémáját, most azonban a brutális hőség miatt még inkább oda kell figyelnünk többek között a PC belsejére is.

A felületekre rakódott szennyeződés, a mindenhol felhalmozódó por nem csupán extra terhet ró a ventilátorokra és megrövidíti az élettartamukat, de komolyan veszélyezteti a hűtendő hardvert is. Segélyvonal rovatunk keretében viszont ajánlunk rá egy egyszerű és hatékony megoldást. 

Hirdetés

Korábban több cikkel is igyekeztünk segíteni nektek abban, hogy tisztán tartsátok az eszközeiteket: volt, amikor a felületek letakarítására összpontosítottunk, máskor a pucolás hatékonyságára fókuszáltunk, sőt a gépházban uralkodó áldatlan állapotok megszüntetése után még azt is körbejártuk, hogy miképpen lehet gyorsítani a PC-n.

Most kifejezetten azt járjuk körbe pár pontban, hogy milyen egyszerűen és biztonságosan meg lehet tisztítani a processzorhűtőt. Fontos, hogy ha nem vagy biztos a dolgodban, bízd szakemberre a feladatot, ellenkező esetben a felelősség a tiéd. 

1. Ha évek óta nem nyitottad ki számítógéped házát, meg fogsz lepődni, amikor megteszed: a ventilátorok elképesztő mennyiségű port és szöszt szívnak be, ami aztán lerakódik mindenen - így a CPU-hűtőn is, rontva annak hatásfokán. A jobban melegedő processzor pedig kénytelen lesz lassítani magán, visszafogva a gép sebességét.

2. A tisztításhoz szükséges eszközöket a gépház felnyitásához kellő szerszámok mellett egy puha ecset és egy sűrített levegős palack jelenti. Az ecsettel seperd le a nagyobb szöszöket, porcicákat a komponensekről, majd a ház aljából - óvatosan! - porszívózd ki őket. Használd erre a porszívó szőrös fejét, ne a résszívót!

3. A hűtőbordák közül a sűrített levegővel tudod kifújni a lerakódott port. A sűrített levegős flakont csak szakaszosan használd, így a lökések erősebbek is, és nem is fagyasztod le az ujjad vagy a számítógép valamelyik komponensét. Ne irányítsd a levegőt közvetlenül a ventilátor lapátjaira, mert akár le is törhetnek.

4. A CPU-hűtő mellett a grafikus kártya és az alaplapi tápellátást intéző VRM-egység bordái is tele lehetnek porral, ezeket is érdemes kifújni. A modern házakban hálós szűrők fogják fel a ventilátorok által beszívott kosz tetemes részét, ezeket havonta érdemes porszívózni, különben leromlik a gépház szellőzése.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket Facebookon és e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.