Hirdetés

Így tudd meg, hogy a kormány figyel-e téged



|

A Detekt jelzi a megfigyelésre használt kémprogramokat.

Hirdetés

Hirdetés

Néha érdemes rajta elgondolkozni, hogy vajon mennyire van biztonságban a gépünk és a rajta lévő adataink, illetve, hogy vajon ki mit tud rólunk. A megfelelő védelem és az ellenőrizés kialakításához számos remek alkalmazásból lehet válogatni, és ilyennek tekinthető a Detekt is. 

 

Kémkedik a kormány?

A Detekt egy olyan ingyenes alkalmazás, amelyet Windows operációs rendszerekre terveztek, és egy szkennelés után képes megállapítani, hogy van-e megfigyelésre használt kártevő a gépünkön. A szoftvert eredetileg újságíróknak és emberi jogi aktivistáknak készítették azért, hogy ellenőrizhessék, figyeli-e a gépüket valaki. A program viszont szabadon letölthető és használható mindenki számára, aki Windows rendszerrel dolgozik. 

 

Internet nélkül biztosabb

 

Maga a program egy emberi jogokkal foglalkozó csoport és technológiai szervezetek szüleménye. A használata igazán egyszerű, gyakorlatilag elegendő letölteni az exe fájlt, majd rendszergazdai jogokkal elindítani a programot. Bár a Windows XP SP3-at támogatja, sajnos a Windows 8.1 64 bites kiadását egyelőre nem kezeli. 

 

A használat

Maga a fájl egy 26 megabájt körüli exe, ami hordozható, tehát nem igényel telepítést. A program forráskódja szintén hozzáférhető. A fejlesztők azt javasolják, hogy a szkennelés megkezdése előtt szakítsuk meg az internetkapcsolatot. Erre egyik oldalon a téves visszajelzések elkerülése érdekében, másik oldalon a teljesítmény növelése miatt van szükség. 

 

Nem kémkednek

 

Maga az ellenőrizési folyamat némi időt vesz igénybe, ami alatt 5 másodpercenként frissül a Detekt ablaka. A folyamat végén jó esetben nem talál kártevőt a Detekt, de persze ez nem jelenti azt, hogy a gépünk valóban mentes minden veszélyforrástól. Az alkalmazás mindenesetre kifejezetten a felügyeletre használt kémprogramok felkutatására szakosodott. 

Ha talál ilyet, akkor megkapjuk a nevét és egy rövid jellemzést is róla, hogy mit csinál és ki használja. Ilyen esetben a fejlesztők az internetkapcsolat megszakítását és szakértő szervezet felkeresését ajánlják. 

 

Bár a Detekt önmagában nem elég a kémprogramok kiszűrésére, egy jó végpontvédelem mellé megfelelő kiegészítésnek bizonyulhat. Mit gondoltok, nálatok talál majd valamit? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.