Hirdetés

Így tudhatod meg, ha a szomszéd lopja a Wi-Fi-det



|

Szakadozik a kapcsolat, lassú a letöltés, óriási a ping? Lehet, hogy nem a te hálózatodban vagy a szolgáltatónál van a hiba, hanem valaki befurakodott a Wi-Fi-dre.

Hirdetés

A járványidőszak alatt az átlagosnál is több időt töltöttünk a négy fal között, így a megszokottnál jobban vettük igénybe az otthoni hálózatot, amelynek a védelme ugyanolyan fontos, mint a lakás biztonsága. Ha valami ilyen jelentőséggel bír az életünkben, akkor miért ne hoznánk ki belőle a legjobbat? Tegyük gyorsabbá a router beállításával? Turbózzuk fel a laptopunk netkapcsolatát? Gondoskodjunk arról, hogy csakis mi használhassuk (már ha eszünkbe jut a jelszava)?

Hirdetés

Számos módszer és szoftver lehet a segítségünkre abban, hogy biztonságossá tegyük az otthoni hálózatunkat, hogy csak mi és a családtagok használhassák azt, idegenek ne. A PC World Segélyvonal rovata segít utánajárni, hogy használják-e illetéktelenek a Wi-Finket, és abban is, hogyan oldhatjuk meg azt, hogy többet ne forduljon ilyen elő, sőt a próbálkozásokat is kiszűrhessük. 

Így tudhatod meg, ha a szomszéd lopja a Wi-Fi-det:

1. Árulkodó jelek

Ha router- és modem-újraindítás után is megmagyarázhatatlan lassulást tapasztalsz a netelérésben, és szolgáltatói oldalon sem találnak semmilyen hibát, joggal gyanakodhatsz arra, hogy valaki a beleegyezésed nélkül rákapcsolódott otthoni hálózatodra, és nagyüzemben terheli azt a károdra.

2. A betolakodó azonosítása

Lépj a router kezelőfelületére, és keresd meg a kapcsolódó vezeték nélküli kliensek listáját. Kapcsold le lehetőleg minden eszközödet, így a listában bennmaradó ismeretlen eszköz vagy eszközök között lesz a tolvaj. Tilts ki mindent, és csak azt engedd vissza, ami a sajátod.

3. Biztonság megerősítése

Ha kigyomláltad a netlopót, frissítsd routered firmware-ét, és ha nem WPA2-es vagy WPA3-as a biztonsági beállításod, válts át valamelyikre. Ezt követően változtasd meg akár az SSID-t és a Wi-Fi-jelszót is, továbbá ha biztosra akarsz menni, MAC-cím alapján tiltsd ki a beazonosított idegen eszköz(öke)t.

4. Hálózatfejlesztés

Szolgáltatói vagy egyéb, elavult routereknek gyakran megkerülhető a védelme, ilyenkor érdemes váltani. A modern routereknél akár mobilapp is elérhető, ami felugró üzenetben riaszt, amint ismeretlen, új eszköz kapcsolódik hálózatodhoz, így már a csatlakozás pillanatában cselekedhetsz.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.