Hirdetés

Így tudod szerviz nélkül megmenteni a laptopodat



|

Gyakran meghibásodnak a notebookok is, ám a hivatalos szerviz vagy nem vállalja a javítást, vagy irreálisan magas árat ad. Ilyenkor is több lehetőséged is van, hogy megmentsd gépedet - vagy annak egy részét.

Hirdetés

Természetesen, nem kis százalékban mindez attól is függ, hogy mihez kezdhetsz egy notebookkal a meghibásodás jellegétől függően; nem mindegy, hogy az akkumulátor, a kijelző vagy az alaplap mondja fel a szolgálatot. Az asztali számítógépeket úgy tervezik, hogy bármilyen meghibásodás esetén egyszerűen ki lehessen cserélni a szóban forgó alkatrészt - aztán az élet mehet is tovább, mintha mi sem történt volna.

A hordozható számítógépeknél egészen más a helyzet; a gyártók részben a költségek mérséklése, részben pedig a méret és a tömeg csökkentése miatt rengeteg alkatrészt egybeépítenek. Az alaplapra gyakran integrálják például a memóriát, amit így nem lehet később bővíteni, de ami még ennél is nagyobb baj, meghibásodás esetén cserélni sem.

Hasonló a helyzet a processzorral és a GPU-val is. A magas integráltsági fok egyben azt is jelenti, hogy az alkatrészek drágák; ha egy alaplapot cserélni kell, megesik, hogy a memória mellett a processzort és a videokártyát is le kell váltani, hiába hibátlanok azok. Lényegében ezeket is újra ki kell fizetni, ha az alaplapon akár csak egy USB-vezérlő is meghibásodott, és a csere mellett döntenél.

Ebből adódóan, amikor egy notebook meghibásodik, könnyen lehet, hogy gazdaságosabb megoldást jelent egy új eszköz vásárlása.

A régi pedig mehet a - szigorúan szelektív - kukába, legalábbis ezt gondolják sokan. Most viszont adunk pár ötletet, hogy ha te is ilyen helyzetbe kerülsz, akkor adhass egy új esélyt régi notebookodnak.

Hirdetés

1. Kettőből egy: keress szervdonort

Ha szükséged van a notebookra, de a szerviz már nem vállalja a javítást (vagy túl magas árat kér), akkor érdemes szétnézned a neten: az apróhirdetésekben nemcsak működő, hanem hibás termékeket is árulnak, így van esély arra, hogy találj egy pontosan ugyanolyan típusú laptopot, amelynek más hibája van, mint a tiédnek. Ebben az esetben csak némi türelemre és kézügyessége van szükséged ahhoz, hogy a két működésképtelen notebookból összerakj egy olyan példányt, amely teljesen rendben van. Ha nem tudod, hogyan indulj el a szétszereléssel, akkor látogass el az ifixit.com weboldalra, ahol típusszámra keresve szinte minden notebookhoz megtalálod a szükséges útmutató(ka)t.

2. Notebookból asztali gép

Az akkumulátor hibája a legtöbb esetben nem szokott problémát jelenteni, a régebbi eszközöknél azonban előfordulhat, hogy a szükséges típus többé már nem kapható. Ez azt jelenti, hogy van ugyan egy notebookod, amely tökéletesen működőképes, de egy tapodtat sem tudsz vele menni, hiszen mindig kell a konnektor. Ebben az esetben a notebookot nyugodtan állítsd be asztali gép helyett; kicsi, nem fogyaszt sokat, mégis minden feladatra alkalmas masina válhat belőle. Persze billentyűzettel, egérrel és monitorral felturbózhatod, de ha csak az akkumulátor hibásodott meg, akkor ezekre a kiegészítőkre nem feltétlenül van szükség.

3. AiO/HTPC

Ha meghibásodik a notebook kijelzője, akkor az szinte mindig egy olyan hiba, amit csak rettentő drágán lehet orvosolni. Főleg, ha jobb minőségű kijelzőről van szó, amely emellett még az érintést is érzékeli. Mivel maga a notebook tökéletesen működik külső kijelzővel, kézenfekvő megoldás, ha egy monitor vagy tévé hátlapjára felerősítve használod tovább. Egyedül csak arra kell figyelni, hogy a monitoron/tévén és a notebookon is legyen legalább egy digitális csatlakozó. (Egyébként ha nincs digitális csatlakozó a notebookon, akkor sincs minden veszve, hiszen USB-s adapterrel a helyzet orvosolható.)

A notebook ilyen jellegű újrahasznosítása egyébként hasonló ahhoz, mint amit az előző pontban ajánlottunk, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a külső kijelző nem opció, hanem elvárás. Ha a gépet monitor mögé rejted el, akkor gyakorlatilag egy minden egyben AiO PC-t kapsz, de jó ötlet az is, ha a tévé körül rejted el a notebookot, hiszen ebben az esetben lesz egy olyan HTPC-d, amely garantáltan minden formátummal megbirkózik. Amennyiben ezt az utat választod, olvasd el a 74. oldalon lévő cikkünket is, ahol megmutatjuk, hogyan tudod a Kodit beállítani úgy, hogy a notebook tényleg vérbeli HTPC-ként viselkedjen.

4. HDD vagy SSD újrahasznosítása

A notebook merevlemeze vagy SSD-je a legritkább esetben hibásodik meg; szinte biztos, hogy az adattárolók túlélik a laptopot. Kézenfekvő tehát, hogy ha az eszköz megy is a kukába, akkor a HDD-t, SSD-t kimentheted belőle. A merevlemez szinte biztosan SATA csatolófelületű, az SSD pedig M.2-es foglalatot használ - ez lehetőséget ad arra, hogy ha szeretnéd az asztali gépben tovább használni őket, akkor azt minden gond nélkül megteheted. Ha van NAS-od, érdemes azon is elgondolkodni, hogy az adattároló oda kerül - extra kapacitáshoz juthatsz úgy, hogy mellette a fogyasztás csak egészen minimális mértékben fog megnövekedni.

A kiszerelést sok esetben egy, direkt erre a célra létrehozott ajtó segíti a gép alján, az ultrabookoknál viszont szinte kivétel nélkül el kell távolítani a teljes borítást ahhoz, hogy hozzáférj az SSD-hez. Ha nem tudod, hogyan állj neki a szerelésnek, fordulj az ifixit.com-hoz.

Természetesen a HDD-t/SSD-t nemcsak belső meghajtóként, hanem külső adattárolóként is hasznosíthatod, ehhez csak egy megfelelő tokra lesz szükséged. Az M.2-es foglalatba illeszkedő SSD-knél figyelj arra, hogy az SSD SATA vagy NVMe szabványt használ-e, és olyan tokot válassz, amely illik hozzá. Az így kapott külső HDD-t pedig rengetegféle módon használhatod: nemcsak normál, külső adattárolóként vetheted be, hanem Raspberry Pi-hez vagy egyes routerekhez csatlakoztatva egy alapfunkciós NAS-t készíthetsz belőle, de csatlakoztathatod a tévéhez is az adások rögzítéséhez.

5. Készíts Bluetooth-hangszórót

Ha szeretsz bütykölni, akkor a hangszórókat is újrahasznosíthatod - persze csak akkor, ha a notebookban lévő páros elég jó hangminőséggel rendelkezik. És azt is rögtön el kell mondanunk, hogy ez nem az a projekt, amely anyagilag is megéri: kell vásárolnod Bluetooth-adaptert, kapcsolót és akkumulátort vagy tápegységet. BT-s hangszórót tehát elsősorban akkor készíts, ha szeretsz bütykölni. A folyamat nem túl komplex, de annyira nem is egyszerű, hogy ebben a cikkben részletesen kitérjünk rá; az interneten érdemes szétnézni, hogy milyen modulokkal és pontosan hogyan lehet megépíteni a kütyüt, miután sikerült kiszerelni a hangszórókat a notebookból.

6. Készíts monitort

Nem csak a hangszórót, a monitort is használhatod külön, ha a notebook alaplapja hibásodott meg, és úgy döntesz, hogy nem áldozol a javítására. A Bluetooth-hangszóróhoz hasonlóan ez a projekt is inkább azok számára készült, akik nem a szuper olcsó, hanem a "kalandos" megoldásokat keresik. Ez a projekt is igényel némi szakértelmet vagy legalábbis kézügyességet, és pár komponens vásárlására is szükség lesz, hiszen valamilyen módon a tápellátást biztosítani kell, és meg kell oldani az eszközök csatlakoztatását. A notebook kijelzője valószínűleg használható önállóan is, de erre nincs 100 százalékos garancia, ezért mielőtt nekilátsz a szükséges kiegészítők megvásárlásának, keress az interneten egy olyan útmutatót, amely pontosan a te kijelződ típusához készült.

7. Add vagy ajándékozd el

Ha a fent vázolt hat verzió közül egyik sem nyerte el a tetszésedet, megpróbálkozhatsz a notebook eladásával vagy elajándékozásával - attól még, hogy neked nincs szükséged egy félig-meddig működő eszközre, egyáltalán nem biztos, hogy másnak sincs. Lehet, hogy valaki éppen a te notebookodat keresi, akár szervdonornak. Végső esetben kereshetsz egy szervizt, és kérhetsz árajánlatot, bár ebben az esetben azért ne számíts rá, hogy egy családi vacsora áránál többet kapsz majd a notebookodért. Ha eladod vagy elajándékozod a notebookot, akkor a merevlemezre vagy az SSD-re fordíts kiemelt figyelmet, és mindenképpen töröld a rajta lévő összes adatot olyan módon, hogy azok később semmi esetre se legyenek visszaállíthatók. Érdemes az összes szoftvert is törölni hiszen a megvásárolt programokat továbbviheted egy új gépre - kivételt egyedül a Windows képez, amely szinte mindig a notebookhoz kötött, ezért az a korrekt, ha a termékkulcsot is átadod az új tulajdonosnak.

Így szabadulj meg a hulladéktól!

Ha minden kötél szakad, és a notebook vagy legalábbis egy része, miután a kijelzőt és a hangszórót hasznosítottad, végül mégis a kukában köt ki, akkor nyomatékosan felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a laptop a benne lévő anyagok miatt veszélyes hulladéknak minősül, ezért nem dobhatod ki csak úgy egyszerűen a háztartási hulladékkal. Az elektronikai hulladékot az arra kijelölt lerakóhelyen kell leadni, a hulladékgyűjtő udvarok pontos helyéről pedig interneten találsz tájékoztatást, elsősorban a hulladékgyűjtést végző vállalat honlapján.

Az átlagos háztartási mennyiséget a hulladékgyűjtő udvarok térítésmentesen veszik át. Emellett érdemes tudni, hogy ha új notebook vásárlása mellett döntesz, akkor a kereskedőnek a régi gépet - ha igényled - kötelessége díjmentesen átvenni.

Amit ne csinálj: USB-s akkumulátor

A notebook akkumulátora hordozható akkumulátorként még akkor is bőven megfelelő lehet, ha a laptop meghajtására már csak rövid ideig képes. Az interneten számtalan leírást találsz, és rengeteg DIY-készletet lehet venni, amivel az akkumulátort átalakíthatod és powerbanket készíthetsz belőle. De kérünk szépen, hogy ne tedd! És jó okunk van ezt kérni. Az akkumulátor nem játék, meglehetősen veszélyes üzem. Egyrészt a laptop-akkumulátorokat úgy tervezték, hogy a notebook tokja védelmet nyújtson számára; enélkül fizikai sérülést kockáztatsz, és azt, hogy az akkumulátorban lévő veszélyes (mérgező) anyag kijut a környezetbe. Másrészt elég egy apró hiba, és az akkumulátor könnyen túlmelegedhet, ami rosszabb esetben tüzet okozhat, vagy robbanáshoz vezethet. Ha valamin, akkor ezen az egy dolgon nem éri meg spórolni.

Ha szeretnél további tippeket kapni, akkor szerezd be a 2022/09-es PC World magazint, amely mellé értékes szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz a hasznos tanácsok mellé.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.