Hirdetés

Így utazz a laptopoddal külföldre



|

Több dologra is megéri gondolni, mielőtt külföldre visszük a notebookunkat.

Hirdetés

Manapság hardveres szempontból már nem olyan nehéz utazni egy laptoppal, elvégre nincs szükség modemekre és speciális eszközökre, Wi-Fi-t, Ethernetet szinte bárhol találunk a világban. Napjainkban sokkal inkább az adataink védelme és biztonsága az, amire kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ha átlépjük az országhatárt - de persze akkor is, ha itthon használjuk. 

Hirdetés

 

Adatbiztonság

Nem túl nagy az esélye, hogy egy reptéren vagy egy határnál át akarnák kutatni a merevlemezünk vagy SSD-nk tartalmát, de azért erre is sor kerülhet, így jobb előre felkészülni. Általában azt szoktuk mondani, hogy az érzékeny fájlokat nem árt titkosítani, jelszavas védelemmel ellátni - jelen helyzetben azonban ez nem elég. Amennyiben a hatósági személyeknek feltűnnek a titkosított tartalmak vagy egy titkosítóprogram, akkor követelhetik, hogy mutassuk meg, mit akartunk elrejteni. 

 

Mantis
Mantis
Itt sem árthat egy laptop

 

Éppen emiatt jobb, ha a nagyon érzékeny adatokat inkább otthon hagyjuk egy merevlemezen, vagy titkosított formában feltöltjük a felhőbe, ha szükségünk lesz rá az utazás során. A laptop meghajtójáról ezután minden ilyesmi eltávolítható, de persze biztonságos törlés funkcióval, és a titkosítóprogram törlésével. A kevésbé titkos anyagok nyugodtan meghagyhatóak, a bankszámlaszámaink és az irataink digitális listái nem érdeklik majd a hatóságokat. 

A felhőbe mindenesetre nem csak az érzékeny fájlokat érdemes feltenni, hanem minden olyasmit, amire szükség lehet máshol - ilyenkor nagyszerű, hogy bármilyen gépről, bárhonnan elérhetjük a feltöltött adatokat. 

 

Ilyenkor is hasznos a felhő

 

Adapterek, adók

Amennyiben valaki hosszabb ideig marad egy országban, akkor az adott ország nevével kapcsolatban érdemes lehet beírni a laptop és a duty szavakat a keresőbe. A Duty Calculator is segít például eligazodni, hogy melyik országban mire lehet számítani. 

Amint fentebb említettük, technikai problémáktól manapság már nem igazán kell tartani - a töltőfej azonban a mai napig kritikus pont. A különböző országokban különböző fali csatlakozókkal és feszültségi értékekkel találkozhatunk, így nem biztos, hogy a gép gyári töltője használható lesz. Ilyenkor jön jól egy utazóadapter, ami szerencsére bármelyik nagy piactérről beszerezhető univerzális formában, néhány ezer forintért. Érdemes olyat választani, amivel a telefon vagy a táblagép töltése is megoldható. 

 

Hasznos apróság az utazások során

 

Ti milyen gyakran utaztok külföldre? A laptopot is viszitek ilyenkor magatokkal? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.