Hirdetés

Így válasszunk videojátékot a gyermeknek



|

Nem kell megijedni, könnyű biztonságos játékot venni a kisebbeknek.

Hirdetés

A videojátékok már évtizedek óta gyermekek millióinak nyújtanak remek szórakozást, azonban a szülők jelentős része alig tud valamit erről a kikapcsolódási formáról. Rémhíreket lehet hallani, melyek szerint a játékok nem tesznek jót a gyermekek általános szocializációjának, agresszívvá válnak tőlük, sőt: az iskolai lövöldözések alkalmával szinte mindig előkerül, hogy biztosan a játékok a felelősek az efféle tragédiákért.

Hirdetés


Ezen állítások mellőzik a tudományos bizonyítékokat, két dolog azonban egyértelműnek tűnik: a gyermekek megfelelő nevelés és odafigyelés nélkül könnyedén eltévedhetnek a világban, másrészt pedig nem szabad olyan videojátékokkal játszaniuk, amelyek témáit az életkoruknál fogva félreértelmezhetnek.


Így válasszunk biztonságos játékot

Szerencsére egyáltalán nem nehéz mit sem sejtő szülőként megfelelő játékot választanunk a gyermekünknek, ugyanis a bolti vagy digitális vásárlás esetén szinte mindig fel van tüntetve a játékok PEGI-besorolása. Dobozos játékszoftver beszerzése esetén a PEGI jelzéseit a doboz elején vagy hátulján találjuk, digitális vásárláskor pedig valahol a termék adatlapján lesznek a kis jelzések.

Call of Duty: Advanced Warfare (PEGI 18)


A 2003-ban bevezetett Egységes Európai Játékinformációs Rendszer célja, hogy megbízható és független tájékoztatást nyújtson a játékok tartalmáról, lényegében a filmek és tévéadások esetében megszokott korhatár-besorolásról van szó. A rendszer segítségével a szülő akkor is nyugodtan vásárolhat egy játékot a gyermekének, amennyiben fogalma sincs az adott termékről, csak a boltban nézelődve akadt meg a tekintete a dobozon.

Disney Infinity 2.0 (PEGI 7)


Fontos megemlíteni, hogy a PEGI életkori besorolásai az erőszak, a káromkodás, az általános félelemkeltés, a meztelenség, a droghasználat, a hátrányos megkülönböztetés ábrázolása, a szerencsejáték, továbbá a többjátékos mód megléte alapján kerülnek megállapításra, semmi közük sincs a nehézségi fokhoz. A kimondottan gyermekek számára készült játékok szerencsére könnyen felismerhetőek a borítójuk alapján, így ezzel nem lehet probléma. Csupán arról van szó, hogy egy átlagos sakkjátékot életkortól függetlenül mindenki számára ajánlhatónak tart a PEGI, ám egy hároméves számára nem feltétlenül ez a legjobb választás.


Több jelzés is lehet a borítón

A PEGI esetében a játék borítójára több tájékoztató jelzés kerülhet, ezek közül a kötelező darabot csak az életkori besorolás (3, 7, 12, 16, 18) jelenti. Ezen túlmenően a fentebb felsorolt tényezők is külön jelölést kaphatnak. Az erőszakot például az összezárt ököl jelenti, a fecskendő a kábítószeres témákat jelöli, a pók pedig az ijesztgetésre utal.


A pontos jelzések, továbbá a magyar nyelvű leírásuk megtalálható a PEGI lokalizált weboldalán. A webhelyen további információk olvashatóak a PEGI programmal és videojátékokkal kapcsolatban, továbbá keresni lehet rajta a már besorolt videojátékok közt.


(Nyitókép: Bea Respresa / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.