Hirdetés

Így vásárolj használt laptopot!



|

Tökéletes asztali gépet vagy notebookot vehetsz használtan is, de sokkal körültekintőbbnek kell lenned, mint új készülék vásárlásakor. Segítünk elkerülni a buktatókat.

Hirdetés

Manapság szédítő notebookárakkal lehet találkozni a szaküzletekben és a webshopokban, ráadásul még 300 ezer forint magasságában is számolnod kell egyértelmű kompromisszumokkal, 200 ezer forint alatt pedig mindez fájdalmas szintet is ölthet. Nem te vagy az egyedüli, aki egy-egy ilyen lehangoló laptopvadászat során a használtcikk-piac kínálatánál köt ki.

Itt máris felszökhet a pulzusod, és ez nem véletlen: már 100-140 ezer forint körül Intel Core i5-ös gépet találhatsz akár full HD felbontású kijelzővel, SSD-vel és például ujjlenyomat-olvasóval - természetesen mindehhez jár a legálisan telepített Windows 10 is. A kínálat óriási, rengeteg a privát és az üzleti hirdetés, sokan még garanciát és személyes kipróbálási lehetőséget is ajánlanak. Mielőtt azonban lelkesen rávetnéd magad a kiszemelt használt laptopra, néhány dolgot ellenőrizz, hogy elkerüld a csalódást és az anyagi veszteséget.

Hirdetés

Ne higgy a hirdetésnek!

Ahogy azt a weben már megtanulhattad, érdemes óvatosnak lenni és nem feltétlenül elhinni mindent. Ez különösen igaz a hirdetésekre, pláne akkor, ha az ajánlat túl szép, hogy igaz legyen. Hiába bukkansz egy kifejezetten a használt laptopok és PC-k adás-vételével foglalkozó fórumra, ott is bármikor feltűnhetnek szélhámosok és csalók. Jól jegyezd meg, senki sem fog irreálisan alacsony áron modern gépet eladni. Tájékozódj az eladó kilétéről, megbízhatóságáról, korábbi tevékenységéről - a legtöbb felületen találsz megbízhatósági indexet is minden felhasználóhoz.

Fontos, hogy előre ne utalj pénzt, és mivel nagyobb értékű, bonyolult és kényes terméket készülsz vásárolni, igyekezz azt fizetés előtt személyesen is kipróbálni.

Mielőtt elmerülsz a használt PC-k hirdetéseiben, próbáld meghatározni, hogy leendő géped mely paraméterei a legfontosabbak számodra. A használt masinák külseje gyakran karcos, kissé kopottas, ám ez a használatot nem befolyásolja, legfeljebb esztétikai kifogás lehet. Sokkal nagyobb gond, ha például egy-egy port túl laza, vagy már nem is érintkezik, kontakthibás. Akkor is fújj visszavonulót, ha a gép egyes elemei töröttek, feszegetés, többszörös amatőr szerelés nyomai látszanak a készülékházon.

Mielőtt leszerveznéd a személyes megtekintést, érdemes a hirdetés szövegénél és képeinél jobban is megismerni a konfigurációt. Kérd meg az eladót, hogy küldjön e-mail-címedre egy komplett hardver-, és szoftverleltárt, amiből a gép legtöbb eleme hajszálpontosan meghatározható. Erre a célra ideális az AIDA64 programja, amely egy gombnyomással elkészíti a kívánt, könnyen navigálható leltárfájlt. Az ingyenes HWiNFO is kiváló segédprogram a feladatra, a begyűjtött adatok pedig nagyon értékesek.

Kiderülhet például, hogy ugyan a CPU+iGPU+RAM és SSD kombináció csábító, de a CPU irreálisan magas hőmérsékleten dolgozik, vagy éppen az SSD cellái kezdik feladni. Előbbi utalhat elöregedett hőpasztára és legyengült hűtési rendszerre is, míg utóbbinál számolnod kell azzal, hogy a vételárhoz egy új SSD költségét is hozzá kell majd csapnod.

A pixelhibát még ilyen leltárjelentéssel sem tudod kiszűrni, ezért például ezt is érdemes vásárlás előtt tisztázni, mert egy laptop panelcseréje nem olcsó mulatság.

Ne lepődj meg azon, hogy a használt notebookok kínálatában erős túlsúlyban vannak az üzleti modellek. A ProBook/EliteBook vagy például a ThinkPad gépek sokkal masszívabbak, mint a végfelhasználói piacra készültek, ráadásul ezeket a hazai, használt PC-kel kereskedő vállalkozások sokszor külföldi cégektől vásárolják fel nagy mennyiségben. Itt kiváló vételeket lehet elcsípni: nem túl lestrapált, jól felszerelt, tiszta forrásból érkező eszközöd lehet, amelyhez szinte kivétel nélkül garancia is jár, sőt több kereskedő veszi a fáradságot, és újraértékesítés előtt kitakarítja, rendbe rakja a kínált PC-ket. Ez persze némileg magasabb árat jelent, és sokszor a magyar billentyűkiosztásért is felárat kell fizetned.

Kínai szépségek

Már évekkel ezelőtt megjelentek a hazai és külföldi webshopok kínálatában az ismeretlen gyártóktól származó, rendkívül vonzó áron beszerezhető, vadonatúj notebookok, 2020-ban pedig nagyon sokan kényszerültek arra, hogy ilyet vásároljanak otthoni munkájukhoz, tanulásukhoz. A nagy kínai webshopok kínálatában azóta is rengeteg ilyen PC-t találhatsz, kezdve a pár tízezer forintos modellektől a drágább, prémiumnak beállított konfigurációkig. A terméklapokon látható képeken, videókon igen megkapók ezek a gépek: elegáns, modern külső, vékony káva, kicsi töltő és semmi, bóvlira hajazó megoldás.

A hirdetők arra is figyelnek, hogy az aktuálisan felkapott funkciókat hirdessék: például ujjlenyomat-olvasó, full HD-kijelző, SSD. Ugyanakkor jobban átbogarászva a hirdetést több aggasztó részletet is fogsz találni. Például a platform generációkkal ezelőtti, elavult, és rendkívül gyenge, a memória nem bővíthető, sőt a teljes gép szerelhetősége, javíthatósága csapnivaló, az SSD pedig valójában eMMC, ami ugyan NAND flash alapú adattároló, ám nagyságrendekkel lassabb. Szintén elavult a Wi-Fi, a kijelzőpanel színhűsége pocsék, az összeszerelés minősége pedig kritikán aluli. Ha ehhez még hozzácsapod a nehezen érvényesíthető garanciát, máris egyértelmű, hogy ilyen laptopot csak az igazán kalandvágyó felhasználóknak szabad megkockáztatniuk, és ők se ezen tárolják pótolhatatlan adataikat.

Tesztkörök

Miután sikerült beszerezned a kiszemelt használt notebookodat, és az előzetes átvizsgálás, kipróbálás során nem tapasztaltál semmilyen gondot, javasolt azonnal munkára fogni. Telepítsd rá programjaidat, frissítsd a rendszert, használd ki lehetőleg az összes funkcióját.

Futtass terheléses tesztet is, mint például a Prime95 és a FurMark, és több Wi-Fi-hálózatra is felcsatlakozni komolyabb netezés, letöltések miatt.

Az intenzív használat során könnyen kibukhat egy-egy rejtett, nehezen észrevehető hiba, amely valamely komponens meghibásodására utalhat. Ilyenkor még megpróbálkozhatsz az eladónál reklamálni, ám hacsak nem végzetes a hiba, vagy nem egy megbízható kereskedőtől származik a laptop, jó eséllyel kénytelen leszel magad megjavítani a PC-t.

Ha irodai, professzionális gépről van szó, nagy szerencséd van, mert ezeknél különösen odafigyelnek a gyártók a cserealkatrészekre, ráadásul a szervizelés is sokkal egyszerűbb a gyártó által publikusan elérhető szerelési segédletet használva. Használt gépedet (bár ez részben az újonnan vásárolt számítógépekre is igaz) csak mindezek elvégzése után fogd be éles munkára, így biztos lehetsz benne, hogy még sokáig megbízható, jól működő társad lesz a mindennapokban.

További hasznos cikkekre bukkanhatsz, ha megvásárolod a 2021/08-as PC World magazint, amely mellé remek szoftverek és egy PC-s játék is jár ajándékba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.