Hirdetés

Lakásod mint okosbirodalom



|

Elutaznál, de félsz magára hagyni otthonodat hosszabb időre? Napközben is ránéznél háziállatodra? Mutatunk néhány igen hasznos okoskütyüt ehhez.

Hirdetés

Elsősorban a kényelmet szokták kiemelni a gyártók, amikor okosotthon-kiegészítőiket népszerűsítik, pedig van egy másik, legalább ennyire vonzó tulajdonsága az intelligens eszközöknek, ez pedig a biztonság. A kényelmi szolgáltatásokat egy okosizzó vagy okoskonnektor esetében nem kell ecsetelnünk: úgy kapcsolhatod fel vagy le a világítást, illetve egyéb hagyományos elektronikai eszközeidet, hogy fel sem kell állnod foteledből, sőt akár távolról is vezérelheted ezeket.

A TP-Link Tapo mobilos applikációban azonban nem csupán a közvetlen vezérlés lehetősége adott, előre rögzített eseményeket, jeleneteket is felvehetsz, hogy még a kapcsolgatásokkal se kelljen bajlódnod.

Hirdetés

Okos lakótársak

Érdemes kiemelten kezelni a betörések, lopások megelőzését, vagyis a preventív védelemre költeni. Szerencsére ez ma már nem luxus, és könnyen kivitelezhető.

A hagyományos eszközök, mint például a biztonsági zár és a rács mellett az elrettentés, a betörés megnehezítése a legfontosabb, ebben pedig jó szolgálatot tehetnek az okoseszközök.

A legkézenfekvőbb az okosizzó, amelyet beprogramozhatsz úgy, hogy meghatározott időpontban be-, majd kikapcsoljon. Ezt akár több szobában, többféle időközönként is megteheted, ezzel azt az illúziót keltve, hogy valaki él és járkál a lakásodban. Az L530E-vel a világítás színét is kiválaszthatod 16 millió színárnyalatból, emellett pedig a fix időpont helyett napkeltéhez és napnyugtához is igazíthatod a ki-be kapcsolást.

Hogy még hihetőbb legyen az "illúzió", okoskonnektort is érdemes bevetned. A P100-as nagyon kis helyet foglal, és szintén a Tapo alkalmazásból programozható. A világítással összehangoltan komplex jelenetet is beállíthatsz, és bevonhatsz például egy tévét vagy egy ventilátort, esetleg rádiót is. Persze kényelmi szempontok miatt is jó ötlet az ilyen okoskonnektor bevetése, legyen szó akár egy-egy eszköz ütemezett töltéséről, tévé, ventilátor, kávéfőző vagy egyéb eszköz automatikus lekapcsolásáról.

Az egyszerű telepítés és használat alapja a Wi-Fi-kapcsolat, vagyis indokolatlan lenne drága vezérlőközpontot telepítened, sőt extra kiegészítőkre, kábelezésre sem lesz szükséged.

Ha kockázatosnak tartod megosztani otthoni WLAN-hálózatodat az okoseszközökkel, akkor mutatunk egy egyszerű és elegáns megoldást: ez nem más, mint a vendég-Wi-Fi, vagyis másodlagos WLAN-hálózat.

A legtöbb modern router már kínál ilyet, amelynek nagy előnye, hogy nem csupán az SSID és jelszó más, de a fő hálózattól is teljesen elszeparált és akár forgalomkorlátozott is lehet. Kiválóan alkalmas arra, hogy okosotthon-kiegészítőidet ezen keresztül kapcsold az internetre, elérni amúgy is felhőn keresztül és nem lokális hálózaton fogod őket.

Szemed a lakásodon

A passzív védelmi vonal az okoseszközökkel kiegészítve kellően elrettentő erőt tud képviselni, ám ezt érdemes még kamerával is kiegészíteni, így bármikor, a világ bármely pontjáról rá tudsz nézni lakásodra, értékeidre. A Tapo C210 okoskamera szintén mindössze tápellátást és Wi-Fi-hálózatot igényel, ezt követően okostelefonodról, tabletedről távolról is elérheted. A miniatűr kamera felszerelése, beüzemelése egyszerű, és még a rossz fényviszonyokra sem kell ügyelned, ugyanis kilenc méterig éjjel is lát. A 3 megapixeles kamera full HD-ben rögzít (H.264, 15 fps), méghozzá hanggal együtt.

De nem csupán mikrofont, hangszórót is elrejtettek benne, így akár távolról is "hazaszólhatsz". A felvétel lehet körkörös és nonstop, amihez micro SD-kártyát helyezhetsz a kamerába, de a mozgásérzékelésre aktivált jeleneteket a felhőbe is feltölti a Tapo rendszere, sőt az applikáció rögtön riaszt is ilyenkor. A C210 egy PT-kamera, így távolról mozgatni is tudod négy irányba (360 és 114 fok), hogy még véletlenül se maradjon vakfoltja a rendszernek. Ha pedig éppen otthon vagy, és nem szeretnéd, hogy "figyeljen" a kamerád, egy pöccintéssel átválthatsz privát módra. Ilyenkor a lencséjét fizikailag letakarja a kamera, és leállít mindenféle rögzítést, illetve riasztást.

A szóban forgó termékek: 

Tapo C210 biztonsági kamera

Ár: 11 990 Ft
Főbb funkciók: full HD, PT-mozgatás, távoli elérés, H.264, 15 fps, 3 MP, mSD (256 GB-ig), Wi-Fi 4, mozgásérzékelés, éjjellátás, kétirányú hangátvitel, privát mód, iOS és Android

Tapo P100 okoskonnektor

Ár: 4990 Ft
Főbb funkciók: max. 2,3 kW, 10 A, Wi-Fi 4, fizikai ki-be kapcsoló gomb, 51×72×40 mm, Wi-Fi 4, iOS és Android, beltéri használatra

Tapo L530E okosizzó

Ár: 4590 Ft
Főbb funkciók: 16,7 millió színárnyalat, Wi-Fi 4, 806 lumen, 8,7 W átlagfogyasztás, 2500-6500 K színhőmérséklet, szabályozható, E27-foglalat

Ha szeretnél még több tippet olvasni, valamint ajándékba kapni remek teljes verziós szoftvereket és értékes PC-játékot, akkor szerezd be a 2021/07-es PC World magazint!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.