Hirdetés

Lassú az otthoni interneted? Így tudod a legegyszerűbben felgyorsítani



|

Lehet, hogy a te routeredben is ott lapul egy nagyon fontos funkció, ami akár egy csapásra megoldhatja otthoni hálózati gondjaidat. Ez a QoS.

Hirdetés

Egyenesen a szerverek világából érkezett a Quality of Service névre keresztelt adatfolyam- és sávszélesség-menedzsment a végfelhasználók routereire, amelyre már nagy szükség volt ezen a területen is. A motorháztető alatt rendkívül bonyolult algoritmusokra épül a látszólag egyszerű technológia, ennek futtatásához elengedhetetlen volt, hogy sokat erősödjenek a routerek központi egységei. Megmutatjuk, milyen elven működik a QoS, hogyan tudja jelentősen javítani a felhasználói élményt, és azt is megtudod, hogyan kapcsolhatod be akár te is otthoni routereden.

Hirdetés

Nem minden adatcsomag egyenlő

Az internetszolgáltató nyújtotta sávszélességet egy átlagos router megnyitja az otthoni hálózat előtt, és innentől kezdve nem tesz mást, mint igyekszik minden adatcsomagot egyenrangúként kezelve feldolgozni és eljuttatni a céleszközhöz (ez a best effort működési elv). Mindez kevés adatfolyam és eszköz, valamint kellőképpen nagy sávszélesség mellett nem is olyan nehéz feladat még egy átlagos, belépőszintű útválasztó számára sem. Ugyanakkor az eszközök számának növekedése mellett ma már sok olyan szolgáltatás népszerű a végfelhasználók körében, amelyek folyamatos és stabil sávszélességet, kevés eldobott adatcsomagot és alacsony késleltetést igényelnek. Elég, ha csak a ma már mindenki által napi szinten használt videokonferenciákat, online játékokat vagy éppen az audio- és videostreaming adásokat említjük. Biztos sokan tapasztaltátok már, hogy egy-egy nagyobb letöltés hatására ezek a valós idejű, stabil adatkapcsolatra épülő szolgáltatások szakadozni kezdtek, szétcsúszott a hang-kép szinkron, vagy akár bontott is a kapcsolat.

A QoS erre a problémára, vagyis a hálózati erőforrások megfelelő elosztására kínál elegáns megoldást, mégpedig úgy, hogy prioritást ad az egyes adatcsomagoknak.

Intelligens forgalomirányítás

A QoS technológia aktiválásához először meg kell határozni a routernek, hogy mekkora sávszélesség érhető el le- és felfelé irányban. Amint ezek az értékek adottak, routered fel fogja kínálni a QoS bekapcsolását, amely többféle elven is működhet. Egyrészt lehet eszközalapú, amikor megadhatod, hogy mely eszközeid élvezzenek feltétlen prioritást más készülékek előtt - legyen szó bármilyen típusú adatkapcsolatról. Néhány helyzetben ez megfelelő, de általánosan inkább az adatcsomagtípusú QoS az ideális, vagyis amikor azt jelölheted ki, hogy mely szolgáltatások fontosak számodra. A QoS irányításához a routernek egyszerre több paramétert is vizsgálnia kell, ezért az átlagosnál erősebb, központi vezérlőchipre van szükség.

Sávszélesség: A routernek fontos tudnia, hogy mekkora sávszélességgel gazdálkodhat, és a kiemelt szolgáltatásoknak mennyit oszthat ki úgy, hogy a többi kapcsolat se szakadjon meg.

Késleltetés: Az az idő, amennyire az adatcsomagnak szüksége van, hogy az egyik pontból eljusson a másikba. Például a VoIP és videochat alkalmazások, valamint a játékok számára a 10 ms körüli vagy alatti késleltetés nagyon fontos tényező, fájlletöltésnél ellenben nem kritikus ez az érték.

Adatcsomagvesztés: A packet loss a hálózati kapcsolatok, bufferek túlterheltségét mutatja. Miközben a kiemelt szolgáltatások nem akadozhatnak, fontos, hogy a csomagvesztésre érzékeny kapcsolatoknál, mint például egy fájlfogadás vagy e-mail-letöltés, nem veszhet el csomag. Ugyanez egy videochat során kevésbé okoz gondot.

Jitter: A hang- és videóalapú chatek minőségét látványosan rontja, ha az adatcsatorna kezelése nem képes alkalmazkodni az egyenetlen, olykor-olykor hirtelen megugró (de azonos szolgáltatáshoz tartozó) terheléshez.

A Quality of Service technológia az adatcsomagok fejlécét használja fel, innen olvassa ki, hogy mely szolgáltatáshoz tartozik és mi a célállomása az adott információnak. Ha ez például egy videochathez tartozó adatcsomag, akkor magas prioritást ad neki, és a várakozási sorban előresorolja, míg ha ez egy FTP-letöltéshez vagy e-mailhez tartozik, akkor hátrébb sorolja, hiszen utóbbiak nem számítanak időkritikus adatnak.

Aktiváld a QoS-t!

A megfelelően beállított QoS képes egy csapásra drasztikusan javítani a felhasználói élményt.

Az eddig szakadozó videochat- és streaming adások mostantól folyamatosak akár kiváló minőségi beállítások mellett is, az online játékok nem kapcsolódnak le a szerverről, amint egy másik eszközön letöltést indítunk, és a böngésző sem jelez időtúllépést az oldallehívások során.

Mindezt csupán azzal értük el, hogy megmondtuk a routernek, mekkora sávszélességgel gazdálkodhat, és rábíztuk, hogy az adatcsomagokat ne egyenlően, hanem az általunk megjelölt prioritással kezelje. Persze mindez jelentős pluszterhet ró a központi egységre, ám ekkora számítási kapacitásra már a modern belépőszintű routerek is képesek. Például már a 20 ezer forint alatt beszerezhető Archer AX10-es router is kínál eszközalapú QoS-t, 1,5 GHz-es, hárommagos vezérlőchipje könnyedén elboldogul a fejlett adatcsomag-kezeléssel. A szolgáltatásalapú QoS-t középkategóriától felfelé, például az AX50-es modelltől várhatod el.

Ha szükséged van további tippekre, valamint szeretnél remek teljes verziós szoftvereket és értékes PC-játékot ajándékba kapni, akkor vedd meg a 2021/05-ös PC World magazint!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.