Hirdetés

Meddig marad életben egy HDD?

|

Cikksorozatunkban megnézzük, általánosságban meddig húzzák a különféle adattárolók.

Hirdetés

Amikor az adattárolásra kerül a sor, az igényektől függően rengeteg alternatívából választhatunk. A befutó attól függően lehet más és más, hogy a fő szempont a vásárláskor a nagy kapacitás, a szupergyors teljesítmény vagy éppen a hordozhatóság. De vajon melyik típusú adattároló milyen sokáig marad életben? 

Hirdetés

Azt a legtöbben már saját tapasztalatból tudják, hogy a CD-k és a DVD-k nem tartanak örökké. De mi a helyzet a merevlemezekkel és az SSD-kkel? Ebben a cikksorozatunkban megnézzük, hogy általánosságban meddig húzzák a különféle adathordozók. 

 

Sérült tányér

 

A merevlemezek

A merevlemezekről tudjuk, hogy a róluk letörölt adat valójában nem vész el nyomtalanul. A biztonsági szakértők időről időre összegyűjtik a leselejtezett gépek merevlemezeit, csak azért, hogy megmutassák, mennyi adatot lehet még kinyerni és visszaállítani ezekről. Miközben a legbiztosabban a fizikai megsemmisítéssel tüntethetünk el minden nyomot, addig ez nem jelenti azt, hogy a HDD-k hosszú távon is megbízhatóak, és örökké életben maradnak. 

A HDD-k mozgó alkatrészek segítségével működnek, a forgó lemezt pedig egy mágneses fej olvassa belül. Mint minden mozgó dolog, idővel ez is megadja magát. A fejegység ráadásul nagyon szerencsétlen esetben meg is sértheti a lemezt, mondjuk gyártási hibából adódóan vagy egy komoly villámcsapásnál. 

Általában egy HDD-t valamilyen fizikai hiba miatt cserélünk le, mint például a fentebb említettek. 

 

Egyik sem tart örökké

 

Mennyi az annyi?

A merevlemezek várható élettartamára a BlackBlaze 2013-as átfogó tanulmánya alapján lehet a legjobban becslést adni. Ők akkor 25 000 HDD-t vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy a merevlemezek körülbelül 5 százaléka az első másfél évben adja meg magát, legtöbbször gyártási hibák miatt. 

A negyedik évig általában nincs gond, ha a másfél évet kihúzta az eszköz. Négy év után a "halálozás" aránya 11,8 százalékra emelkedik - ugyanakkor a meghajtók 74 százaléka ennyi idő után is stabil, jól működő marad. 

Amennyiben a HDD-t nem használjuk aktívan, hanem mentés céljából feltöltjük tartalommal, és biztonságosan tároljuk, akkor hosszú évekig képes biztonságban tartani az adatainkat. Ilyenkor csak az erős mágneses forrásoktól kell távol tartani, illetve néhány évente egy ellenőrzést végrehajtani. 

 

Mindig érdemes két helyre menteni

 

Nektek mennyire voltak megbízhatóak az eddigi merevlemezeitek? Mire szoktatok adatot menteni? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.