Hirdetés

Még 5 windowsos szokás, amire szükséged van



|

Mutatunk még néhány dolgot, amelyekre a Windowsban rendszeresen figyelni kell.

Hirdetés

Legutóbb már megmutattunk néhány olyan témakört, amelyben valamilyen szokást kell kialakítani, ha a Windowszal mindennapos együttélést tervezünk. Nem lehet például felelőtlenül kattintgatva végigmenni egy telepítésen vagy egyből rányomni a nagy letöltésgombokra a weboldalakon. Nézzünk még néhány olyan dolgot, amire jó odafigyelni. 

Hirdetés

 

Nem rendszergazdai fiók használata

Akik gyakrabban használnak Windowst, azok szeretik, ha minden beállítást elérnek. Azonban meg kell jegyezni, hogy ha a mindennapok során egy rendszergazdai jogokkal felruházott fiókot használunk, akkor akár bajba is sodorhatjuk magunkat. Egy normál felhasználói fiókból még vész esetén sem lehet akkora kárt okozni egy gépen, így elővigyázatosságból nem árt megfontolni, hogy alaphelyzetekre egy ilyet használjunk a Windowsban. 

 

Felesleges eszközök törlése

Sajnos azt kell mondani, hogy a hosszú évek során hiába próbáltak minket meggyőzni a fejlesztők a Registry-takarítók csodálatos képességeiről, az évek és a gyakorlat azt mutatja, hogy inkább városi mítoszról van szó, mintsem bármi kézzelfogható előnyről. Az effajta takarítóprogramok használata helyett érdemesebb belemélyedni, hogy miként működik a Registry - a legtöbben ezután úgy döntenek, mellőzik az effajta alkalmazásokat. 

 

A Windows gondoskodik az optimalizálásról

 

Ugyancsak a felesleges szoftverek közé lehet sorolni a lemeztöredezettség-mentesítéssel foglalkozó segédprogramokat. A Windows 7-től kezdve minden Windows alapból képes elvégezni a feladatot, méghozzá automatikusan és tökéletesen. Aggodalomra tehát semmi ok, ezt a teendőt nyugodtan a Windowsra bízhatjuk. Azt persze ne felejtsük el, hogy az SSD-ket nem szabad töredezettségmentesíteni. 

 

Felesleges tartalmak törlése

A rend kedvéért viszont annál érdemesebb időnként megszabadulni a felgyűjt átmeneti fájloktól, gyorsítótáraktól, előzményektől. Az ingyenes CCleaner a mai napig telitalálat. A gyorsítótárak és a sütik törlése akkor is jól jön, amikor furcsa vagy belassult működést tapasztalunk - sokszor elég ezeket üríteni, és a probléma megoldódott. Ha pedig a HDD van tele, akkor a WinDirStat segít megmutatni, mi foglalja a legtöbb helyet. 

 

Fájlok kezelése

Alapvető dolognak tűnik, de a beállítottságunktól függően szükség lehet arra, hogy alapvetően átértékeljük a fájlok kezelését és rendszerezését. Ha tele van az asztal, mindig máshová mentünk egy bizonyos típusú tartalmat, és gondban vagyunk, ha meg kell valamit találni, akkor ideje az átszervezésnek. Egy jobb mappastruktúra a fájltároláshoz, egy asztali dokkprogram vagy letűzött ikonok a Tálcán, és máris előrébb vagyunk. 

 

Ne várjuk meg, míg így néz ki az Asztal

 

Gyakoribb újraindítások

A felgyorsult mindennapok során már az is dühítő lehet, ha meg kell várni, amíg a PC újraindul vagy leáll. Ennek ellenére érdemes élni a rendszeres újraindítás lehetőségével még akkor is, ha hosszú időn keresztül kell bekapcsolva tartani a gépet. Az újraindítás sok megmagyarázhatatlan hibát, összeomlott meghajtóprogramot és egyéb rendellenességet tud orvosolni. A frissítésekről már nem is beszélve. 

 

Nektek melyik Windows volt eddig a kedvencetek? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.