Hirdetés

Megéri e-ink kijelzős könyvolvasót venni?



|

Egy kutatás szerint komoly alvászavart okoznak táblagépek.

Hirdetés

Ugyan a könyveket falók jókora tábora főként megszokásból továbbra is inkább a klasszikus nyomtatott formátumot preferálja, ám nehéz figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy egy táblagépen vagy dedikált könyvolvasón kötetek ezreit tárolhatjuk, ráadásul az egész felszerelés csak egy füzetnyi helyet foglal.
 

Hirdetés


Az elektronikus könyvolvasásra átállni kívánók természetesen dilemma elé kerülnek az olvasó eszköz kapcsán, ugyanis a táblagépek mellett e-ink kijelzős könyvolvasók is elérhetőek, mindkét típusú eszközből akadnak megfizethető darabok. A többség szíve valószínűleg a táblagépek felé húz, hiszen azok sokkal univerzálisabb eszközök, a könyvolvasáson túl lényegében komplett szórakoztató központként használhatóak.


Előre nem látott következmények

Új információk fényében úgy tűnik, hogy nem érdemes leírni az e-ink kijelzős könyvolvasókat. Anne-Marie Chang, a bostoni Brigham and Women’s Hospital egyik kutatójának vezetésével nemrég érdekes tanulmány készült a témában, amelyet a neves Proceedings of the National Academy of Sciences orvosi szaklap is lehozott. A kutatócsoport a táblagépeken való olvasást vette górcső alá, konklúzióik szerint ezen eszközök súlyosan ronthatják az alvás minőségét.


A kutatás viszonylag egyszerűen történt. A tesztalanyokat két csoportba osztották: az egyik csoport tagjainak lefekvés előtt négy órán keresztül táblagépen – konkrétan Apple iPaden – kellett könyvet olvasnia, míg a másik csoportba tartozók nyomtatott könyveket kaptak. A résztvevők egyágyas, zavaró körülményektől mentes kórházi szobákban aludtak, maximum a rájuk aggatott szenzorok irritálhatták őket.
 


Most jön az izgalmas rész. A kutatók megfigyelései szerint a táblagépen olvasók a lefekvés előtt kevésbé érezték álmosnak magukat, átlagosan 10 perccel tovább tartott elaludniuk, a vártnál 50 százalékkal kevesebb melatonin képződött a szervezetükben (ez a hormon felelős az alvási ciklus irányításáért). Az alvás időtartamát tekintve nem volt különbség a két csoport tagjai közt, azonban a tabletesek reggel nehezebben keltek fel, fáradtabbnak érezték magukat.


A kutatók szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy az elvárhatónál kevesebb időt töltöttek az alvás REM fázisában. Ez magyarázattal szolgálna arra is, hogy miért álmodtak kevesebbet. Érdekes még, hogy a megzavart melatoninképződési ciklusnak köszönhetően a táblagépeseknek másfél órával eltolódott a biológiai órájuk.


Mi okozza?

A kutatók szerint az egész jelenség hátterében a táblagépekben használt kijelzők háttérvilágítása áll, a megjelenítőből származó fény kavarja meg alvási ciklust. Sajnos a kutatóknak nem volt e-ink kijelzős e-book olvasót használó csoportjuk, azonban biztosan állítjuk, hogy a könyvekhez hasonlóan az e-ink kijelzőnek sincs háttérvilágítása. Amelyből elméletileg az következik, hogy az e-ink megjelenítős könyvolvasók nem képesek rontani az alvásunk minőségét.


(Nyitókép: Maria Elena / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.