Hirdetés

Melyek a legelterjedtebb videós formátumok?



|

Sorozatunk harmadik részében sorra vesszük a népszerű konténereket.

Hirdetés

Cikksorozatunkban először azt vizsgáltuk meg, hogy mit jelent a kodek kifejezés, illetve mi a különbség a veszteséges és a veszteségmentes tömörítés között. Ezután összeszedtük azokat az elterjedt kodekeket, amelyekkel minden nap lehet találkozni. Ezúttal a népszerű konténerek és formátumok következnek. 

Hirdetés

 

Flash videó (.flv, .swf)

A Flash-t valójában a Macromedia alkotta meg, még azelőtt, hogy az Adobe felvásárolta volna 2005-ben. Az erősen öregedő konténer a technológiája korlátai miatt egyre inkább háttérbe szorul - ami azt illeti, a néhai Steve Jobs sem volt odáig érte. A HTML5 szabvány terjedésével várhatóan egyre kevesebbszer bukkan fel az online életünkben majd a flash videók hada, amellyel együtt jó eséllyel el is tűnik majd a színről a konténer. 

 

Kezd a háttérbe szorulni

 

MKV

Az MKV napjaink egyre kedveltebb és népszerűbb formátuma, amelyet úgy terveztek, hogy a jövőre nézve is használható maradjon. A konténer gyakorlatilag bármilyen hangot és videót támogat, ezzel pedig könnyen használható, hatékony és talán a legjobb megoldás a fájlok tárolására. Jó hír, hogy több csatornát is támogat, ráadásul feliratok is építhetőek bele. A konténer hibakezelésének hála még a hibás fájlokat is le lehet játszani, mindezek tekintetében pedig érthető, hogy az egyik legjobb konténerré vált napjainkra. 

 

MP4

Az MP4 ajánlott és kedvelt formátum a videók netre való feltöltéséhez - többek között a YouTube is ezt részesíti előnyben. Az MP4-es konténer MPEG-4-es kódolást használ vagy H.264-et, AAC vagy AC3-as audióval. A legtöbb készülék támogatja a fogyasztói piacon, és az online videók esetében is a leggyakoribb. 

 

Nagyon gyakori az MP4

 

Összességében elmondható, hogy egy - például MP4-es - fájlnál nem árt ismerni a videó és az audio kódolását is - a konténer csupán ezeket tárolja, és segít őket dekódolni a visszajátszáskor. Napjaink szabványkodekje lassan a H.264 lesz, amihez pedig az MP4 és az MKV tűnik a legkedveltebb konténernek. A kettő közül az MP4 sok esetben gyakoribb, elvégre online igen gyakran ezzel találjuk magunkat szembe. 

 

Ti általában milyen formátumú videofájlokkal dolgoztok? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.