Hirdetés

Miért használj jelszókezelőt?



|

A PasswordBox mobilon és asztali gépen is segíti az erős jelszavak kezelését, használatát.

Hirdetés

A jelszókezelőktől sokan idegenkednek, pedig megkönnyítik az életünket. Azért érdemes őket használni, mert az online életünket biztonságosabbá és egyben könnyebbé is teszik. Egy ilyen szolgáltatás eltárolja az online fiókjainkhoz és profiljainkhoz a jelszavakat, nekünk pedig egyiket sem kell megjegyeznünk, amikor be kell lépni valamelyik szolgáltatásba vagy weboldalra. A jelszókezelő tartalmazza ehelyett a titkosított jelszavakat, amelyeket egyetlen mesterjelszóval tudunk levédeni. 

Hirdetés

Mivel nem kell minden jelszót külön megjegyezni, ezért végre - hallgatva a biztonsági szakértők tanácsaira - érdemes erős és egyedi jelszavakat kitalálni. Ezáltal ha egy szolgáltatást fel is törnek a hackerek, a többi miatt nem kell aggódni - megjegyezni pedig csak a jelszókezelő alkalmazás mesterjelszavát kell. 

A gyakorlatban nem is az a fontos, hogy melyik jelszókezelőt használjuk, sokkal inkább az, hogy használjunk valamilyet. Sajnos az ingyenes verziók általában korlátozottak, és csak fizetős app vagy előfizetéses rendszer mellett lehet korlátlan számú jelszót tárolni, és szinkronizálni a Windows, OS X, iOS és Android operációs rendszerek között. 

Függetlenül attól, hogy végül melyik jelszókezelőt választjuk ki, a telepítési eljárás nagyjából mindnél ugyanaz. 

 

Egyszerűbb, mint mindenhez külön jelszót észben tartani

 

Be kell állítani

Az egyik jó lehetőség a PasswordBox, amelyet nemrég vett meg az Intel Security, ezért cserébe pedig néhány hónapig teljesen ingyenesen lehetett és lehet használni a prémium funkciókat is. Természetesen az eszközök közötti szinkronizálás is megoldott. 

A PasswordBox letöltésénél tulajdonképpen egy böngészős beépülőt kapunk, és ebben ejthetjük meg a regisztrációt is. A mesterjelszó kiválasztásánál fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad felhasználni egyetlen jelenlegi, meglévő jelszavunkat vagy annak részletét sem. A mesterjelszó legyen legalább 8 karakter, kis- és nagybetűkkel, számokkal és szimbólumokkal. 

 

A bankkártyákkal is boldogul

 

A fiók létrehozását követően a böngészős kiegészítő és a mobilos app is használható. A PasswordBox alapból is megjeleníti az olyan népszerű szolgáltatásokat, mint a Dropbox, a Facebook vagy a Twitter, de manuálisan bármit fel lehet venni benne. A program a jelszavak mellett bankkártyaszámokat is képes tárolni, illetve minden hasonló fontos számsorozatot. Van beépített jelszógenerátor is, ha a gyenge jelszavainkat lecserélnénk. 

 

Használat közben

Miután felvettük a jelszókezelőbe a fiókjainkat, a PasswordBox automatikusan bejelentkeztet minket mindegyik fiókba. Ha ez túl sok, akkor természetesen felhasználónevenként is le lehet tiltani az automatikus beléptetést. Ilyenkor rá kell nyomni a belépés gombokra, de a név és a jelszó beírását itt is a PasswordBox intézi. Több felhasználónév esetén - egy szolgáltatásnál - legördülő menüből lehet választani.

A PasswordBoxról muszáj megjegyezni, hogy a jelszavakat 256 bites AES kódolással tárolja, ugyanakkor a mesterjelszót sehogyan sem. Ez azt jelenti, hogy azt az egyet nagyon jól meg kell jegyezni, az elvesztése esetén ugyanis senki nem tud segíteni a visszaállításában. 

 

Ti használtatok már jelszókezelőt?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.