Hirdetés

Miért indul újra játék közben a PC?



|

A hibajelenség tipikusan kettő ok valamelyikére vezethető vissza.

Hirdetés

Az elmúlt években jelentősen csökkent a számítógépes játékosok nyűge, köszönhetően részben a digitális játékterjesztésnek. A Steamnek hála már nagyon ritkán fordul elő, hogy nem kapunk értesítést egy újabb grafikus meghajtóprogram elérhetővé válásáról, a játékok futtatásához szükséges szoftverek (például Visual C++ futtatókörnyezet, PhysX) az első indításkor települnek, továbbá a játékokhoz kiadott patchek is „lemásznak” az elérhetővé válásuk után. Soha nem volt olyan egyszerű a PC-s játékosok élete, mint manapság.

Hirdetés


Forró helyzet a gépházban

Természetesen ha valami tönkremehet, akkor az tönkre is fog menni. Különösen a nyári forróságban szokott idegeskedést okozni, hogy kikapcsol vagy újraindul a számítógép. Ez nem véletlenül van így, a probléma hátterében a leggyakrabban a processzor túlmelegedése áll: az automatikus kikapcsolással vagy újraindítással a túlmelegedés miatt bekövetkező végleges károsodást próbálja meg elkerülni a számítógép.


Szerencsére könnyen diagnosztizálható, hogy valóban ez jelenti-e a problémát, számos programmal nyomon tudjuk követni a processzorunk hőmérsékletét (például Real Temp, CoreTemp, MSI Afterburner). Indítsuk el a hőmérséklet figyelésére kiválasztott programot, majd egy számításigényes játékot. Utóbbi menüjében állítsuk be az ablakban való futtatást, így a tesztelés során nyomon követhetjük a CPU magjainak hőmérsékletét.


A maximális tolerált üzemi hőmérséklet a processzorunk típusától is függ, azonban általánosságban elmondható, hogy a 80+ Celsius-fok már kifejezetten magasnak tekinthető. Amennyiben a CPU túlmelegedése bizonyulna a probléma okának, akkor kénytelenek leszünk kitakarítani a processzorhűtőt. Ilyenkor erősen javasolt, hogy a por eltávolítása után pasztázzuk újra a hűtést, azaz cseréljük ki a processzor és processzorhűtő közti réseket kitöltő zsírt. Ha ilyen nem lenne otthon, akkor bármely informatikai boltban vehetünk néhány száz forintért egy kis tubussal. Természetesen a művelet minimális gépszerelési tapasztalatot igényel, így ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjünk meg egy hozzáértőt a művelet elvégzésére, nehogy bajt okozzunk.


Hibás tápegység

A CPU túlmelegedése után a második legáltalánosabb problémaforrást a haldokló tápegység jelenti. Elképzelhető, hogy a PSU nem képes elég energiát szolgáltatni a hardvereink számára, vagy éppen erősen fluktuál a teljesítménye. Ezt otthon legfeljebb az elektronikában jártasak (és jól felszereltek) tudják kideríteni, hacsak nem tudunk valakitől tesztelés céljára kölcsönkérni egy biztosan jól működő tápegységet.



Amennyiben nem ismernénk ilyen személyt, akkor elvihetjük a PC-nket egy szervizt üzemeltető informatikai kereskedésbe. Ha más nem, ők egy másik tápegységgel képesek letesztelni a konfigurációt, továbbá igény esetén természetesen a cserét is elvégzik. Mi magunk is vehetünk egy új tápot, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, csak lehetőség szerint kerüljük el a legolcsóbb „noname” termékeket.


(Nyitókép: William Hook)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.