Hirdetés

Mihez kezdjünk a régi számítógépünkkel?



|

Íme néhány tipp, ha már eladni sem érdemes a vén harcost.

Hirdetés

Tapasztalataink alapján a Magyarországon használatban lévő számítógéppark az otthoni felhasználóknál és cégeknél egyaránt elavultnak mondható. Ennek elsődleges okát természetesen az anyagiak jelentik, itthon a többségnek egyszerűen nincs pénze 2-3 évente venni egy új PC-t. Amikor erre végre sor kerül, akkor felmerül a kérdés, hogy mégis mit kezdjünk a régi hardverrel. Fontos probléma, hogy a 4-8 éves számítógépeket tipikusan nem érdemes eladni: egyrészt a rengeteg munkaóra után nem tudjuk garantálni a vevőnek az üzemképességét, másrészt a reális piaci értéke jó eséllyel 10-30 ezer forint lesz, még ha annak idején az összeg tízszereséért is vásároltuk. Nézzünk néhány lehetőséget!

Hirdetés


Próbáljuk meg modernizálni

Az ilyen régi számítógépek esetén nehéz megfelelő alkatrészekhez jutni, de apróhirdetéses portálokon talán sikerül beszerezni a jelenleginél erősebb – de nyilván az alaplapunkkal kompatibilis – processzort, némi olcsó memóriát, egy videokártyát. Nyilván mérlegelni kell, hogy a vadiúj hardverek árainak tükrében egyáltalán van-e értelme pénzt költeni a modernizálásra.


Mentsük a menthetőt

A nagyon elavult számítógépekben lévő alkatrészeket üzembiztossági okból nincs sok értelme megmenteni. A merevlemezt talán át tudjuk rakni az új számítógépünkbe, vagy hordozhatóvá avanzsálhatjuk egy külső HDD-keret használatával, de biztosan szeretnénk adatokat menteni a lelkét is kidolgozott adattárolóra? Ettől függetlenül ha megbízunk valamelyik alkatrészben, akkor talán újra tudjuk hasznosítani.


(Fotó: Juhan Sonin)


Alakítsuk otthoni szerverré

Bármely asztali számítógép vagy laptop szerverré alakítható, ez pusztán szoftver kérdése. A régi számítógépünk hasznosításának egyik érdekes módja, ha valamiféle szerverré alakítjuk: ez lehet csak helyi hálózaton elérhető fájlszerver, dedikált játékszerver, vagy éppen webszerver.


Utóbbi megfelelő konfigurálása igényel némi hozzáértést, nem árt komoly netkapcsolattal rendelkezni, továbbá a netszolgáltatónk sem feltétlenül nézi jó szemmel a gerillaakciót (át kell nézni az ÁSZF-et, hogy engedélyezett-e a kapcsolatunk ilyen jellegű használata). Ha 24/7 jelleggel működő szervert szeretnénk kialakítani, akkor figyelembe kell venni a PC fogyasztását is, még mielőtt meglepetést okozna az áramszámla.


Kössük rá a tévére

A régi számítógépünket a megfelelő videokimenetek megléte esetén minden további nélkül rá tudjuk kötni a televíziónkra. Csak vezeték nélküli egérre és billentyűzetre van szükségünk az ágyból való netezéshez, videolejátszáshoz. Sőt: amennyiben elég erős a PC, akkor lényegében játékkonzolként is használhatjuk. Ehhez nem árt venni egy gamepadet, ágyból vagy fotelből ritkán lehet kényelmesen játszani egérrel és billentyűzettel.


Használjuk kísérleti nyúlként

Meglátásunk szerint Olvasóink jókora táborában megtalálható a buherátor szellemiség: kellene egy PC, amin ki lehet próbálni azt az új Linux-disztribúciót, vagy a következő Windows előzetesét? Egész pontosan mi történik, ha kiadom azt a parancsot? Végre egy PC, amelyen sikítófrász nélkül tönkretehetjük az operációs rendszert!


Ajándékozzuk el

Zárásul egy nyilvánvaló lehetőség: odaadhatjuk valakinek ingyen. Ha az ismerősi körünkben senki sem található, akinek (vagy az egyik ismerősének) szüksége lenne rá, akkor feladhatunk egy apróhirdetést. Az a régi PC nem csak kikapcsolódási lehetőséget jelenthet a rideg körülmények sokszor teljesen vétlen áldozatainak, de akár segítséget is nyújthat számukra kitörni a szegénységből. Néhány csillogó szempár önmagában többet ér annál a pár ezer forintnál, mint amennyit kaphatnánk a számítógépért.


(Nyitókép: Clemens v. Vogelsang)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.