Hirdetés

Milyen alkalmazásokat kell azonnal telepíteni PC-re, telefonra és tabletre?



|

Frissen vásárolt eszközöd alapesetben csak egy operációs rendszert tartalmaz, ahhoz viszont, hogy kényelmesen használd, szükséged lesz jó néhány alkalmazásra is.

Hirdetés

Amennyiben a hőskort nézzük, az OS-ek feladata - kis túlzással - csak annyi volt, hogy működésre bírják a hardvert, megfelelő környezetet biztosítva ezzel ahhoz, hogy a számítógépen szoftvereket futtathassunk. Bekapcsolást követően magával a rendszerrel szinte nem is volt dolgunk, bármit szerettünk volna csinálni, biztos, hogy ehhez egy külön telepített programot indítottunk el. Egy időben még a legalapvetőbb feladatokhoz (például fájlmásolás) is szükség volt valamilyen segédre.

A modern rendszerek azonban már jócskán túlnőttek alapfeladatukon, köszönhetően annak, hogy a fejlesztők egyre több és több kényelmi, adott esetben extra szolgáltatást építenek egy-egy megoldásba. Ma már a Windows, az Android és az iOS alapesetben is komplett csomagot nyújt ahhoz, hogy az átlagos felhasználók bármilyen plusz program telepítése nélkül is boldogulhassanak a dolgos hétköznapokban - főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy az esetleg hiányzó dolgokat felhőszolgáltatásokkal lehet pótolni.

A Windowsban például jó ideje vírusirtó, illetve egy, az alapokra koncentráló biztonsági mentés is megtalálható, az Android és az iOS pedig a Google, valamint az Apple ökoszisztémája köré építkezve nyújtja hozzáadott értékeit. Mindez persze nem azt jelenti, hogy ezeket ne lehetne felturbózni néhány jól megválasztott app segítségével; és itt nemcsak az esetleg hiányzó szolgáltatások pótlására gondolhatunk, hanem akár arra is, hogy egy-egy alapesetben is meglévő funkciót cseréljünk kényelmesebbre, jobbra.

Hirdetés

Windows

Története során rengeteget fejlődött a Windows, a Microsoft pedig szépen lassan tényleg elkezdett figyelni a felhasználói igényekre, így egyre több olyan szolgáltatás jelent meg az OS-ben, amit korábban csak segédprogramok telepítésével lehetett elérni. A lista szép hosszú, de többek között az gép alaphelyzetbe állítását, a biztonsági mentések készítésének lehetőségét vagy a komplett vírusvédelmi csomagot tartalmazza. Utóbbi ráadásul a ransomware támadások ellen is képes védelmet nyújtani. Ezzel együtt sem tökéletes a Windows, és itt nemcsak hiányzó lehetőségekről beszélhetünk, hanem arról is, hogy hiába vannak benne egyes szolgáltatások, ha azok a legtöbbünk számára használhatatlanok.

Everything

A Windows talán legtöbbet szidott funkciója a beépített kereső, amely sosem volt elég jó ahhoz, hogy rákapjanak az emberek; a Windows 11-ben sem működik igazán jól, hiszen mindenben keres, ezért ömlesztve ad rengeteg releváns(nak tűnő), de a felhasználó számára érdektelen találatot. Kereséskor egyébként is szinte mindig valamilyen fájl megtalálása a cél, erre a feladatra pedig az Everythingnél nincs jobb alternatíva. A saját adatbázisból dolgozó app nemcsak gyors, de okos is: a találati lista sokféle szempont alapján rendezhető, a gyakori kereséseknek pedig könyvjelző is készíthető.

Recuva

A törölt fájlok a Lomtárba kerülnek, ha onnan is törlöd őket, akkor pedig az örök vadászmezőkre - vagy mégsem? A rutinosak tudják, hogy ilyenkor is van még remény a visszaállításra, például az ingyenes Recuva segítségével. Az adat-visszaállító megoldásokat érdemes előre telepíteni, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz szükség rájuk, ráadásul az utólagos telepítéssel a sikeres visszaállítás esélye is romlik.

CCleaner

A számítógép normál használata során (böngészés, programok telepítése és eltávolítása, fájlok törlése, visszaállítási pontok készítése stb.) rengeteg olyan információ keletkezik, amire később nincs szükség. A gond az, hogy a Windows nem gondoskodik róluk, így hízik a registry, egyre több adat kerül az átmeneti fájlok közé, a böngésző cache is feleslegesen foglalja a helyet - és még sorolhatnánk. A Windows eme nagy hiányosságát orvosolja a CCleaner, amely pár perc alatt töviről hegyire átnézi a számítógépet, és megtalál minden olyan információt, amit nyugodtan törölni lehet. Noha vannak alternatív megoldások, a CCleaner az egyik legnépszerűbb mind között. Részben azért, mert régi motoros (2003 óta létezik), részben pedig azért, mert nagyon sokféle adatszemetet, valamint rengeteg, már nem használat fájlt képes megtalálni.

VLC

A Windowsban két médialejátszó is van, de egyik sem tökéletes: rengeteg formátumot nem ismernek. Ezen lehet segíteni kodek(ek) telepítésével is, de jobb megoldást jelent egy új lejátszó bevetése. Mi a VLC-t ajánljuk, amely alapjáraton is gyakorlatilag bármilyen fájlt meg tud nyitni, emellett még gyors is, kezelőfelülete pedig rendezett. Alternatív megoldásként szóba jöhet akár a Kodi is, de ez inkább akkor jó választás, ha nagy filmgyűjteményed van.

Notepad++

A Jegyzettömb helyett nemcsak hogy ajánlott, de egyenesen kötelező a használata. A fülek segítségével egyszerre - gyakorlatilag - korlátlan mennyiségű fájlt nyithatsz meg, méret- és formátumbeli korlátok nélkül. Rengeteg beépített algoritmus gondoskodik arról, hogy a különféle formátumokat (HTML, CSS, JavaScript stb.) jól átlátható tálalásban szerkeszthesd, ha pedig két fájl tartalmát kell összehasonlítani, akkor az osztott képernyős nézet lesz a segítségedre. A Notepad++ további előnye, hogy rengeteg extrát kínál; szöveget cserélni például nemcsak a megnyitott fájlban lehet, hanem arra is van mód, hogy egy mappában lévő összes állományhoz egyszerre nyúlj hozzá.

LibreOffice

Szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre mindenkinek szüksége van. A Google Docs/Sheets, valamint a Microsoft Office ingyenes, online verziói is remek alternatívát jelentenek, ha viszont offline is szeretnél dolgozni, akkor szükség lesz egy irodai csomagra. Az ingyenes LibreOffice segítségével a Microsoft Office-szal is kompatibilis dokumentumokat és táblázatokat tudsz létrehozni.

7-Zip

A Windows eleve kezeli a tömörített fájlokat - feltéve, ha azok ZIP formátumúak. Érdemesebb telepíteni egyet az alternatív csomagolók közül, hiszen ezek megannyi más formátummal is elbírnak. A 7-Zip ingyenes, sok fájltípust kezel, a kezelőfelületbe pedig nem tolakodó módon épül be.

Paint.net

A Windows Fényképek tökéletes megoldás a fotók nézegetéséhez és importálásához (az app még iPhone-ról is támogatja a képek importálását, ha azonban hozzá kell nyúlni valamelyest a felvételekhez, akkor gyorsan korlátokba ütközhetsz. A Paint.net nemcsak a nevében hasonlít a Paintre: eredetileg annak leváltására készült. Menetközben aztán annyira sok funkció került bele, hogy sokkal inkább lehet egy lapon említeni a Photoshoppal vagy a sokak által kedvelt, de szerintünk rettenetesen túlbonyolított kezelőfelülettel ellátott GIMP-pel.

Okostelefon

Jogosan gondolhatnák, hogy egy okostelefonon vagy tableten éppen ugyanazok a funkciók lesznek szükségesek, mint PC-n - a valóság azonban nem is állhatna messzebb ennél. A telefont a mindennapi élet részeként használjuk, míg a tableten jellemzően különféle tartalmakat fogyasztunk, esetleg utazás közben dolgozunk. Ebből adódóan teljesen más appokra lehet szükséged, függetlenül attól, hogy androidos vagy iOS-es kütyüt használsz.

aodNotify (Android)

Te is észrevetted már, hogy rengeteg új telefonról lespórolják a gyártók az értesítési LED-et? És ennek csak részben oka az, hogy ma már minden telefon a teljes előlapot betöltő kijelzővel érkezik; a valóság sokkal prózaibb: telefononként meg lehet spórolni néhány centet ezzel a lépéssel is. Ha viszont a szívedhez nőtt az apró fényforrás, amely az értesítés típusától függően különböző színnel és sebességgel villog, akkor az aodNotify nevű appal pótolhatod - feltéve, hogy a készüléked OLED-kijelzővel rendelkezik.

AVG Mobile Security

Egyelőre az okostelefonokat még mindig kevesebb kártevő fertőzi meg sikeres, mint az asztali számítógépeket, mégis nagy hiba lenne azt gondolni, hogy a mobilra nem kell vírusirtó. Az AVG Mobile Security komplett védelmet nyújt Android és iOS alatt is: nemcsak a mobilra került vírusokkal szemben veszi fel a harcot, hanem böngészés közben is garantálja a biztonságot a meglátogatott weboldalak ellenőrzésén vagy a privát adatok védelmén keresztül. Sőt, a fényképek számára egy széf is rendelkezésre áll, így a készüléken tárolt bizalmas fotókat is biztonságban tudhatod.

Facebook (Android, iOS)

Noha a Facebookot emeltük ki, de természetesen nemcsak erre a közösségi szolgáltatóra gondoltunk itt, hanem bármelyik platformra - Tik-Tok, YouTube, Instagram, WhatsApp stb. -, amely csevegést, fotók vagy videók megosztását teszi lehetővé. A listában vannak olyanok, amiket például az androidos készülékek előre telepítve tartalmaznak, iOS-en viszont kevesebb a beépített app - 2017 óta például a YouTube sincs rajta az almás készüléken.

Google alkalmazások (iOS)

És ha már itt tartunk, tekintettel arra, hogy az Apple rengeteg Google szolgáltatásnak állított alternatívát, a Google lassan, de biztosan készüléken kívül találta magát. Persze ez nem azt jelenti, hogy a Google Térkép, a Fotók, a Drive, a Gmail vagy a Fordító például nem is telepíthetők utólag. Ezek nyilván elsősorban az iPhone-ról hiányoznak, és arról is akkor, ha az iPhone mellett a számítógépen Windows fut. Itt jegyeznénk meg, hogy az androidos telefonoknál sem alapvető, hogy minden egyes Google szolgáltatás felkerül a készülékre - érdemes tehát megnézni, hogy van-e köztük olyan, amit használsz, de gyári állapotban hiányzik az eszközödről.

Microsoft alkalmazások (Android, iOS)

A redmondi gyártó a Windows Phone sikertelenségét követően új taktikát választott: elsősorban Androidra ad ki olyan appokat, amelyekkel a készülék kényelmesebben, jobban használható. Főleg, ha Windowst is használsz.

Androidra az egyik első app, amit letöltesz a Microsofttól, a Your Phone Companion legyen; ennek telepítését követően máris használhatod a Windowsban a Csatolt telefon appot képek, üzenetek átmásolására, értesítések számítógépen történő fogadására vagy akár a telefon távirányítására is. A rendszeralkalmazások között a Swiftkey billentyűzet tehet jó szolgálatot, a OneDrive segítségével pedig nemcsak a felhőtárhely érhető el, hanem a mobillal rögzített fotók automatikus feltöltésére is lesz lehetőséged.

A produktivitásnál maradva a Microsoft "új" Office appja az, amire feltétlenül szükség lehet. Nemcsak dokumentumok és táblázatok megnyitására, létrehozására használható ez az applikáció, hanem PDF-ek megnyitására, dokumentumok szkennelésére vagy 30 MB-os mérethatárig fájlküldésre is a PC és a telefon között.

Microsoft Authenticator (Android, iOS)

Egyre több szolgáltatásnál van lehetőség kétfaktoros azonosításra, a második lépcső pedig legkényelmesebben a telefon segítségével vehető igénybe - így a belépés megerősítéséhez nem e-mailben vagy SMS-ben érkező kódra van szükség, hanem csak az appra és az OK-gombra. Ugyan a Microsoft megoldását emeltük ki, de hasonlót más cégek is kínálnak (többek között a Google is).

Google Pay/Raiffeisen app (Android)

Ha azt szeretnéd, hogy a telefonodból pénztárca (is) legyen, akkor Android alatt egyes bankok kártyái esetén (Erste, K&H) a Google Pay alkalmazásra vagy a bank saját megoldására (pl. Raiffeisen RaiPay) is szükséged lehet. Fontos tudni, hogy ezek a szoftverek csak akkor működnek, ha a telefonban NFC chip is található.

Tablet

Mivel a tabletet elsősorban szórakozásra, tartalomfogyasztásra használjuk, esetleg munkára, más szempontok alapján érdemes az appokat kiválogatni. Nyilván vannak átfedések (közösségi média, SwiftKey, Office, LastPass, OneDrive, vírusirtó), de egy wifis tabletnél a szolgáltatói appok nem fontosak, és az sem túl valószínű, hogy egy ilyen kütyüt navigációra fogsz használni.

Gboard billentyűzet

Noha tableten a használhatóságot a billentyűzet jellemzően nem befolyásolja túlzott mértékben, a Gboard mégis rendelkezik egy olyan funkcióval, amiiért érdemes lehet telepíteni (már ha nem ez az alapértelmezett a tableten). Ez pedig nem más, mint az egykezes mód, ami főleg akkor könnyíti meg a gépelést, ha például este ágyban fekve keresgélsz valamit az interneten.

Kodi

Videókhoz (illetve bármilyen multimédiás tartalomhoz) remek választás a Kodi; egyrészt információkat tölthetsz le a filmekhez, másrészt pedig könnyű hozzáférést kapsz nemcsak a memóriakártyán tárolt videókhoz, hanem a hálózati helyekhez is, így könnyen elérheted a PC-n megosztott vagy a NAS-on tárolt tartalmakat.

Adobe alkalmazások

Szeretsz fényképezni? Ha van egy jó tableted, akkor nem kell notebookot magaddal vinni ahhoz, hogy a fotókat profi módon szerkeszthesd, dolgozhasd fel. Elsősorban természetesen az Adobe Lightroomra és a Photoshop Expressre gondolunk, amelyek bár nem annyira profik, mint a windowsos változatok, de egy átlagos képszerkesztőnél jóval többet tudnak.

Office alkalmazások

Ha dolgozni is szeretnél a tableten, akkor az e-mail-kliens és az Office mellett szükséged lehet az Office csomag különálló, nagyobb tudású elemeire is. A Word, az Excel, a PowerPoint, valamint a OneNote Androidra és iOS-re egyaránt ingyenes, a tablet mellé így pedig már csak egy mobil billentyűzetre van szükség ahhoz, hogy félig-meddig notebookként használd a készüléked.

Ha tetszett a cikk, akkor szerezd be a 2022/04-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.