Hirdetés

Milyen hasznos trükköket tud ma a Windows parancssor?|

Sokan talán nem is tudják, mennyi érdekes és hasznos lehetőséget tartogat a több évtizedes múltra visszatekintő parancssor. Éppen ezért itt az ideje, hogy jobban megismerjük a kissé elfeledett funkciót.

Hirdetés

Közel 35 évvel ezelőtt, 1987 decemberében vált elérhetővé a Microsoft, az IBM, valamint a ReactOS munkatársai együttműködésének köszönhetően a Command Prompt, amelyet a legtöbben röviden cmd.exe és cmd néven ismerhetnek. A parancssoros felhasználói felület, vagyis a köznyelvben parancssor évtizedek óta a számítástechnika alapvető elemének tekinthető, a Windows operációs rendszerekben pedig a mai napig roppant praktikus eszköz.

Az átlagos számítástechnikai ismeretekhez nem kapcsolódik szorosan a parancssor lehetőségeinek használata, viszont alapjaiban meghatározta a Microsoft Disk Operating System, vagyis a Microsoft DOS, sokaknak csak MS-DOS, így a személyi számítógépek fejlődését. A cmd.exe helyét az újabb gépeken már átvette a modernebb Powershell, amely hatékonyabb parancssori kezelési felületet kínál a Windows operációs rendszereken.

Hirdetés

A 2006. november 14-én megjelent Powershellt a Microsoft szakemberei, Jeffrey Snover, Bruce Payette és James Truher fejlesztették, és az eredetileg kizárólag Windows operációs rendszereken elérhető funkciót 2016 augusztusában tették nyílt forráskódúvá. Így a PowerShell Core már többek között a 10.12-es vagy újabb macOS-en, illetve Ubuntu Linux operációs rendszereken is használható.

A parancssor a jelenlegi formájában hatékony felhasználást tesz lehetővé a munka, a szórakozás és az oktatás területein egyaránt, így érdemes megismerni ezeket a praktikus lehetőségeket, amelyek nemcsak az informatikai szakemberek, hanem az átlagos felhasználók számára is hatalmas értékkel bírnak. A mindennapokban egyre kevesebben foglalkoznak a parancssorral, ezért úgy gondoltuk, megmutatjuk, milyen trükkökkel tudsz még többet kihozni számítógépedből.

A parancssor alapjai

Napjainkban a Windows menürendszerét könnyedén átláthatják és kezelhetik a tapasztaltabbak, ugyanakkor a parancssornak köszönhetően akár néhány kattintással és pár karakter beírásával is elérheted ugyanazokat a funkciókat, amiket a menükön át történő bonyolult átnavigálással. Jelenleg a Windows operációs rendszereken a Powershell a Windows+X billentyűkombinációval előhívható menüből érhető el leggyorsabban. Aki a régebbi parancssort szeretné használni, a Gépházon belül a Személyre szabás és a Tálca megnyitásával "A Parancssor menüpont lecserélése a Windows PowerShellre a jobb egérgombbal a Start gombra kattintva, illetve a Windows+X billentyűparancs lenyomásával megnyitható menüben" beállítás kikapcsolásával teheti ezt meg. Az egyik legfontosabb kombináció a parancssor rejtelmeit felfedezve a Ctrl+C lesz, ami alaphelyzetbe állítja a sort. A másik pedig a cls sor, amit beírva teljesen üressé teheted az ablakot, így ténylegesen tiszta lappal kezdhetsz.

Amennyiben mappák pontos helyét szeretnéd megadni a parancssorban, amellett, hogy egyszerűen másolhatod és beillesztheted az elérési utat, még egyszerűbb megoldás, ha a bal egérgombot lenyomva tartva azt egy mappán áthúzod a parancssor felületére. Ekkor megjelenik a mappa pontos útvonala. A modern parancssornak köszönhetően kicsinyítésre és nagyításra is van lehetőség - ehhez a Ctrl-gombot nyomva tartva az egér görgőjét használhatod.

Unalmas a hagyományos fekete-fehér felület? A parancssor Tulajdonságok menüjében kedvedre variálhatod a beállításokat.

Változtatható a betű típusa, színe, a parancssor elrendezése, illetve a kurzor mérete is. Bekapcsolható a Gyorsszerkesztés opció, aminek köszönhetően automatikusan másolhatod a parancssorba a szöveget a jobb egérgomb kattintásával. Sőt, elegáns megoldás, hogy a parancssor címét is átnevezheted, ha a title szó után írsz egy szöveget.

Alapvető billentyűkombinációk

Mivel az alapoktól haladunk a komolyabb lehetőségek felé, először is ismerjük meg azokat a billentyűkombinációkat, amiket talán a leggyakrabban használunk. A fel- és lefelé mutató nyilakkal roppant könnyedén lehet lépkedni a sorok között, a Tab-billentyűvel pedig az automatikus kitöltést engedélyezheted, illetve lépkedhetsz a könyvtárakban. A Ctrl+M a Mark-módot teszi lehetővé, aminek köszönhetően a nyilakkal mozgathatod a kurzort.

A jól ismert Ctrl+C és Ctrl+V ugyanúgy a másolást és a beillesztést szolgálja, ahogy a Windows felületén gyakorlatilag bárhol. Hasonlóan ezekhez, a Ctrl+F kombinációval a keresés funkciót engedélyezhetjük a parancssorban. A Ctrl+Shift+egérgörgővel változtatható az ablak áttetszősége, de ehhez ugyanúgy lehet használni a + és a − billentyűket is. Az Alt+Enter paranccsal pedig engedélyezheted a teljes képernyős módot, amelynek esetében nem fog látszódni a címsor. Ugyanígy az F11 billentyű is használható ehhez a funkcióhoz.

Ha pedig már említettem az F11-et, nem árt tisztában lenni azzal is, hogy az 1-9-es funkciógomboknak is megvan a saját szerepük a parancssorban. Az F1-et nyomva tartva vagy nyomkodva újból beírhatod a legutóbbi parancsot, az F2-vel pedig az adott parancsot egy meghatározott karakterig másolhatod. Az F3 teljes egészében újraírja a legutóbb bevitt sort, az F4 pedig az F2 ellentéte: az adott karakterig törli a szöveget. Az F5 az F3-hoz hasonlóan újraírja a korábbi sort, viszont lehetőséget ad arra is, hogy a korábbi parancsok közül váltogass. Az F6 billentyűt lenyomva a parancssorban egy Ctrl+Z, vagyis ^Z utasítás jelenik meg, ami egy end-of-file (EOF) indikátor, tehát az ezt követő szöveg ignorálódik.

Az F7 gombbal a korábban felvitt parancsok listájából választhatsz, az F8 billentyű pedig hasonlóan működik az F5-höz, de ebben az esetben egészen a parancssor kezdetéig is vissza lehet lépni. Végezetül az F9 billentyűt arra lehet használni, hogy egy korábbi parancsot újból beírjunk, mégpedig a sorhoz tartozó szám bevitelével. Itt kell megjegyeznünk, hogy az && kombinációval egyszerre több soros parancs futtatását is kérheted. Az egyik leghasznosabb példa ehhez kapcsolódóan a tasklist && netstat -b sor, amivel nemcsak a számítógép összes, éppen futó folyamatainak listáját kapod meg, hanem azt is láthatod, hogy mely folyamatok működnek hálózati csatlakozással. A tasklist emellett a felhasznált memóriát is jelzi minden folyamat esetében.

Az alapfunkciók közé sorolható az a parancs is, amely mindössze egy rövid sor, viszont komplett listát készít a számítógéphez kapcsolódó eszközökről, azok státuszáról, valamint a hozzájuk kapcsolódó és éppen működő driverekről is: driverquery /FO list /v. Ha pedig már ilyen hatalmas információhalmazt sikerül lekérdezned, ezeket érdemes egy textfájlba is elmenteni. A tasklist és a driverquery parancsok után meg tudod adni a fájl nevét és azt is, hogy milyen mappába szeretnéd azt elmenteni. Például a driverquery > C:\Users\User\Desktop\PCW.txt sor PCW néven fogja elmenteni az Asztalra a jegyzettömbfájlt.

Windows Terminal és érdekes funkciók

A Microsoft először 2019 májusában tette elérhetővé a Windows Terminal-emulátort, amelynek köszönhetően Windows 10-en és újabb operációs rendszereken használhatóvá válik a parancssor modernizált verziója, ebben pedig akár több oldalon párhuzamosan is megnyithatod a parancssort, a Power Shellt, valamint az SSH és a Linuxra fejlesztett WSL funkciókat is. A Microsoft Áruházból ingyenesen letölthető Terminal gyakran kap frissítéseket, és olyan modern lehetőségekkel is bővül, mint a GPU által gyorsított szövegrenderelés, miáltal ikonokat és emojikat is támogat a rendszer, illetve jelentősen gyorsabb a szövegmegjelenítés. A Windows Terminal inkább a tapasztaltabbaknak lehet hasznos, de a parancssor rejtelmeit felfedezni kívánó felhasználók is bátran kipróbálhatják.

Meglepően sok tárhelyet foglalhatnak a számítógépeken az úgynevezett átmeneti fájlok, amelyekről a legtöbb felhasználó nem is tud vagy egyszerűen megfeledkezik. Ezeket könnyedén törölhetjük a parancssorral, mégpedig a következőképp. Az átmeneti felhasználói fájlok törléséhez a del /q /f /s %temp%\*  sort kell beírni, a felesleges rendszerfájlok esetében pedig a del /s /q C:\Windows\temp\* jelenti a megoldást. Utóbbihoz fontos, hogy az adott számítógépen adminisztrátorjogokkal rendelkezzünk. Sőt, mivel már megismerted az && műveletet, a két parancs akár egyszerre is futtatható.

Nem biztos, hogy sokak számára hasznos funkció, viszont az osk parancs megnyit egy billentyűzeti felületet a képernyőn, amit az egér kattintásaival használhatsz.

A virtuális billentyűzet rögzíthető a tálcához, illetve áttetszővé is tehető, valamint ha szerettem volna, ezeket a sorokat is írhattam volna az egér használatával a hagyományos gépelés helyett.

Érdekes és praktikus funkció hívható elő a shutdown paranccsal, amivel beállíthatod, hogy hány másodperc múlva kapcsoljon ki a számítógép. Például a shutdown -s -t 3600 azt jelenti, hogy a PC pontosan egy óra múlva fog leállni.

Amennyiben a hálózati adapter támogatja a lehetőséget, a parancssoron keresztül azt is meg lehet oldani, hogy a PC egy wireless hotspot legyen, sőt arra is van lehetőséged, hogy előhívd a Wi-Fi-jelszavadat, ha elfelejtetted, és sehova sem mentetted el. Először nézd meg, hogy a hardver támogatja-e a funkciót - ehhez a netsh wlan show drivers sort kell beírnod, majd azt, hogy látsz-e egy olyan sort, amely a következőt írja ki: "Hosted network support: Yes." Ha ez megvan, akkor a hotspot az alábbi paranccsal hozható létre: netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=SAJATSSID key=EZAJELSZO. Ezután a hotspot státuszát a netsh wlan show hostednetwork paranccsal ellenőrizheted. A Wi-Fi-jelszó pedig az alábbi módon érhető el: netsh WLAN show profile name=PROFILNÉV key=clear.

Gyors javítások, praktikus és szórakoztató megoldások

A parancssornak és a Powershell lehetőségeinek köszönhetően arra is van mód, hogy a hálózati, illetve a PC elindításához kapcsolódó problémákat is feltárj. Előbbi esetében az ipconfig parancsot kell használni, amely után beírva a /all kapcsolót láthatod az IP-címedet, a /renew új helyi IP-címet generál, a /flushdns pedig törli a DNS kliens cache-tartalmát.

Ezeken kívül komolyabb változásokat is kezdeményezhetünk a netsh és az nbtstat lehetőségek által. A netsh winsock reset sor a teljes winsock katalógust alaphelyzetbe állítja. Ezt egyébként a netsh winsock show catalog paranccsal tekintheted meg. A netsh int ip reset all minden TCP/IP-t eltávolít és újratelepít, a netsh advfirewall reset pedig a Windows Tűzfalat állítja alaphelyzetbe. Az nbtstat -r parancs a NetBIOS név cache tartalmát távolítja el, az nbtstat -rr pedig törli és frissíti a NetBIOS neveket. Fontos tudnivaló, hogy a netsh és az nbtstat parancsok is csak akkor teljesülnek, ha újraindítjuk a számítógépet.

Ha valamilyen gyakori hiba vagy a hírhedt kék halál miatt összeomlik a rendszer, a következő parancsokkal próbálkozhatsz, amelyek a Windows beépített eszközei a meghibásodott fájlok felismerésére és helyettesítésére. A Windowsból az sfc /scannow felismeri, a DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth parancs pedig automatikusan megjavítja a szükséges fájlokat, amennyiben erre van lehetőség. Külső lemezről is ugyanígy lehet futtatni ezeket a parancsokat a következőképp: sfc /scannow /offbootdir=D:\ /offwindir=D:\Windows, illetve DISM /Image:D:\ /Cleanup-Image /RestoreHealth.

A parancssorral egyszerűen és gyorsan lehet fájlokat és mappákat titkosítani, tömöríteni, illetve kibontani is. Ezekhez a következő alapvető sorokat kell beütni. A cipher /e C:\Users\User\Asztal\Mappa a titkosítást végzi, ennek feloldása a cipher /d C:\Users\User\Asztal\Mappa sorral lehetséges. A tömörítéshez a compact /c /s:C:\Users\User\Asztal\Mappa  parancs, a kibontáshoz pedig a compact /u /s:C:\Users\User\Asztal\Mappa  parancs használható.

A számítógép rendszeréről több riportot is lehet készíteni a parancssorban. A powercfg /energy sor a gép energiafelhasználását mutatja be; a powercfg /batteryreport parancs a laptopok akkumulátoráról készít beszámolót; a netsh wlan show wlanreport pedig a vezeték nélküli eszközökről állít össze egy jelentést. Végezetül érdemes megemlíteni a telnet lehetőséget, aminek köszönhetően akár klasszikus filmeket nézhetünk meg ASCII verzióban. Az opciót engedélyezni kell a Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása menüben, ezután próbálkozhatsz a telnet lehetőségekkel, amelyek folyamatosan frissülő listája a telnet.org weboldalon érhető el. Aki nem csupán a mindennapokban hasznos funkciók miatt használná a parancssort, mindenképpen tegyen próbát a retró kalandokkal is.

Ha szeretnél hasonló cikkeket olvasni, akkor vedd meg a 2022/10-es PC World magazint, melléjük pedig értékes szoftvereket és teljes játékot is kapsz!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.