Hirdetés

Minden, amit a kriptovaluta-bányászat kapcsán tudni érdemes

|

Nagyon úgy fest, hogy 2021 ismét a kriptovaluták éve lesz, emiatt pedig egyre többen vágnának bele a bányászatba.

Hirdetés

Lehetünk a nyolcadik törpe

Ez a bizonyos "bányászat" tréfálja meg leginkább a hozzá nem értő felhasználókat. Nagyon hétköznapi a szó, amelyet meghallva tízből kilenc embernek az alagutakból kiguruló szeneskocsik jelennek meg lelki szemei előtt. A kriptovaluták esetében természetesen semmilyen alagútról nincs szó, és koszosak sem leszünk munka közben. Egy digitális pénzeszköz előteremtése történik, amiből gyorsan kikövetkeztethető, hogy talán az egész kriptobányászat valami olyasmi, ami a nemesfémek piacát jellemzi.

Nos, kétségkívül vannak hasonlóságok, hiszen az adott valuta forgalomban lévő mennyisége korlátozás alá esik, illetve az egyes érmék értékét a kereslet és kínálat szabja meg. Ez utóbbi egyébként az egyik fő különbségként is felhozható a klasszikus, centralizált pénzügyi rendszerek ellenében, amelyekben az adott valuta értékét az azt kibocsátó kormányzatba vezet bizalom alapján alakítja több külső tényező.

Nem csoda, hogy a blokkláncalapon működő rendszerben a felhasználók hamar megértik a bányászéletmódot, és alkalmazkodnak is hozzá. A kontroll sokkal közelebbinek érződik, ráadásul a kriptográfiai titkosítással felvértezett tranzakciók mellett a rendszer becsületessége is kimagasló. Legalábbis a többségről ez mondható el, a bitcoinnal és alternatíváival történő fizetés során egyértelmű, hogy a két fél mivel és abból milyen mennyiséggel rendelkezik, hiszen ahogy feljebb említettük, a hálózat végpontjai folyamatos szinkronban vannak egymással, bemondás vagy dokumentumok hamisítása útján nem lehet egyik napról a másikra kétszer annyi kriptovalutája valakinek.

Aki tehát érzi az erőt magában, egy nagyon speciális világban merülhet el; akár új közösségekre és barátokra is lelhet, bármennyire kereskedésről és végső soron pénzről szól az egész. A láncon belüli blokkok kiszámítása, bányászata szép lassan egyre több érmét termelhet még egy kezdő számára is, és valahol egyfajta személyes küldetéssé válhat az újabbnál újabb blokkok kifejtése, az új módszerek, valuták kipróbálása.

Érdemes belevágni saját PC-vel?

Nos, ezt a kérdést több oldalról érdemes megvizsgálni. Még mielőtt a konkrét vasra gondolnánk, előre tisztáznunk kell saját magunkban, hogy megvan-e bennünk az az elkötelezettség és tudásvágy, ami ahhoz szükséges, hogy ne süljön el balul a bányászás.

Az egész folyamat az elsőtől az utolsó lépésig igazán mély informatikai feladat, amihez félprofi hardveres és szoftveres tudás szükséges. Ha valaki a saját otthonában szeretné megvalósítani bányászálmait, mindenképp egy dedikált PC építésével kell kezdenie, ami semmilyen más feladatot nem lát el, csak az adott valutát bányássza akár önállóan, akár egy poolba szerveződve.

Már meglévő, munkára vagy játékra épített konfigurációra ne terheljük rá ezt a feladatot, mert a bányászat nem egy "épp most van idő, ezért futtassuk" aktivitás. A folyamatnak 0-24 órában, a hét minden napján, lehetőleg minél hosszabb távon kell mennie, hogy az a fajta pénzszerzés, amelyről oly sokan beszélnek, valóban látható mértékű legyen. Ezért is ajánlott rögtön, még a start előtt egy olyan gépet építeni, ami erre a célra készült.

A konfigurációban a videokártya, annak fedélzeti memóriája és a tápegység a három kiemelt jellemző, ezek köré érdemes ésszerűen megválasztani az akár belépőszintű processzort és alaplapot, valamint az egyéb perifériákat. Nincs szükség csúcskategóriás elemekre, egy olcsó négymagos AMD vagy Intel processzor az épp aktuális belépőszintű alaplapba építve bőven elegendő. Mindössze arra figyeljünk, hogy a kiválasztott platform a grafikus vezérlőhöz megfelelő PCIe-sebességet/adatátvitelt tegyen lehetővé. Természetesen nem kötelező vadonatúj alkatrészekre építeni, a használtcikk-piacról is beszerezhetjük a gép bázisát. Egyedül a videokártya kiválasztásakor legyünk körültekintőek, ha nem az elképesztően túlárazott új példányok közül szemezgetnénk; másodkézből is kitűnő példányokra tehetünk szert, ám ezeket alaposan teszteljük le használat előtt.

Akik érzik magukban az erőt, rögtön halmozhatják a bányászélvezeteket, és több videokártyával is nekivághatnak az első digitális csákányvágásoknak. Ekkor annyiban módosul az építési terv, hogy két vagy három PCIe-kártyahellyel rendelkező alaplapot kell beszerezni, ami növelheti ugyan a kezdeti költségeket, ám ekkor is élhetünk a használt termékek adta lehetőségekkel. Mivel egyszerre több, vélhetően ugyanolyan videokártyát kívánunk működtetni, fontos ellenőrizni, hogy milyen sebességen üzemelnek a portok (x16, x8 vagy x4), ha mindegyik aktív. Nem feltétlenül hat ez a bányászás sebességére, inkább csak a gép stabilitása miatt fontos tudnivaló, pláne, ha az adott alaplapgyártó nem minden esetben tudja egyszerre üzemeltetni a három vagy akár négy PCIe-portot.

A cikk folytatódik, lapozz a következő oldalra!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2 3

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.